26 septembrie, Ziua Mondială a Contracepției, este dedicată anul acesta informării și educării populației generale și în special a femeilor din România. În contextul rezultatelor alarmante venite de la Institutul Național de Statistică privind mamele minore, fenomen ce poartă numele de “copii cu copii” (în România, ponderea nou-născuților provenind din mame cu vârste cuprinse între 10 – 14 ani a crescut cu 13.5% în anul 2022, față de 2013), este esențial ca femeile să facă alegeri informate și să aibă opțiuni variate de contracepție, adaptate la nevoile lor.
Sarcinile la adolescente au un impact semnificativ asupra sănătății fizice și mentale a fetelor, precum și asupra viitorului lor. Complicațiile care pot apărea în timpul sarcinii, precum eclampsia (complicație a preeclampsiei), infecțiile și nașterea prematură, pun în pericol atât viața mamei, cât și a copilului. Mai mult, sarcinile nedorite pot întrerupe educația fetelor și le limitează oportunitățile economice. Acest lucru se întamplă din lipsa educației sexuale. Multe adolescente nu au acces la informații corecte și complete despre sănătatea sexuală și reproductivă. Acces limitat la servicii – serviciile de sănătate reproductivă, în special în zonele rurale, sunt adesea insuficiente și greu accesibile. Stigmatizarea și discriminarea – adolescentele se confruntă cu o serie de bariere sociale și culturale care le împiedică să își exercite dreptul la sănătate sexuală și reproductivă. Sărăcia și inegalitățile sociale – fetele din medii defavorizate sunt expuse unui risc mai mare de sarcini nedorite și de complicații asociate.
În multe țări, inițiativele guvernamentale au dus la o îmbunătățire semnificativă a educației sexuale și a accesului la metode contraceptive. De exemplu, în Olanda a fost demarată o campanie prin care femeile care au efectuat un avort au fost consiliate de către medicii ginecologi cu privire la metodele contraceptive care li se potrivesc. Pacientele, în special cele cu un nivel redus al veniturilor, au avut ocazia să aleagă în mod gratuit și steriletul, un dispozitiv cu efect contraceptiv de până la 5 ani. Studiile au arătat că o treime dintre femeile consiliate au decis să încerce această metodă. Steriletul IUB Ballerine a fost pe primul loc în alegerea lor, alături de un alt sterilet hormonal. 31% dintre femeile participante au ales acest dispozitiv. Campaniile de informare au contribuit la reducerea semnificativă a sarcinilor neintenționate, iar România are nevoie să urmeze acest model sau orice altă măsură ce poate susține sprijinul acordat tinerilor pentru a beneficia de informații din sfera educației sexuale și a putea lua decizii privind opțiunile contraceptive potrivite lor.
O privire mai atentă la opțiunile contraceptive disponibile
Informarea în contracepție este importantă și pentru femeile adulte care își doresc un control asupra acestui aspect și au un plan familial clar. În acest moment există pe piață mai multe metode contraceptive cu diferite grade de eficiență, criteriu deosebit de important, având în vedere faptul că femeile își doresc și caută acest lucru la un contraceptiv
99% EFICIENȚĂ – implant, steriletul hormonal, steriletul din cupru (în formă de sferă sau de T), sterilizare permanentă. Acestea acționează independent, ceea ce înseamnă că odată introduse în corp de către medicul ginecolog, partenerii nu mai au de făcut alți pași pentru contracepție.
91-94% EFICIENȚĂ – pilula contraceptivă zilnică, plasturele săptămânal, inelul vaginal sau injecția
72-82% EFICIENȚĂ – metoda retragerii, cupa cervicală, metoda calendarului, prezervativul (unica metodă care reprezintă și o protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală).
Aceste metode sunt folosite de femeile din toată lumea, conform nevoilor, posibilităților financiare și sfatului medicului ginecolog si prezintă atât beneficii cât și posibile efecte adverse, de aceea relația cu medicul și personalizarea recomandărilor sunt esențiale pentru o alegere potrivită.
Formele hormonale de contracepție, cum ar fi pilula contraceptiva, steriletul sau implantul au fost asociate cu o gamă largă de efecte secundare: hipertensiune, migrene, alergii, schimbări de dispoziție, stări de greață, creșterea în greutate și chiar cazuri rare de tromboze, pe care multe paciente le găsesc descurajante, utilizarea acestora fiind posibilă doar persoanelor care nu prezintă afecțiuni ale sistemului circulator sangvin.
IUB™ Ballerine®, cel mai mic contraceptiv reversibil non-hormonal cu acțiune îndelungată
Cu o rată de succes de peste 99% și protecție pe termen lung de până la 5 ani, steriletul non-hormonal IUB™ Ballerine®, conține 17 perle de cupru având jumătate din dimensiunea unui DIU tradițional în formă de T. Pentru cele care preferă o opțiune non-hormonală, dispozitivul intrauterin (DIU) din cupru este o alegere din ce în ce mai populară , deoarece nu cauzează îngrășare, nu afectează libidoul sau metabolismul osos și nici nu influențează ovulația. De asemenea, este o alternativă eficace la sterilizarea permanentă, care poate fi, astfel, evitată. Forma sferică și flexibilitatea oferită de Nitinol, material High-Tech cu memoria formei, utilizat și în stenturile coronariene, îi permite să se adapteze cavității uterine după ce este inserat în uter cu ajutorul celui mai subțire tub de inserție, de doar 3,2 mm, care reduce disconfortul ce poate apărea la nivelul cervixului.
,,Designul unic al steriletului IUB™ Ballerine® oferă medicilor mai multe beneficii practice atunci când ne gândim la procedura de inserție. De exemplu, are cel mai subțire tub de inserție de pe piață, oferind o inserare mai ușoară și mai puțin dureroasă atât pentru femeile multipare cât și pentru femeile nulipare, iar foarte important este faptul că fertilitatea poate fi restabilită imediat după extragere.,, spune dr. Diana Mihai, medic primar Obstetrică Ginecologie cu supraspecializare în tratamentul infertilității de cuplu.
Inovație, confort, siguranță
Calitatea vieții unei femei ar trebui să fie obiectivul principal al oricărui produs contraceptiv. Peste 120.000 de femei din 30 de țări sunt fericite pentru că au ales și folosesc steriletul IUB™ Ballerine®, cel mai mic contraceptiv (15 mm) reversibil non-hormonal cu acțiune îndelungată.
IUB™ Ballerine® este potrivit pentru toate vârstele, inclusiv pentru femeile care nu au fost însărcinate sau în perioada dintre sarcini, iar fertilitatea este instaurată după înlăturare. Mica sferă din interiorul cavității uterine nu blochează orificiul de comunicare cu trompele uterine, așa cum o fac steriletele în formă de T, ceea ce duce la o reducere cu 90% a riscului de apariție a unei sarcini în afara cavității uterine (sarcină ectopică).
Contracepția înseamnă libertatea de a alege
Sănătatea reproductivă a tinerilor este o investiție în viitorul României. Autoritățile, organizațiile non-guvernamentale, societatea civilă și mass-media pot să își adune forțele împreună pentru îmbunătățirea sănătății și bunăstării românilor, creșterea economiei și a natalității prin ridicarea nivelului de educație la care tinerele mame pot avea acces dacă preîntâmpină experiența unei sarcini la vârste fragede. Implementarea unor programe de educație sexuală în școli care să abordeze subiecte precum anatomia, fiziologia, contracepția, infecțiile cu transmitere sexuală și relațiile sănătoase ar putea fi un prim pas spre educație. Alături de asigurarea accesului gratuit și confidențial la servicii de sănătate reproductivă pentru toate adolescentele, inclusiv contraceptive cu acțiune pe termen lung, teste pentru infecții cu transmitere sexuală și consiliere. Implementarea de programe de prevenire și combatere a violenței de gen, care este adesea asociată cu sarcinile nedorite și sănătatea reproductivă precară. Implicarea comunității prin colaborarea cu părinții, profesorii, cadrele medicale și alte persoane influente pentru a promova schimbări de atitudini și comportamente în ceea ce privește sănătatea sexuală și reproductivă.