Care sunt cele mai importante 5 lucruri necesare pentru cresterea copiilor pentru o mamica aflata la inceput de drum? Cum alegem cel mai potrivit carucior pentru copii, de ce e mai bun un scaun auto cu sistem isofix, cum trebuie sa arate un patut pentru bebelusi, care este cel mai bun marsupiu ergonomic si ce calitati trebuie sa aiba un scaun de masa? Raspunsuri la obiect de la o mamica… ce tocmai a trecut prin aceste experiente!
„Fetita mea cea mare tocmai ce se apropie de 7 ani, in timp ce cel mic a depasit de curand bariera celor 3 ani. Asa ca am trecut de curand prin toate aceste etape, incercand sa aleg ce e mai potrivit pentru copiii mei. Si pentru parintii lor, bineinteles. Iata care sunt, in opinia mea, cele 5 lucruri necesare pentru cresterea copiilor!”
Patut pentru bebelusi
Este evident faptul ca primul lucru de care avem nevoie atunci cand ajungem acasa cu cel mic este un patut. Chiar daca instinctul matern va va trage sa luati copilul in pat cu voi noaptea, rezistati eroic. Stiu ca va fi greu, dar va veti felicita mai tarziu. Somnul si intimitatea vor fi cele mai de pret lucruri in urmatoarele luni, asa ca nu cedati.
In mod ideal, un patut pentru bebelusi trebuie sa fie confortabil pentru copil, reglabil pe inaltime (pentru acces rapid in diverse situatii) si cat mai usor de spalat diversele materiale din care este compus. Atentie la sistemul de ancorare sau de franare: nu va doriti sa se miste atunci cand nu e cazul. Cu siguranta veti dori la un moment dat sa il luati cu voi (la bunici, la munte, la prieteni etc), de aceea e bine sa poata fi demontat rapid si simplu, iar pachetul sa includa si o gentuta de transport. Ar fi bine sa nu cantareasca peste 10 kilograme.
Avantajul unui astfel de patut pentru bebelusi, este ca il puteti lasa la inceput cu parintii in camera, apoi sa il mutati in camera proprie (daca doriti, bineinteles). Noi asa am facut, dupa aproximativ 3 luni.
Marsupiu ergonomic
Eu mi-am dorit sa pot iesi cat mai repede cu bebe la plimbare, iar varianta de a-l avea in marsupiu ergonomic mi s-a parut cea mai utila pentru iesirile scurte pana in parcul din cartier, sau pana la piata. Ambii copii au fost incantati sa vada lumea de la inaltimea unui adult si parca simteam o legatura speciala intre noi cand ne plimbam astfel.
La ce trebuie sa fiti atenti daca vreti un marsupiu ergonomic? In primul rand la suportul pentru cap si gat, foarte important pentru cei mici. Ar trebui sa fie realizat dintr-un material cat mai „bland”, dar in acelasi timp sa fie ferm. In plus, pe mine m-a ajutat mult sa am optiunea de a-l intoarce din pozitia „cu fata catre parinte” in pozitia „cu fata spre sensul de mers”. Astfel, poti proteja copilul cand e somnoros sau, din contra, ii poti arata lumea atunci cand are chef de privit si de observat. Nu uitati sa il testati si sa vedeti cat de simplu va este sa-l montati. Am vazut cateva solutii in care trebuia sa fii inginer ajutat de doi prieteni pentru a monta un marsupiu si cu siguranta nu va doriti asta.
Carucior pentru copii
Pentru ca am avut noroc de anotimpuri cu vreme frumoasa la ambii copii, am cautat de fiecare data un carucior pentru copii pe care sa-l pot folosi si singura, cat mai simplu si cat mai usor. Veti vedea ca sunt mult solutii: carucior sport, carucior 2 in 1, carucior 3 in 1, carucior cu landou, carucior fara landou etc samd. Recomandarea mea ar fi sa alegeti un carucior sport, dar mai „solid” lucrat. Astfel il veti putea manevra rapid si fara a avea nevoie neaparat de ajutor, va incapea in lift si in portbagaj si va fi simplu de plimbat. E destul de clar ca nu veti iesi la plimbare prin nameti de zapada sau furtuni, asa ca solutii „tanc” nu cred ca sunt utile.
Ceea ce am observat eu ca este foarte important la un carucior pentru copii: calitatea materialelor (cat mai comode pentru copil, cat mai „respirabile”), calitatea franelor (n-aveti idee de cate ori va trebuie un carut stabil), prezenta unei huse si a unei copertine de calitate (caci ploaia sau soarele pot sa ne afecteze), precum si un compartiment de depozitare cat mai incapator si mai comod (pentru diversele lucruri luate de acasa sau de pe drum).
Scaun auto cu isofix
Noi am ales sa avem un scaun auto cu isofix in permanenta in masina, tocmai pentru a evita sa prindem si sa desprindem mereu scaunul, landoul, scoica sau alte variante de purtare a bebeului. Ieseam destul de des cu totii la plimbare in masina, asa ca aceasta solutie ne-a fost cea mai la indemana. Si copilului i-a placut, ajungand la un moment dat sa recunoasca si sa vrea sa stea cu placere in „scaunul lui”.
Daca va doriti un scaun auto cu isofix de calitate incercati sa alegeti o varianta de scaun auto de calitate, de la un brand cunoscut, varianta care are incorporate mai multe grupe de varsta si poate „creste” odata cu copilul. Nimeni nu isi doreste sa schimbe scaunul la fiecare 6 luni, de aceea el trebuie sa fie cat mai versatil. Evident ca trebuie sa va uitati sa aiba toate sistemele de siguranta omologate, dar in general toate au.
As recomanda ca, la inceput sa il instalati cu spatele la sensul directiei de mers, urmand ca dupa ceva vreme sa il intoarceti cu fata in sensul directiei de mers a autovehicului. Astfel protejati mai bine copilul si il ajutati sa se obisnuiasca sa mearga in masina.
Nu uitati sa alegeti un scaun auto cu isofix cu materiale ce pot fi detasate si spalate cat mai usor. Veti vedea ca se murdaresc repede si uneori cand te astepti mai putin.
Scaun de masa
Folosirea unui scaun de masa este, probabil, cea mai inteligenta solutie a mamicilor pentru hranirea celor mici. Cat mai simplu si cat mai usor, dar in acelasi timp stabil, cam asa ar trebui sa arate un scaun de masa ideal. Ar fi bine sa va orientati inca de la inceput catre o solutie ajustabila, cu posibilitatea de a schimba pozitia spatarului, dar si inaltimea.
Nu uitati ca la un scaun de masa este important sa aveti o tavita dubla cat mai mare, pentru ca acela va deveni (si) locul de joaca al copilului. Suplimentar, puteti opta pentru o arcada de jucarii, ca se va dovedi utila in unele momente, precum si pentru o pernuta care sa il faca mai comod pe cel mic.
Cam acesta ar fi topul meu cu cele 5 lucruri necesare pentru cresterea copiilor si pe care le gasiti in magazinele specializate. Evident, fiecare parinte ar putea avea alte prioritati, insa eu cred ca daca aveti aceste 5 obiecte va veti face viata mult mai usoara. Atat voua cat si copiilor.
Sursa foto: 123rf.com