În afara de efectuarea unei revizii tehnice, este indicat ca înainte de a pleca la un drum mai lung să verifici componentele esențiale ale mașinii.
Orice defecțiune întâmpinată într-un loc străin, departe de casă, riscă să-ți strice concediul sau deplasarea în interes de serviciu. Pentru a nu fi nevoit să pierzi timp prețios și bani cu platforme auto, reprezentanțe și service-uri dedicate, este important să faci o vizită la mecanic înainte de a porni în călătorie. În cele ce urmează, îți prezentăm câteva dintre problemele cu care te-ai putea confrunta în cazul deplasării cu un automobil nepregătit corespunzător. Mai ales în timpul iernii, trebuie să ții cont de întreținerea și înlocuirea la timp a componentelor dedicate sezonului rece.
Mașina pornește greu
Pe măsură ce temperaturile scad, acumulatorul auto resimte o presiune suplimentară. Iarna este anotimpul când cedează cele mai multe baterii, a căror durată de viață este de aproximativ 5 ani. La orice verificare în service, mecanicul auto se va asigura că toate componentele sistemului electric al mașinii sunt în stare bună de funcționare.
Dacă preferi varianta Do-It-Yourself, trebuie să ții cont că orice coroziune sau murdărie depusă pe bornele bateriei va influența negativ manevra de pornire, de aceea trebuie curățate periodic. Cel mai evident semn că o baterie auto trebuie înlocuită este atunci când motorul pornește mai greu. Dacă bateria este relativ nouă și a existat o pierdere involuntară de curent (faruri sau alți consumatori uitați aprinși cu motorul oprit), atunci o poți încărca prin cabluri de curent de la o altă mașină sau cu ajutorul unui redresor.
Frânele scârțâie
În sezonul rece, acțiunea de frânare este mult influențată de condițiile climaterice. Spre deosebire de deplasarea pe carosabil uscat, rularea pe timp de iarnă pune mai multă presiune pe cauciucuri, deoarece frâna tradițională trebuie alternată foarte des cu frâna de motor. Înlocuirea anvelopelor de sezon nu este doar o împlinire a unui articol de lege pentru evitarea eventualelor penalizări.
Alegerea unor cauciuri de iarnă de calitate foarte bună este o măsură de siguranță și o investiție pe deplin justificată. La fel, cauciucurile de vară sunt concepute special pentru a suporta temperaturi ridicate, căci vara asfaltul e încins.
O privire atentă la anvelopele unei mașini îți poate spune multe despre starea tehnică a mașinii și despre stilul de condus al șoferului. Toate roțile trebuie să fie umflate la presiunea indicată de producătorul mașinii și să aibă un grad uniform de uzură. Orice diferență de tocare a pneurilor pe suprafața de rulare este semn al unei defecțiuni la sistemul de direcție sau de frânare și influențează stabilitatea mașinii la drum.
Pe timp de iarnă, ai nevoie de plăcuțe de frână și de discuri de frână de calitate, care să te ajute la aderență și la oprirea în siguranță.
Nu ai schimbat uleiul de mult
Este cunoscut faptul că motorul unei mașini se întreține din schimbul de ulei. Ungerea este foarte importantă pentru funcționarea componentelor, iar uleiurile se comportă diferit în funcție de temperatura de afară. Dacă își pierde din vâscozitate, uleiul de motor nu va reuși să acopere întreaga suprafață a motorului, iar presiunea suplimentară în acțiunea de pornire va fi preluată tot de baterie.
În cazul unui consum sau al unei pierderi, uleiul de motor trebuie completat până la nivelul indicat de producător. La fel de important pentru buna funcționare a mașinii în timpul iernii este și antigelul, care protejează motorul de coroziune, supraîncălzire și îngheț. Întrucât face parte din consumabile, nivelul și concentrația de antigel trebuie verificate periodic, personal sau într-un mediu specializat.
Defecțiuni ale componentelor electrice
Mai ales în sezonul rece, rezervorul de combustibil e indicat să fie alimentat peste jumătate. Riscul de a rămâne înzăpezit sau blocat într-un ambuteiaj este mare, iar în acest caz carburantul trebuie să fie suficient pentru ca motorul să funcționeze și să încălzească habitaclul vreme de câteva ore.
Tot din motive de siguranță este bine să verifici componentele electrice ale mașinii. Sistemul de lumini te ajută să vezi și să fii văzut în condiții grele de drum, de aceea trebuie să înlocuiești la timp eventualele becuri slabe sau arse, ca să nu te trezești că nu îți funcționează farurile noaptea, pe drumuri necunoscute.
Ștergătoarele de parbriz, sistemul de ventilare și dezaburirea sunt elemente electrice la fel de importante pentru vizibilitate. Întrucât și încălzirea habitaclului este tot electrică, asigură-te că funcționează corespunzător, pentru a-ți oferi confortul necesar la drum și a te salva de gerul de afară în cazul unei staționări forțate.
Cum previi înghețul
Ploaia, zăpada și gerul pot deveni cel mai mare obstacol pe care îl întâmpini iarna pentru a intra în propriul autoturism. O simplă vizită la spălătoria auto îți poate îngheța ușile, dacă elementele de etanșare nu au fost șterse corespunzător. Pentru întreținerea cauciucului din chedere există uleiuri siliconice speciale, care împiedică lipirea acestora de caroserie la temperaturi negative. Înghețarea yalelor și a închizătorilor ușilor poate fi prevenită prin soluții speciale de lubrifiere. În cazul închiderii centralizate, bateria telecomenzii trebuie înlocuită la timp, deoarece randamentul oricărui acumulator scade când este expus la ger.
Revizia de iarnă are o deosebită importanță pentru rularea în siguranță a mașinii tale. Orice mică defecțiune la începutul sezonului rece se poate transforma într-o problemă gravă în condiții grele de drum. Componentele electrice și sistemul de direcție și de frânare trebuie verificate periodic, mai ales înainte de a porni la un drum lung. De asemenea, este important să înlocuiești pneurile de vară cu anvelope de iarnă, pentru a avea stabilitate pe carosabil.
Sursa: 123rf.com