fbpx
Acasa Lifestyle Cine a fost Sfântul Andrei

Cine a fost Sfântul Andrei

Autor: Diana Colcer
1 comentariu 276 vizualizari 3 minute timp estimat

În fiecare an, pe 30 noiembrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei, considerat creștinătorul României. Se estimează că peste 800.000 de români îi poartă numele.

Sfântul Apostol Andrei a fost primul dintre ucenicii Mântuitorului, dar și cel care, după Cincizecime, s-a oprit în drumul său de propovăduire a Noii Legi în Dobrogea, creștinându-i pe români. Este motivul pentru care Biserica Ortodoxă Română e numită apostolică, iar Sfântul Apostol Andrei este considerat nu numai creștinătorul României, ci și ocrotitorul ei.

Povestea Sfântului Andrei

Andrei era pescar în Betsaida Galileii, fiul lui Iona și fratele lui Simon (sfântul apostol Petru de mai târziu). A fost inițial ucenic al prorocului Ioan Botezătorul, urmându-l când acesta își rostea predicile despre pocăință, despre venirea Mântuitorului. Când Iisus a venit la Ioan să fie botezat cu apă, Andrei era acolo, fiind martorul primei teofanii (arătare a Lui Dumnzeu). Când Botezătorul a spus: „Iată mielul lui Dumnezeu, cel ce ridică păcatele lumii!” (Ioan 1, 36), Andrei s-a hotărât și I-a urmat lui Iisus, devenind astfel primul Lui ucenic.

Originea „Crucii Sfântului Andrei”

Tradiția Bisericii spune că, după Înălțarea Domnului la cer și după Cincizecime, Apostolii au tras la sorți și au mers în toată lumea, pentru propovăduire. Atunci, acestui „întâi chemat”, i-a fost sortit să meargă în Bitinia, Bizanția, Tracia și Macedonia, cu ținuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre și Sciția Mică (adică Dobrogea noastră) și până în Crimeea. Mai mult decât atât, a predicat din Evanghelie, a botezat creștini și a hirotonisit preoți și episcopi în lungile sale călătorii. Tot din tradiție, aflăm că Sfântul Andrei a avut un sfârșit de mucenic, fiind răstignit cu capul în jos pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus „Crucea Sfântului Andrei”.

Cei 3.000

Când Sfântul Andrei a ajuns pe malul Mării Negre, a stat mai multă vreme, povestindu-le geților despre Legea cea Nouă. Sfântul a strâns atunci în jurul lui mulțime de oameni și a început a le povesti despre Mântuitor și lucrarea lui. Pe cei ce au crezut, peste 3.000 de suflete, i-a botezat cu apă izvorâtă din piatră. Izvorul era minunat, pentru că apăruse după ce, asemenea lui Moise în pustiu, Andrei a lovit piatră cu toiagul, poruncindu-i să dea apă.

Peștera minunilor

Loc de pelerinaj în aceste zile, Peștera Sfântul Apostol Andrei este săpată într-un deal împădurit de lângă comuna Ion Corvin (pe șoseaua Ostrov-Constanța, cu 70 km înainte de Constanța, în apropierea Dunării). Peștera are în interior un bloc de piatră pe fețele căruia este săpată crucea, încă de atunci, de la începuturi. Se spune că aici era un centru spiritual al lui Zalmoxe, iar când sfântul apostol Andrei și-a ales loc pentru rugăciune în peșteră, preoții zeului suprem al dacilor l-au primit cu drag, ba chiar, ascultându-i învățătura, l-au urmat. Apostolul a creștinat mii de alți locuitori ai acestor ținuturi, botezându-i în apa celor nouă izvoare din vecinătate.

 

 

1 comentariu

Sfantul Andrei, ziua lupului și-a usturoiului Revista Ioana 24/11/2020 - 10:28

[…] Citeste si: Sfântul Andrei, protectorul românilor […]

Raspunde

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies