fbpx
Acasa FrumusețeModă Tatuajul, un accesoriu cool

Tatuajul, un accesoriu cool

Autor: Echipa Femeia
0 comentariu 36 vizualizari 9 minute timp estimat

În România, moda tatuajelor și-a făcut loc prin 1992, atunci când primii rockeri rebeli și-au imprimat pe umeri șerpi încolăciți pe trandafiri cu spini. De atunci, gusturile s-au mai rafinat, saloanele s-au înmulțit, prețurile au mai scăzut, din ce în ce mai multe femei își pictează în cele mai diverse zone fluturași, litere chinezești sau japoneze, desene aztece sau orice altceva cred ele ca „dă bine”.

Până și cele mai conservatoare dintre noi trebuie să recunoască faptul că e destul de cool să-ți etalezi acel desen mic, discret, plasat strategic pe ceafă sau în jurul buricului… Totusi, decizia de a te înțepa cu cerneluri colorate nu e deloc una simplă. Esti sigură că vrei să faci asta? Cum și unde să fie plasat tatuajul? Cât de mare? Doare? Îl poți șterge, mai târziu?

Cum se fac tatuajele?

Tehnica folosită nu s-a schimbat cine știe ce de la inventarea mașinii electrice de tatuat, în urmă cu 100 de ani. Un aparat mic, care arată cam ca un pix gros legat la un rezervor de cerneală, îți injectează culoarea sub piele, punct lângă punct, până se obține desenul final.

Cine își face tatuaje?

Mai nou, mai toată lumea! Din ce în ce mai multe femei și persoane cu studii superioare optează pentru acest „accesoriu”. Prin anii 1900, membrii familiilor regale din Europa aveau tatuate mici însemne nobiliare, soldații din cele două războaie mondiale dădeau buzna în camerele obscure, unde asa-zișii „artisti” le injectau tot felul de vopseluri, pentru a obține nume de iubite sau simboluri ale țării pentru care luptau. Abia prin 1980, tatuajul s-a transformat în artă și afacere în același timp. Au apărut profesioniștii în domeniu, clienții pretențiosi și cataloagele cu mii de pagini de modele.

Psihologii spun că principala motivație este dorința fiecăruia dintre noi de a fi diferit, special, de a se evidenția într-un fel de restul lumii. Un tatuaj marchează o perioadă anume din viața ta, nu-l poți pierde, nimeni nu ți-l poate fura în tramvai. E acolo ca să-ți amintească de o persoană dragă, de un loc special, de un sentiment deosebit. Atrage privirile și îți întărește încrederea în tine.

Ce desen aleg?

Orice e pe gustul tău din cataloagele speciale sau de pe Internet. Sau îți poti crea propriul design, împreună cu specialistul la care apelezi. Fie că e un delfin, o floare sau un motiv de artă tribală, important e să alegi ceva care să-ți placă și peste 5 ani. Nu te grăbi să pui degetul pe primul fluturaș pe care îl găsești în oferta de modele, cercetează cât mai multe variante, e important să alegi ceva care te caracterizează.

Dacă înclini spre simboluri din vreun alfabet străin, asigură-te că știi ce înseamnă, ar fi neplăcut să te trezești cu cine știe ce obscenitati imprimate pe decolteu. Cat despre locul care urmeaza a fi „inscriptionat”, depinde de personalitatea ta si de jobul pe care il ai. Cele mai „tatuate” zone ale femeilor sunt ceafa, abdomenul și gleznele, dar poți opta pentru orice altă parte a corpului tău despre care consideri că merită a fi „personalizată”.

Când e de preferat să te tatuezi

Specialiștii spun că cele mai indicate anotimpuri sunt toamna și iarna, când pielea ta este acoperită mai mereu de haine, ferind astfel zona tatuată de efectul razelor de soare, al prafului și al altor factori externi care pot afecta vindecarea acelui loc. Căldura favorizează apariția infecțiilor, la fel cum face și contactul cu apa sărată a mării.

Ne-ar plăcea să te asigurăm că nu vei simti nici măcar o pișcătură, dar, din păcate, procedeul poate fi destul de dureros. Depinde de zona pe care ai ales-o și de toleranța ta la durere. Până la urmă, după atâtea ședințe de pensat, epilat cu ceară și ore nenumărate de fitness, cât de rele pot fi niște înțepături cu acul? Strângi un pic din dinți și te gândești la cât de frumos va arăta peste câteva săptămâni locul care acum e dureros.

Care sunt riscurile?

Daca iti alegi salonul cu grija, verifici avizul de functionare, esti atenta ca specialistul sa foloseasca manusi si ace de unica folosinta si toate instrumentele sunt curate si dezinfectate, nu ai de ce sa iti faci griji. Fereste-te de amatori, te poti imbolnavi de hepatita, sifilis sau chiar HIV/SIDA.

In cazul in care cernelurile nu sunt de cea mai buna calitate, tatuajul se va sterge rapid sau isi va schimba culoarea, poti face alergii, soc toxic sau chiar infectii grave. In plus, ai grija la tratamentul post-tatuare pentru a te feri de infectii locale. Un risc este si alegerea designului; se prea poate ca ceea ce arata adorabil pe hartie sa fie de-a dreptul grotesc pe pielea ta. In cazul asta, il poti modifica sau astepti sa se vindece si il scoti cu totul.

Îngrijirea de după ședința de tatuaj

În primul rând, nu te atinge de bandaj! Motivul pentru care specialistul l-a pus acolo este că, oricât de mic ar fi desenul, pielea ta este rănită și probabilitatea unei infecții e foarte mare. Oricât de greu ți-ar fi să te abții, nu ai voie să scoți pansamentul cel puțin 3 ore după terminarea procedurii, dar cel mai indicat este să-l lași neatins peste noapte. După ce ai dat bandajul la o parte, spală zona cu apă călduță și săpun antibacterial. Șterge-te prin tamponare cu un prosop curat. Apoi unge rana cu ulei pe bază de vitamina A și vitamina D, de 2-3 ori pe zi, timp de 3 zile.

În prima săptâmană, vei observa că pielea din jur începe să te mănânce și să se descuameze. Nu te scărpina și nu intra în panică, ar fi păcat să strici totul cu câteva zile înainte să se vindece complet. N-ai nevoie decât de puțină răbdare și multă cremă cicatrizantă. Dacă după 2 săptămâni iritația nu trece, programează-te la dermatolog, e posibil să te fi pricopsit cu vreo infecție. Zona tatuată e complet vindecată după aproximativ 3 luni.

Știi deja că expunerea la soare nu face bine pielii. Ei bine, tatuajele sunt și mai pretențioase. Razele ultraviolete, pe lângă faptul că îți înnobilează pielea cu acel cafeniu atât de sexy, scurtează „speranța de viață” a tatuajului. Cu cât stai mai mult la soare, cu atât culorile micului tău „accesoriu” trec de la strălucitor la ponosit. Nu spune nimeni că trebuie să-ți petreci concediile departe de mare, dar va trebui să folosești o cremă de protecție cu indice maxim, cel puțin pe zona tatuată. Dacă rana nu e complet vindecată, nu o expune la soare deloc, ci acoper-o cu un prosop și nu o atinge cu niciun fel de cremă de protecție. Ședințele la solar sunt și mai periculoase, pentru că razele ultraviolete sunt mai concentrate.

Și dacă ma plictisesc de el?

Teoretic, tatuajul este permanent. Practic, însă, tehnica modernă îți întinde o mână de ajutor dacă decizi că vrei să renunți la el. Oricare ar fi procedura, de cele mai multe ori, tatuajul va lăsa în urmă cel puțin o cicatrice sau o pată de culoare, în funcție de mărimea zonei, de îndemânarea specialistului care ți l-a făcut, de culorile folosite și de cât timp îl ai. Cea mai folosită și eficientă metodă este operația cu laser. Razele luminoase distrug pigmentul inserat în tatuaj, iar în câteva săptămâni celulele depigmentate sunt înlocuite de altele noi. Sunt necesare mai multe ședințe pentru a șterge tatuajul complet.

Sursă foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies