fbpx
Acasa SănătateNutriție și diete Oțet de mere. 10 beneficii pe care nu le știai

Oțet de mere. 10 beneficii pe care nu le știai

Autor: Alexandra Ion
0 comentariu 524 vizualizari 11 minute timp estimat

Folosit de peste 5000 de ani, oțetul, în general, și în mod special diferitele tipuri de oțet de mere aduc beneficii reale sănătății. Recunoscut ca fiind un excelent conservat oțetul a fost, și este preparat din multe ingrediente. Se poate face oțet din melasă, sorg, orice fel de fructe, dar există și oțet făcut din nucă de cocos, miere, bere, sirop de arțar, precum și din cartofi, sfeclă, malț și cereale. Fiecare în parte are beneficii și calități specifice, dar dintre toate acestea iese cert în evidență pentru beneficiile sale cel de mere. 

Oțetul preparat din mere este cunoscut și folosit de sute de ani pentru proprietățile și beneficiile pe care le aduce sănătății. Oțetul de mere este un tonic general, este eficient în tratarea migrenelor, a oboselii cronice, a artritei, diabetului și hipertensiunii arteriale. Este dovedit că are și capacitatea de reduce colesterolul.

👉 Află mai multe despre beneficiciile și utilizările oțetului de mere din prezentarea completă de pe site-ul sanatatea de azi

Compoziția oțetului de mere

Oțetul de mere conține:

  • Acid acetic: componentul principal care îi conferă oțetului de mere proprietățile antibacteriene și antifungice.
  • Pectină: o fibră solubilă care ajută la reglarea digestiei.
  • Minerale: potasiu, magneziu, calciu, fosfor, sodiu, fier, sulf, cupru, siliciu.
  • Vitamine: vitaminele A, B1, B2, B6, C, E, și beta-caroten.
  • Enzime și aminoacizi esențiali.

Beneficiile oțetului de mere

Folosit corect, în cantitatea potrivită și mai ales în urma prepararii corecte, beneficiile pe care le are oțetul de mere sunt remarcabile. Unele dintre ele efectele pozitive pe care le are sunt foarte puțin cunoscute.

Împrospătează gura cu oțet de mere

Clătește-ți gura cu o soluție formată din părți egale de apă și oțet de mere pentru a reduce respirația urât mirositoare.

Tratează refluxul de acid

Una din cele mai bune soluții este să bei două lingurițe de oțet, diluat în câteva linguri de apă. Una din căile care tratează refluxul gastric este aceea de a stimula secreția de acid gastric, senzația neplăcută fiind efectul unei indigestii greoaie, care duce la relaxarea sfincterului gastro-esofagian.

Ameliorează rapid diareea cu oțet de mere

De cele mai multe ori, diareea are drept cauză o infecție bacteriană, iar oțetul de mere poate ajuta datorită proprietăților sale antibiotice. În plus, pectina din mere calmează spasmele intestinale. Se beau una, două înghițituri de oțet de mere, simplu sau pus în ceai de mentă. Se repetă după alte două-trei ore până la dispariția simptomelor.

Previne și ameliorează indigestiile

O indigestie are ca leac foarte bun oțetul de mere. Amestecă 3-5 linguri de oțet cu o linguriță de miere și cu o ceașcă mică de apă. Bea soluția și repetă după 8-10 ore.

Terapie pentru păr cu oțet de mere

Oțetul de mere este cea mai bună soluție pentru părul gras. Tot ce trebuie să faci este să te clătești cu o soluție de apă și oțet de mere în părți egale. Este în egală măsură util pentru părul uscat, caz în care se recomandă masajul scalpului cu oțet de mere. Clătirea părului cu oțet de mere este ideală pentru părul fin și fragil pentru că previne foarte eficient încâlcirea părului.

Calmează durerile de gât

Este util de la primele semne care indică o viitoare problemă în gât. Amestecă 1/4 ceașcă de oțet cu apă caldă și fă două-trei reprize de gargară la fiecare oră.

Remediu în alergii și mâncărimi ale pielii

Oțetul de mere calmează instantaneu mâncărimile provocate de alergii sau de ciupiturile de insecte. Tot ceea ce trebuie făcut este să tamponezi locul cu oțet. Este și mai bine dacă folosești oțet de mere foarte rece. În plus are puternic efect fungicid și echilibrează pH-ul pielii.

Luminează fața

Oțetul de mere este ideal în cosmetică. Compresele cu oțet dau luminozitate pielii și ameliorează iritațiile. În plus, calmează psoriazisul și eczemele și atenuează petele.

Controlează cu oțet de mere nivelul de glucoză din sânge

Cura de oțet de mere, dimineața pe stomacul gol (una-două linguri într-un pahar de apă) este un tratament foarte eficient pentru menținerea la o cotă normală a nivelului de glucoză, mai ales în cazul celor care suferă de diabet.

Scade colesterolul și tensiunea arterială

Tratamentul aplicat pentru diabet are ca efect, dacă este administrat pe timp îndelungat, scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale.

otet de mere

Oțet de mere natural

Este ideal să folosești oțet de mere natural și făcut din mere bio. În plus, este foarte eficient ca toate aceste tratamente să fie făcute timp îndelungat. Evident, reacțiile negative trebuie să ducă la întreruperea tratamentului.

Trebuie spus că există indicii care arată că excesul de oțet poate să ducă la demineralizare osoasă și la pierderea unor cantități mai mari decât cele normale de potasiu și calciu.

👉 Dieta atlantică. Ce este și ce beneficii îți aduce

Cura cu oțet de mere

Oțetul de mere este un aliat în dietă și are capacitatea de a susține procesul de ardere al grăsimilor. Pentru a beneficia de calitățile pe care le are este foarte important să folosești oțetul preparat din mere bio, nepasteurizat. Foarte bogat în minerale și vitamine, toate tipurile d eoțet de mere conțin magneziu, potasiu, calciu, fosfor, sodiu, fier, sulf, cupru, siliciu, precum și vitamina A, vitamine din complexul B, o doză mare de vitamina C, dar și vitamina E și beta-caroten, precum și multe enzime foarte active.

Cum acționează dieta cu oțet de mere

Oțetul din mere acționează pe două planuri: pe de o parte taie apetitul, pe de alta intervine în dezintegrarea celulelor adipoase. Astfel, inclus într-un plan alimentar sănătos, cu un maxim de 1800-2000 de calorii zilnice, te ajută să slăbești circa două-trei kilograme pe săptămână. În plus, este o eficientă cale de detoxifiere și un stimulent al metabolismului bazal. Acesta îl face util și justifică ideea de dietă cu oțet făcut din mere.

Consumat înainte de masă (apă cu oțet de mere), reduce pofta de mâncare. De asemenea, îmbunătățește digestia, permițând corpului să digere alimentele mai ușor.

Apă cu oțet de mere

Amestecă două lingurițe de oțet cu opt de apă și bea înainte de fiecare masă. Pentru ca rezultatele să apară, trebuie să consumi acest amestec de cel puțin trei ori pe zi.

O dietă cu oțet este recomandată pe o perioadă limitată de timp, de maxim șase-opt săptămâni, dar oțetul de mere poate face parte permanent din alimentația ta, în cantități rezonabile, însă. Folosește-l constant în salate și pentru prepararea unor sosuri cu oțet.

Poți bea dimineața un pahar de apă cu o linguriță, două de oțet. Este un bun tratament de întreținere zilnică.

Precauții și riscuri

  • Demineralizare Osoasă: Consumul excesiv de oțet poate duce la demineralizare osoasă și la pierderea unor cantități mari de potasiu și calciu.
  • Iritații ale Gâtului și Stomacului: Acidul acetic poate irita gâtul și stomacul dacă este consumat în cantități mari sau nediluat.
  • Eroziunea Dentară: Poate cauza eroziunea smalțului dentar dacă este consumat frecvent și nediluat.

Oțetul de mere este un produs natural cu multiple beneficii pentru sănătate, dar trebuie utilizat cu moderație și diluat corespunzător pentru a evita posibilele efecte adverse. Este recomandat să se folosească oțet de mere organic, nepasteurizat pentru a beneficia de toate proprietățile sale.

sursa foro: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies