Când ai lipsă de minerale aceasta poate deveni o suferință reală pentru organismul tău. Pe de altă parte acesta are capacitatea, de a te avertiza atunci când are nevoie de ceva. Este drept că, uneori, semnele pot fi subtile, dar dacă știi să le identifici vei putea preveni afecțiuni care pot deveni severe.
Tocmai pentru că este o mașină excepțională, cu resurse incredibile, corpul tău știe ce vrea și de ce vrea. Exact pentru acest motiv îți cere anumite alimente. Aceasta este explicația poftelor pe care nu le poți controla. Acestea sunt semnul că duci lipsă de minerale.
Pofta nestăvilită de făinoase
Când ți-e poftă de un foitaj pufos, creierul încearcă să-ți transmită că are nevoie de seleniu, mineral esențial pentru imunitate și sistemul reproducător, dar și de magneziu, care menține sănătatea influxurilor nervoase.
Pofta se declanșează pe fondul dezechilibrului serotoninei (magneziul ajută la eliberarea acestui hormon responsabil cu starea de bine). De aceea, după o zi aglomerată la serviciu, când te simți obosită, ai senzația că niște carbohidrați răi te-ar calma.
Varianta sănătoasă: mănâncă un fruct sau un morcov și așteaptă un sfert de oră. Dacă pofta nu dispare, asigură-te că ai la îndemână carbohidrați buni, cu eliberare lentă, precum cerealele integrale, care potolesc nevoia de zaharuri. Peștele și nucile sunt, de asemenea, surse importante de seleniu și magneziu.
Dorința de a ronțăi ceva sărat
Nu poftești la ceva sărat doar fiindcă ești obișnuită să mănânci sare în cantități mari, ci pentru că organismul resimte un deficit de potasiu și sodiu, electroliții care conduc energia electrică în organism.
Pierzi din aceste minerale când transpiri sau dacă iei diuretice, dar și când ești stresată, fiindcă aldosteronul, hormon responsabil cu reglarea cantității de sodiu și potasiu, este afectat de situațiile tensionate și duce la scăderea nivelului acestor minerale. Corpul tău are nevoie de ele ca să mențină inima în formă maximă, la fel funcțiile nervilor și mușchilor. Iar excesul crește tensiunea și duce la pierderea masei osoase.
Varianta sănătoasă: înlocuieș-te snackurile fără valoare nutritivă cu alimente sărate natural, din mare (somon, calcan) și bogate în potasiu (banane, portocale, piersici, avocado, roșii, cartofi, stafide, pătrunjel, linte).
👉 Un alt semn care ar fi bine să-ți dea de gândit este senzația de foame care nu-ți dă pace. Sunt cel puțin 7 motive pentru care îți e foame mereu unele anunță lucruri bune, altele mai puțin bune.
Când ștergi uleiul din farfurie și încă ai mai vrea
Îți plac mult prăjelile și nu concepi nicio masă fără ele? De fapt, chiar grăsimile sunt cele care lipsesc din alimentația ta. E vorba, desigur, de cele bune, care abundă în minerale esențiale – magneziu, fosfor, seleniu, zinc.
Nu-i așa că adesea te supără migrenele, tensiunea musculară sau diverse dureri și tulburări ale somnului? Ei bine, consumul acestor alimente grele pare să aline pe moment suferințele, dar înrăutățește simptomele neplăcute. Ai poftă de ceva prăjit mai ales după o noapte în care ai dormit insuficient? Există și în acest caz o explicație: organismul tău este intens deshidratat și, din pricină că e secătuit de rezervele de sodiu, are nevoie de el ca celulele să reziste pierderii de lichide.
Hidratează-te corect și nu uita că multe din pofte sunt consecințele obiceiurilor alimentare din fiecare familie, dar nu sunt bariere de netrecut sau greșeli care nu pot fi corectate.
Varianta sănătoasă: adesea, un substitut inteligent și hrănitor va păcăli rapid nevoia imperioasă de grăsimi nesănătoase. Ar trebui ca în jur de 30% din caloriile zilnice să provină din alimente sănătoase, bogate în grăsimi bune – măsline, avocado, nucă-de-cocos, nuci, semințe, uleiuri vegetale presate la rece.
Nestăpânita poftă de ceva dulce
Dacă vrei ceva foarte dulce după ce ai mâncat, asta înseamnă că masa a fost prea sărată. Iar dacă poftești la ciocolată și gogoși după ce ai terminat un proiect, creierul tău are nevoie de glucoză ca să-și ia energia.
Însă consumul acestor alimente foarte bogate în zahăr nu rezolvă deficitul de minerale resimțit de organism. Studiile arată că tocmai această poftă de dulce este legată de lipsa unor elemente precum cromul și vanadiul, care se ocupă cu reglarea glicemiei prin metabolizarea eficientă a glucozei. Mai mult, un deficit de crom nu doar că accentuează pofta de dulciuri, ci slăbește mușchii, iar asta diminuează efectele oricărei cure de slăbire.
Pofta de dulce, în special de ciocolată, a mai fost pusă pe seama lipsei de magneziu și cupru. Știi deja că în acea perioadă a lunii nu ai cum să stai departe de prăjiturile cu cacao (organismul are nevoie de un surplus de magneziu).
Varianta sănătoasă: dacă nu te poți abține de la ciocolată, pune o lingură de pudră de cacao într-un smoothie. Ideale ca înlocuitori sunt alimentele galbene, precum dovleacul, porumbul, bananele, merele.
Sursa foto: 123rf.com