Jocurile de noroc reprezintă una dintre cele mai îndrăgite activități, mai ales în rândul tinerilor. Deși în multe situații este o distracție nevinovată, există cazuri în care gamblingul devine o problemă. De aceea, în ultimele decenii, specialiștii au acordat o atenție deosebită dependenței de jocuri de noroc.
Printre altele, au analizat efectele pe care jocurile de noroc și dependența de ele le au asupra creierului. Aceste studii au o miză extrem de importantă – prevenirea și combaterea acestei afecțiuni. În urma multor cercetări, aceștia au ajuns la câteva concluzii foarte interesante care îi ajută să abordeze problema într-un mod eficient.
Totodată, cercetările ajută și jucătorii să parieze într-un mod responsabil. Dacă știi cum te influențează și ce trebuie să faci atunci când simți că întâmpini probleme, atunci te vei feri de cele mai serioase consecințe ale dependenței de jocuri de noroc. Pe deasupra, astăzi există multe organizații care au psihoterapeuți unde poți să soliciți consiliere gratuită.
Cazinourile online au și ele mai multe instrumente pentru practici de joc responsabil, cum ar fi limitarea depunerilor, autoexcluderea și chestionare de autoevaluare. Altfel, platformele sunt ideale dacă vrei să încerci păcănele de la cei mai importanți furnizori. Poți testa jocurile EGT demo să vezi dacă sunt pe placul tău.
Ce se întâmplă în mintea umană?
Jocurile de noroc pot deveni o adicție, la fel ca dependența de droguri sau de alcool. Definiția este aceeași – incapacitatea de a-ți controla impulsurile, care vine la pachet cu consumul compulsiv/ În cazul nostru este bineînțeles vorba despre consumul de jocuri de noroc.
Cercetătorii au observat că efectele asupra creierului pe care jocurile de noroc (folosite într-un mod necontrolat) îl au asupra creierului sunt similare cu cele pe care le au consumul de droguri sau alcool. Gambling-ul afectează regiunea din creier responsabilă pentru eliberarea dopaminei, hormonul fericirii.
Acest hormon creează o senzație de plăcere și este în legătură directă cu centrul recompensei din creier. Atunci când câștigăm un pariu, creierul nostru oferă o asemenea recompensă emoțională. Dacă devii dependent de jocuri, celelalte activități plăcute nu vor mai avea același efect asupra ta și vei căuta în schimb doar senzația provocată de jocurile de noroc.
Totodată, specialiștii au descoperit o strânsă legătură între adicția de jocuri de noroc și gânduri suicidale. Aceștia au observat că persoanele care au deja probleme de sănătate mintală de orice natură, sunt mai predispuși la apariția dependenței.
Influența asupra comportamentului
Dependența de jocuri de noroc poate cauza stres, anxietate, depresie și o stimă de sine scăzută. Acestea sunt efecte extrem de severe care duc la o schimbare radicală a comportamentului.
Desigur, afectează sănătatea mintală, dar și relațiile cu cei din jur. Schimbarea comportamentului este un simptom al dependenței de jocuri ușor de depistat. Întrebările din chestionarele de autoevaluare au ca punct central tocmai comportamentul la jocuri. Mai jos îți arătăm principalele puncte pe care trebuie să le ai în vedere atunci când îți faci propria analiză:
- Începi să cheltuiești (și să pierzi) mai mulți bani decât îți permiți.
- Viața ta a devenit mai dezordonată și te poți concentra mai greu la sarcinile zilnice.
- Simți anxietate și ești stresat atunci când te gândești la jocurile de noroc.
- Folosești jocurile ca să scapi de probleme și de sentimente neplăcute.
- Minți persoanele apropiate/membrii familiei cu privire la sumele pe care le cheltuiești la gambling.
- Te împrumuți ca să ai bani pentru jocurile de noroc.
- Joci sume din ce în ce mai mari ca să crești emoția în mod artificial, pentru că altfel nu ai mai simți plăcere la joc.
Cercetarea științifică a acestui domeniu
În ultimii 20 de ani, cercetătorii și-au rafinat înțelegerea cu privire la adicția de jocuri de noroc. Astfel, au putut să-și dea seama care persoane erau cele mai vulnerabile. Un alt scop al cercetărilor a fost elaborarea unor metode mai bune de examinare și de terapie.
De-a lungul deceniilor, dependența de jocuri de noroc și-a schimbat denumirea și încadrarea printre alte afecțiuni. Până în 2013 (deci foarte recent), a fost considerată o tulburare de control a impulsurilor. Dar apoi, Asociația Americană de Psihiatrie a trecut-o în DSM-5 la o categorie mai severă, adică la tulburare de adicție. DSM-5 este un manual de diagnostic și de clasificare pentru tulburările mintale.
Sunt necesare și studii multidisciplinare, care să includă multe domenii, precum neuroștiințe, psihologie, psihiatrie și sociologie. Specialiștii au mai observat și că factorii de mediu sunt importanți în apariția acestei tulburări. Dacă cineva a avut în familie cazuri de persoane cu probleme și a fost expus de la vârstă fragedă la jocuri de noroc, atunci acesta este predispus la adicția de jocuri.
Concluzii
În cazurile severe, mintea jucătorului este afectată în același mod în care este afectată și mintea unui dependent de alcool sau de droguri. Există multe cercetări pe această temă și din 2013, eforturile au devenit și mai accentuate, odată cu reclasificarea dependenței de jocuri în categoria de tulburare de adicție.