fbpx
Acasa Sănătate Mai bine des hidratată decât deshidratată!

Mai bine des hidratată decât deshidratată!

Autor: Felix Scorobete
0 comentariu 439 vizualizari 8 minute timp estimat

Arșița zilelor de vară ne poate crea mari probleme de sănătate, mai ales dacă ne expunem la soare în mod excesiv. Printre riscuri se numără arsurile solare, afecțiuni ale pielii, care pot merge până la carcinom sau melanom (cancer) și insolația. Dar, până să pățim lucruri mai grave, prima problemă este deshidratarea.

Când se poate vorbi de deshidratare

Deshidratarea apare atunci când organismul nostru pierde mai multe lichide decât primește și are loc, cel mai frecvent, din cauza transpirației excesive. Avem tendința să o ignorăm, de multe ori, însă ar fi bine să știm că o deshidratare severă poate crea complicații grave, inclusiv insuficiență renală.

Principalele cauze ale deshidratării sunt transpirația excesivă, consumul insuficient de lichide, anumite boli sau probleme de sănătate, cum ar fi urinarea frecventă, diabetul, febra, diareea, voma, dar și arsurile solare sau consumul unor substanțe diuretice.

Simptomele deshidratării sunt ușor de observat. Fie avem o sete excesivă, fie avem gura uscată și buzele crăpate, fie obosim foarte ușor și avem o permanentă senzație de slăbiciune, fie amețim sau uneori chiar devenim confuzi. Toate acestea sunt semne clare de deshidratare și, cu cât sunt mai pregnante și mai intense, cu atât gradul de deshidratare este mai mare.

De asemenea, este foarte important să monitorizăm culoarea urinei, care reprezintă un indicator foarte bun în ceea ce privește nivelul de hidratare. O urină închisă la culoare înseamnă deshidratare.

Cum poți evita deshidratarea

Ca să eviți deshidratarea, ar fi bine să ții cont de câteva lucruri simple. Le cunoști, le știm cu toții, dar poate că e bine să ți le reamintești!

Bea apă în mod regulat!

Consumă apă pe tot parcursul zilei, la intervale regulate. Nu aștepta să ți se facă sete, pentru că setea este deja un semn de deshidratare!

Poți consuma apă și în timpul meselor, nu doar pentru hidratare, ci și pentru a ajuta digestia. S-a răspândit ideea că nu ar fi bine să bem apă în timp ce mâncăm, însă nutriționiștii recomandă cam două pahare de 200 ml cu apă la fiecare masă, pentru că asta ajută digerarea alimentelor seci și susține acțiunea sucurilor gastrice.

În general, se recomandă 8 pahare de apă pe zi, adică aproximativ 2 litri. Evident, trebuie ținut cont de greutate, vârstă și de comportamentul cotidian, de activitățile de zi cu zi. Bineînțeles, cantitatea de lichid va crește atunci când faci activități fizice intense sau când te expui mai mult la soare.

Atunci când te plictisești de gustul apei simple, poți adăuga felii de lămâie, lime, castravete sau frunze de mentă, pentru a o face mai aromatizată.

Dacă faci exerciții fizice, bea apă cu 30 de minute înainte de a începe, bea apă și pe parcursul activităților și mai ales bea apă după aceea, ca să pui la loc cantitatea pierdută.

Hidratează-te și înainte de culcare. Un pahar de apă înainte să te culci te va ajuta să eviți deshidratarea pe timpul nopții.

Consumă băuturi electrolitice!

Odată cu apa pe care o pierdem, pierdem și multe minerale. Iar mineralele, numite și electroliți, îmbunătățesc și absorbția apei, deoarece ajută la crearea unui gradient osmotic favorabil. Practic, apa este absorbită mai bine de corp în prezența electroliților. De asemenea, băuturile care conțin carbohidrați ajută și ele la hidratare.

Mai mult, electroliții (sodiul, potasiul, magneziul, calciul etc.) au un rol extrem de important în funcționarea optimă a organismului, susținând activitatea mușchilor și a nervilor. Tocmai de aceea, sportivii beau astfel de lichide atunci când fac efort. La fel, aceste băuturi cu săruri minerale sunt recomandate bebelușilor care trebuie să se rehidrateze rapid după episoade de pierdere de lichide.

Prin urmare, ca să compensezi pierderea mineralelor și ca să ajuți absorbția apei, consumă băuturi electrolitice, care vor restabili echilibrul!

Mănâncă fructe și legume!

Alege fructele care conțin cât mai multă apă și cât mai mulți electroliți naturali, cum ar fi pepenii verzi, portocalele, căpșunile sau grapefruitul. Iar dintre legume alege mai ales castraveții, roșiile, țelina și salata verde.

Evită băuturile care deshidratează!

Băuturile care conțin cofeină (atenție: nu doar cafeaua!) și alcool pot avea efect diuretic. Asta înseamnă că ele contribuie la pierderea de lichide din organism. Prin urmare, limitează consumul acestor băuturi în perioadele de căldură intensă.

Folosește aplicații dedicate hidratării!

Da, există deja aplicații care te pot ajuta să monitorizezi aportul de apă și care îți pot aminti să bei apă la intervale regulate.

Poartă haine adecvate!

În zilele caniculare, alege să porți haine deschise la culoare, din materiale ușoare și care să nu fie strânse pe corp, pentru a reduce transpirația excesivă.

Cum se absoarbe apa în organism

Ar fi bine să știm câteva lucruri despre circuitul apei în corpul nostru, pentru că lucrurile nu sunt întotdeauna așa cum credem noi.

De pildă: doar o mică parte din apa ingerată de noi se absoarbe în stomac, căci cea mai mare parte este absorbită în intestinul subțire, printr-un proces denumit osmoză. De acolo, apa trece la celulele din corp.

De asemenea, o mare cantitate de apă se reabsoarbe în colon. Prin urmare, absorbția apei (și a nutrienților în general) este cu atât mai bună cu cât microbiomul intestinal este mai sănătos. Deci… atenție și la microbiotă!

Încă ceva: după cum spuneam mai sus, celulele din organismul nostru nu sunt foarte eficiente în a absoarbe apa, în a se hidrata și a ne hidrata. Le putem ajuta foarte mult prin ingerarea mineralelor, acei electroliți. Da, chiar și obișnuita sare de bucătărie ajută mult la absorbția apei în corp!

La munte, la mare… nu uita de hidratare!

Deshidratarea poate deveni o problemă serioasă, cu efecte negative asupra sănătății și bunăstării generale. Prin adoptarea unor măsuri preventive simple, cum ar fi consumul adecvat de apă și monitorizarea atentă a simptomelor, poți preveni deshidratarea și menține echilibrul hidric necesar pentru o viață sănătoasă.

Fie că ești acasă, la birou sau în vacanță, asigură-te că te hidratezi corespunzător și te protejezi împotriva efectelor nocive ale deshidratării!

Sursă foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies