fbpx
Acasa Familie Stresul matinal și soluții ca să-l învingi și să ai o zi perfectă

Stresul matinal și soluții ca să-l învingi și să ai o zi perfectă

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 494 vizualizari 9 minute timp estimat

Deși stresul matinal poate fi o adevărată otravă pentru corpul nostru, rareori îl putem evita. Dar există soluții care-l pot învinge și te pot ajuta să ai o zi perfectă, în fiecare zi. 

Femeile cu familie și copii au și mai puțin timp la dispoziție și de multe ori dimineața este partea cea mai aglomerată a zilei, când trebuie să prepare micul dejun, să pregătească copiii pentru școală și să se îmbrace pentru mersul la serviciu. 

Ce fac oamenii sănătoși dimineața ca să depășească stresul matinal

Oamenii de știință au studiat ce fac oamenii sănătoși înainte de 10 dimineața și au elaborat o listă cu recomandări pe care le poate urma oricine. 

Dacă timpul îți permite, le poți încerca pe toate. Dacă nu, alege două, trei activități care te atrag în mod deosebit ți pune-le în practică zilnic, chiar și numai 5-10 minute. Vei vedea că viața ta va fi mai bună. 

Trezește-te devreme

Oamenii activi și în formă se trezesc cât mai devreme posibil, pentru a-și realiza toate activitățile pe care și le propun. Ziua începe cu lucruri mici și simple, de exemplu aranjarea patului. În felul acesta corpul se activează și putem începe ziua în mod dinamic. 

Trezitul devreme modifică tot ritmul circadian, astfel încât vom avea mai mult timp pentru toate sarcinile care trebuie îndeplinite. 

Stabilirea și păstrarea unui ritm de somn 

În primul rând, este bine să te trezești în fiecare zi la aceeași oră. Dacă ai copii, acest lucru nici nu e prea dificil, ei au grijă să te ajute să-ți menții acest obicei. Un ritm stabil de somn și veghe este foarte important pentru echilibrul personal. În plus, vei evita astfel tulburările de somn. 

Bea multă apă 

Cum acționează un pahar de apă pe stomacul gol? Face minuni! Organismul nostru realizează noaptea o „purificare interioară”, iar apa sprijină acest proces și ajută la eliminarea toxinelor din corp. Apa dă impuls și digestiei, stimulează mișcările intestinului și previne constipația. Mai mult, apa ajută la menținerea sănătății pielii. 

Mic dejun echilibrat combate stresul matinal

Chiar dacă sunt în vacanță, lucrează sau fac sport, oamenii sănătoși pun preț pe micul dejun. El reprezintă baza energiei zilnice și ne face capabili de acțiune. Specialiștii recomandă musli hrănitor, pâine integrală sau ouă. Prima masă a zilei trebuie savurată în liniște, nu pe fugă. 

Exerciții fizice matinale 

Cine se trezește la ora 6 poate face multe până la 9. Ce-ar fi să faci câteva exerciții fizice. Flotările, genuflexiunile și abdomenele te vor energiza și îți vor da o senzație de mulțumire interioară. Exersarea de dimineață este benefică și pentru cei care se trezesc târziu, căci sportul activează și ne menține în formă. 

stresul matinal

Yoga sau stretching înving stresul matinal

Începe dimineața cu o scurtă sesiune de yoga sau stretching pentru a-ți întinde și energiza corpul. Aceste exerciții simple pot fi realizate chiar și în dormitorul tău și nu necesită echipament special. Concentrează-te pe respirație și mișcare ușoară pentru a-ți trezi corpul și a-ți elibera mintea de tensiuni. Yoga și stretchingul nu numai că îți vor îmbunătăți flexibilitatea și mobilitatea, dar te vor pregăti și pentru o zi plină de energie și vitalitate.

Ascultă muzică, nu știri!

Chiar dacă ne trezim ușor dimineața, cu ce ne ajută acest lucru dacă starea noastră de spirit nu e grozavă sau de-a dreptul depresivă. Psihologii au găsit remediul: Mozart și alți compozitori clasici și preclasici au un efect de înviorare garantat. 

Muzica acționează ca un leac minune dimineața, căci ne oferă multă energie și ne dă o stare de bine. Premisa este, desigur, să găsim genul care ni se potrivește. Dacă nu-ți place Mozart, nu te descuraja. Ascultă muzica sau artistul tău preferat și vei vedea că începi automat să te simți mai bine. Lasă muzica să cânte în fundal în timp ce te ocupi de activitățile obișnuite de dimineață. 

Meditează 

În ultimul timp, din ce în ce mai mulți oameni capătă obișnuința de a medita, chiar ți numai câteva minute pe zi. Meditația conferă pace interioară, relaxare și uneori chiar o clarificare a minții. În anii ’90, cercetătorii au dovedit că anumite tehnici de meditație întăresc sistemul imunitar ți circulația și pot ameliora stările de anxietate. 

Poate însă că nu ai timp să aprofundezi această tehnică, așa că rezervă-ți 5 minute în fiecare dimineață în care pur și simplu nu faci nimic. Stai liniștită în pat sau pe scaun, privește pe fereastră și deconectează-te scurt de orice grijă sau gând. 

Fă o listă 

Organizarea și planificarea reduc considerabil haosul și stresul matinal și pe cel zilnic. Fă o listă, dimineața, cu lucrurile care trebuie rezolvate în acea zi și, pe măsură ce treci de ele, bifează-le. Vei simți automat o stare mai bună când tragi linie după fiecare sarcină îndeplinită. 

Spune „te iubesc“ 

Indiferent că te adresezi prietenilor, membrilor familiei sau partenerului: spune cât mai des „te iubesc“ și vei vedea că este cel mai bun început al zilei. Sigur că se poate și fără, dar aceste două cuvinte te pun pe calea cea bună în noua zi care se deschide în fața ta. 

Respirație conștientă, terapie utilă pentru stres matinal

Respirația este adesea subestimată, dar are un impact profund asupra stării noastre generale. Oferă-ți câteva momente în fiecare dimineață pentru a practica respirația conștientă. Închide ochii și concentrează-te pe inspir și expir. Simte cum aerul intră și iese din corpul tău. Această practică simplă poate calma mintea, reduce anxietatea și te ajută să depășești stresul matinal și îți oferă un moment de conectare interioară înainte de a începe agitația zilei.

Lectură inspirațională sau recitirea unui gând pozitiv, depășesc stresul matinal

În loc să te trezești și să verifici imediat telefonul sau să te lași prinsă în știri negative și să te lași cuprinsă de stresul matinal, începe-ți dimineața cu o lectură inspirațională sau recită un gând pozitiv. Alege o carte sau un articol care te motivează sau care te învață ceva nou. Poate fi un citat inspirațional sau un pasaj dintr-o carte preferată. Această practică te poate încărca cu energie pozitivă și îți poate oferi o perspectivă optimistă pentru ziua ce urmează.

Timpul este deseori scurt pentru noi, femeile. Poate ți se pare obositor să mai adaugi în fiecare zi încă ceva de făcut. Alege din lista de mai sus activitățile care te atrag, pot fi doar două sau trei, și fă-ți un obicei ca în fiecare dimineață să-ți acorzi ție 5-10 minute. Va fi ca un mic ritual care te conectează cu tine și te ajută să devii mai organizată, mai mulțumită de tine.

👉 Cum controlezi stresul. 3 strategii simple 

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies