fbpx
Acasa LifestyleCarieră Interviu cu Dr. Viorica Chiurciu

Interviu cu Dr. Viorica Chiurciu

Autor: Echipa Femeia
0 comentariu 188 vizualizari 22 minute timp estimat

Redacția revistei #Femeia îi urează un călduros „La Mulți Ani!” doamnei Dr. Viorica Chiurciu, care își aniverseză astăzi ziua de naștere! Îi dorim multă sănătate și multe realizări profesionale  și personale!

Un nume de referință în cercetarea medicală veterinară și umană din România, Dr. Viorica Chiurciu are o carieră impresionantă de-a lungul căreia a contribuit la dezvoltarea a sute de produse inovatoare, inclusiv a celor pe bază de imunoglobuline Y specifice, care oferă soluții revoluționare în combaterea infecțiilor rezistente la antibiotice. În acest interviu, ne împărtășește parcursul profesional, provocările din domeniul cercetării și viziunea sa pentru viitor.

Ce v-a motivat să urmați o carieră în cercetarea medicală veterinară?

Consider că sunt un om privilegiat pentru faptul că am crescut la sat, acel sat românesc tradițional care reflectă idilic viața de la țară și care, prin tot ceea ce a însemnat el, a dezvoltat caractere și suflete sănătoase. Creșterea în acel mediu în care animalele erau parte integrantă a activităților noastre zilnice a dat naștere, în sufletul meu, unei conexiuni emoționale puternice cu acestea și au stimulat dorința de a înțelege biologia lor și de a mă îngriji de sănătatea lor. În plus, dintotdeauna mi-a plăcut să învăţ şi am avut mereu un deosebit respect pentru carte. Așa că am învățat pentru mine și pentru dorinţa mea de a face ceva bun şi folositor în viaţă atât pentru mine, cât şi pentru alţii.
Astfel, mai mult sau mai puţin conştient pentru vârsta fragedă de atunci, toate acestea m-au făcut să îmi doresc să fiu doctor, fapt care, prin puterea de înțelegere și cunoaștere de mai târziu, a fost alimentat de dorința de a contribui la sănătatea animalelor, dar și a oamenilor, deoarece multe dintre bolile animalelor pot afecta și specia umană și invers. Să nu uităm că, de fapt, sănătatea este una pentru toți!

Cum a început colaborarea cu Romvac?

Îmi amintesc cu multă nostalgie de ziua în care am intrat în curtea institutului, cu soțul meu, Dr. Ing. Constantin Chiurciu. Era 15 decembrie și iarna domnea peste fosta pădure de salcâmi. Veneam ca tehnician chimist, prin transfer de la Fabrica de anvelope Danubia, unde soțul meu fusese director. Acest episod a fost o nouă cotitură în viața mea. Știu că, la acel moment, îmi doream să fac medicina umană, însă odată cu oamenii pe care i-am întâlnit la Romvac și cu descoperirea medicinei veterinare, dorința de a fi medic veterinar a ieșit din starea latentă în care intrase. Drept urmare, am dat și am intrat la Facultatea de Medicină Veterinară, pe care am absolvit-o ca șef de promoție. A urmat doctoratul și obținerea titlului de Doctor în Științe
medicale, dar și a celui mai înalt grad în cercetare, respectiv acela de Cercetător științific Gr. I. Însă din tot acest parcurs nu voi uita niciodată de primul proiect la care am lucrat, cel pentru obținerea vaccinului împotriva pododermatitei oilor, de primele produse pe care le-am făcut, respectiv serul fiziologic, comprimatele antimicrobiene Enteroguard și Galiprotect și comprimatele antiparazitare de Rombendazol.

Care considerați că este cea mai importantă contribuție a dumneavoastră în domeniul științific?

După cum spuneam mai înainte, dintotdeauna mi-am dorit să fac ceva util în viaţă şi, cum medicina a fost prima mea dragoste, şi eforturile investite pe aceste direcţii au urmărit rezultate care să aibă valoare științifică și morală. Astfel, printre contribuțiile aduse în medicina veterinară se numără cele peste 300 de produse pe care le-am creat cu soţul meu şi oamenii de ştiinţă de la Romvac. Tot aici menționez şi cele 18 brevete de invenție deţinute, toate utilizate în producție și la a căror obținere am participat, dar și cele trei brevete de invenție din medicina umană.
În acest context, pot spune că este o mândrie pentru mine, ca om de ştiinţă, faptul că produsele noastre îndeplinesc condițiile de calitate, performanță și diversitate din punctul de vedere al gamei, ceea ce a făcut din Romvac un brand național cu notorietate inclusiv pe plan extern. De-a lungul timpului, numele Romvac s-a legat și de medicina umană, pentru ca, de un deceniu încoace, acesta să marcheze, prin echipa sa științifică, al cărei coordonator sunt, obținerea produselor cu imunoglobuline Y specifice din gama Imunoinstant și care au beneficii multiple asupra sănătății omului.

Ce proiect din cadrul companiei Romvac vă este cel mai aproape de suflet și de ce?

Toate proiectele științifice în care m-am implicat sunt parte din sufletul meu. Însă un loc special îl ocupă obținerea produselor de uz uman, Imunoinstant cu imunoglobuline Y specifice obținute din Oul Hiperimun Romvac și care au capacitatea de a înlătura agenți patogeni precum bacterii, virusuri și fungi. Aceste imunoglobuline sunt utilizate pentru a întări răspunsul imunitar al organismului și pentru a-l proteja împotriva infecțiilor, acționând preventiv și curativ, fiind o alternativă extraordinară în lupta împotriva bacteriilor care au dezvoltat rezistență la antibiotice. Mai mult, cu ajutorul compușilor imunologic activi din Oul Hiperimun, Romvac a vindecat clinic mii de pacienți afectați de psoriazis.

Ce provocări ați întâlnit în procesul de cercetare și dezvoltare a medicamentelor sau suplimentelor?

De-a lungul celor 51 de ani de existență ai Companiei Romvac, au existat mai mulți factori care ne-au pus la încercare, precum epizootiile, pandemia de coronaviroză, criza economică, restricțiile şi reglementările impuse de normele europene şi scăderea efectivelor de animale. Declinul zoo-economiei din România este întreținut și de noile reglementări ce privesc creşterea animalelor în regim gospodăresc, fenomenul de depopulare a satelor și scăderea numărului de tineri din mediul rural care vor să dezvolte afaceri în domeniul zootehnic, a dificultății de accesare a fondurilor europene şi a emigrării unui număr mare de tineri în spațiul european. În plus, piața este extrem de competitivă, mai ales prin prezența considerabilă a produselor externe în România. Dar de toate acestea am trecut cu bine, contracarându-le prin strategiile manageriale și cele de marketing pe care le-am adoptat la momentele potrivite.

Dacă ați putea schimba ceva în domeniul cercetării și în sistemul de susținere al cercetării din România, ce ați schimba și de ce?

Istoria a dovedit că România a avut mereu un potențial uriaș în ceea ce privește cercetarea științifică, iar Compania Romvac demonstrează cu prisosință acest lucru. De aceea, ar fi salutară o creștere a fondurilor alocate pentru finanțarea activității de cercetare și dezvoltare. La ora actuală, dacă vrei să beneficiezi de fonduri de la stat, ești obligat să contribui cu o cotă parte, fapt care duce la proiecte limitate, infrastructură precară și exodul talentelor. Un alt aspect care poate fi îmbunătățit este simplificarea birocrației în accesarea fondurilor și dezvoltarea unui sistem predictibil de finanțare, fără întârzieri în alocarea fondurilor, fapt ce provoacă dezechilibre și instabilitate.

Ce proiecte de cercetare aveți în plan pentru anul 2025?

Pentru anul 2025, Compania Romvac urmărește să își consolideze poziția pe piața produselor de uz veterinar și uman, având în planul de cercetare-dezvoltare obținerea de soluții terapeutice noi cu efect antimicrobian și antiparazitar.
De asemenea, în cadrul diviziei de medicină umană, lucrăm la obţinerea de ovotransferină din albușul de Ou hiperimun, pentru formule noi de produse în gama Imunoinstant. Cât de curând, vom lansa pe piață soluția lichidă cu ovotransferină, cu administrare orală, pentru inhibarea creșterii bacteriilor patogene. Datorită proprietăților sale antimicrobiene și antiinflamatoare, vom folosi ovotransferina și pentru a produce un unguent cu administrare cutanată, recomandat în diferite afecțiuni dermatologice.

Ce calități considerați că v-au ajutat cel mai mult să reușiți în carieră?

Reușita în carieră a plecat de la profesionalism, muncă și ambiție. Apoi, a contat foarte mult și faptul că am învățat mereu și că mi-am făcut cu pasiune munca, dar și că, indiferent de cât de anevoios a fost drumul spre reușită, nu m-am dat bătută niciodată și că am învățat și din bune, și din rele.
De asemenea, pentru a reuși în afaceri, mai ales ca femeie, trebuie să fii un om dârz, deoarece ezitarea și nesiguranța te trădează, se văd și te fac vulnerabilă, putând fi chiar o piedică în luarea celor mai bune decizii și chiar o frână în calea dezvoltării tale ca om de business, dar și a firmei și echipei pe care o conduci.
Mai mult, am învățat că reușita vine și din tenacitate, curaj, abilitatea de a judeca imparțial, simțul măsurii, capacitatea de a gestiona oameni și resurse, precum și din capacitatea de a fi realist. Ca om de business ai nevoie și de o minte analitică, de atenție la detalii, la tot ce se întâmplă în organizația pe care o conduci, dar și în mediul extern care este dinamic și mereu în schimbare, pentru că aceasta depinde de el ca existență. De aceea, este crucial să ai puterea de a te adapta și de a accepta schimbarea. Numai așa poți evolua și te poți dezvolta.

Considerați că pasiunea dumneavoastră pentru muzică vă influențează abordarea în cercetare? A găsit Viorica Chiurciu un echilibru între omul de știință, omul de muzică și femeia de afaceri?

La prima vedere, combinarea acestor trei laturi ale personalității mele poate părea a fi în contrast, dar, în realitate, acestea se împletesc într-un mod natural, fiecare având un impact pozitiv asupra celeilalte.
În ceea ce privește cercetarea științifică, aceasta presupune curiozitate, rigoare și o abordare analitică, dar și o mare capacitate de a explora necunoscutul. Din experiența proprie, am observat că descoperirile din domeniul științific vin din momente de inspirație și pot fi rodul muncii creative.
Apoi, ca manager, este crucial să creez un echilibru între viziune și pragmatism. Gestionarea echipelor, luarea deciziilor și coordonarea proiectelor necesită capacitatea de a înțelege diverse perspective și de a crea un mediu care stimulează inovarea și colaborarea. Aici intervine și abilitatea de a comunica eficient, de a motiva echipa și de a construi un climat de încredere.
Și am ajuns la muzică, o eliberare a imaginației, un limbaj universal care îți impune disciplină în practică, fiind o combinație de rigurozitate și libertate creativă pe care le regăsesc și în abordarea cercetării științifice și a actului managerial, în care trebuie să fii metodic, dar să lași loc pentru inovație și soluții neconvenționale.
Așadar, formula pe care am găsit-o pentru o simbioză perfectă între cele trei aspecte este echilibrul dintre disciplină și creativitate, dintre analiză și inspirație, dintre planificare și flexibilitate.

Care a fost impactul cercetărilor dumneavoastră la nivel internațional în anul 2024?

Inovația înseamnă progres și dezvoltare continuă și este foarte importantă dacă vrei să faci față provocărilor constante din domeniul sănătății, motiv pentru care, ca manger și om de știință, investesc mereu în acest aspect. Astfel, în anul 2024, Romvac a câștigat, pentru România, Premiul cel Mare al Salonului Internaţional de Invenţii & Inovaţii „Traian Vuia” – Ediţia a X-a, desfășurat în luna iunie 2024, la Timișoara. Această deosebită distincţie a fost acordată companiei noastre pentru inovație, invenție și performanță în medicină.
De asemenea, comisia de jurizare a Salonului „Traian Vuia” a premiat cu 10 medalii de aur lucrările științifice înscrise de către Romvac pentru jurizare. Lucrările au vizat rezultatele cercetării științifice în medicina umană, dar și din domeniul agricol.
Mai mult, Compania Romvac a adus României două medalii de aur şi Premiul Special al Juriului, obținute prin rezultatele cercetării sale științifice în medicina umană, la International Invention & Trade Expo 2024, desfășurat în septembrie 2024, la Londra.

Ce anume v-a motivat să abordați medicina umană și în ce constă nota de unicitate a produselor de uz uman marca Romvac?

Cercetarea în medicina umană a apărut ca o necesitate a faptului că, din nefericire, ne aflăm în era post-antibiotice, iar marile organizații din domeniul sănătății au lansat un apel mondial oamenilor de știință pentru a găsi soluții împotriva rezistenței antimicrobiene. În acest sens, Romvac a lansat pe piață Oul hiperimun PC2 și gama de produse 100% naturale, Imunoinstant, cu anticorpi IgY, utilizate ca adjuvant în terapia specifică a infecțiilor bacteriene, virale și fungice, inclusiv a celor care prezintă rezistență la antibiotice. Un alt element de unicitate este faptul că Romvac a lansat terapia locală și generală cu imunoglobuline aviare specifice Y din produsele Imunoinstant, demonstrând că pacientul cu psoriazis poate fi vindecat clinic. Romvac produce acest Ou Hiperimun și imunoglobulinele care ne ajută să scăpăm de infecții.

Cum este posibil acest lucru? Există vreo diferență între Oul Hiperimun și oul convențional?

Da, există o diferență uriașă între Oul Hiperimun Romvac și oul convențional. Oul Hiperimun este oul științific, unic, deosebit de cel comun prin anticorpii săi IgY specifici care ajută la susținerea imunității organismului şi acţionează împotriva bacteriilor, virusurilor și fungilor, factori biologici agresivi patogeni pentru om. Oul Hiperimun provine de la găini imunizate cu microorganisme patogene pentru om și care au fost izolate de la pacienți din spitalele din România. Aşadar, Romvac a folosit microorganisme patogene recoltate de la pacienţi umani pentru realizarea unei terapii inovatoare. Practic, Romvac a dezvoltat imunoglobulinele din oul obișnuit, făcându-le să acționeze specific în terapii profilactice și curative, prin produsele din gama Imunoinstant. Obţinerea Ouălor Hiperimune polivalente sau monovalente de la Romvac implică un proces științific extrem de complex.
Spre deosebire de IgY specifică, obținută prin aceste tehnici specifice, imunoglobulina Y nespecifică din oul convenţional poate acţiona numai împotriva microorganismelor cu care pasărea a intrat în contact pe parcursul vieţii sale. Așadar, găina nu va produce anticorpi IgY specifici împotriva E. coli, Staphylococcus aureus, Candida, HPV, Clostridium difficile etc. dacă nu va fi hiperimunizată prin vaccinare împotriva acestora. În schimb, anticorpii IgY specifici din Oul Hiperimun acționează exact asupra microorganismului ce provoacă infecția cu patogenul împotriva căruia găina a fost imunizată prin vaccinare. Fără un stimul specific, nu poate exista răspuns specific. Aceasta este marea diferență științifică dintre oul obișnuit și Oul Hiperimun produs de Romvac.

Prin urmare, împotriva căror boli putem să administrăm imunoglobulinele Y specifice din Oul Hiperimun Romvac?

Produsele de uz uman Imunoinstant, unicele care conțin imunoglobuline IgY specifice, sunt recomandate preventiv și curativ, în infecţii cutanate, infecţii gastrice, infecţii gastrointestinale, infecţii genitale, infecţii respiratorii, infecții cu rotavirus, infecţii urinare, afecţiuni parodontale, psoriazis, acnee, dermatite, afecțiuni ale sistemului osteoarticular – respectiv osteoartrită, osteoporoză, artrită reumatoidă –, alte boli autoimune și pentru susținerea imunității organismului. Pentru efectul lor terapeutic și datorită formelor de condiționare, produsele din gama Imunoinstant sunt facil de administrat și sunt recomandate pentru copii începând cu vârsta de șapte luni, adulți și vârstnici.

Împotriva căror patogeni acționează aceste imunoglobuline din Oul Hiperimun pe care îl produceți?

Romvac produce la ora actuală anticorpi IgY împotriva a 30 de agenți patogenici, eficienți în infecţii urinare determinate de Escherichia coli, Klebsiella spp., Proteus mirabilis, Enterococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus sau Streptococcus grup B. Ştim că acestea sunt extrem de răspândite, provoacă foarte multe neplăceri şi, din nefericire, sunt recurente. Apoi, sunt infecţiile genitale determinate de Candida spp., Escherichia coli, Enterococcus faecalis, Klebsiella spp., Streptococcus grup B., Staphylococcus spp., HPV (9 tulpini), Herpes Simplex tip 1 (HSV 1). Eficacitatea anticorpilor din produsele Imunoinstant a fost dovedită şi prin tratarea pacienţilor cu infecții herpetice determinate de Herpes Simplex (HSV 1) sau a pacienților cu infecții gastrice determinate de Helicobacter pylori şi cu infecții gastrointestinale provocate de Clostridium difficile sau Escherichia coli. De asemenea, anticorpii specifici acţionează şi în infecţii respiratorii determinate de Streptococcus pneumoniae, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus sau Pseudomonas aeruginosa, dar şi în afecţiuni parodontale cauzate de Staphylococcus spp. sau Streptococcus spp.

Când și cum trebuie administrată terapia cu IgY specifici Imunoinstant în psoriazis?

Pentru indicarea schemei terapeutice corecte, se impune stabilirea unui diagnostic de certitudine, prin testul histopatologic. Apoi, în funcție de tipul de psoriazis și de localizarea acestuia, se prescrie terapia cu soluții orale și cu aplicare locală, spray-uri, pulberi, creme sau unguente. Orală sau cutanată, administrarea produselor este extrem de facilă și trebuie continuată până la dispariția tuturor leziunilor, etapă urmată de repetarea examenului histopatologic. Dacă testul indică dispariția modificărilor specifice bolii și, deci, vindecarea clinică a pacientului, se recomandă ca acesta să urmeze terapia de susținere a nivelului imunologic corespunzător pentru organism.Fiecare organism este unic în felul său, motiv pentru care reacția la anumiți factori interni sau externi va fi diferită. De aceea, nu există o perioadă standard de timp în care pacienții să răspundă pozitiv la terapia cu imunoglobuline Y Imunoinstant, la unii rezultatele văzându-se mai repede, iar la alții, mai încet. De aceea, terapia se administrează în funcție de patologia fiecărui pacient, aceasta fiind stabilită, urmărită și adaptată de către terapeut. Muncă, dar și rezultate pe măsură!

Ce considerați că ar trebui să știe generațiile viitoare despre munca și dedicația unui cercetător?

Viitorii oameni de știință trebuie să știe că fără pasiune nu se poate reuși în această lume a necunoscutului. Cercetarea științifică înseamnă multă muncă, fiind un proces de învățare și descoperire continuă, un drum al provocărilor și incertitudinilor, pe care îl poți parcurge doar dacă ești perseverent, ambițios, creativ și curajos.

Ce întrebare v-ar plăcea să vi se adreseze, dar pe care nimeni nu v-a pus-o până acum?

Pentru că este luna în care iubirea este sărbătorită ca o adevărată regină a vieții noastre, o să vă întreb eu, pe dumneavoastră toți: care este cel mai nesăbuit, iresponsabil și neașteptat gest pe care l-ați face din dragoste?

 

Interviu de Mihaela Rada
Foto: ARSENIC PRODUCTION
Make-Up: LETIȚIA IORGA

Hair Styling: ILINA DUMITRU

Găsiți interviul în revista #FEMEIA, ediția Martie 2025, ediție pe a cărei copertă este doamna dr. Viorica Chiurciu.

Găsiți revista în magazinele de presă, precum și pe site-ul publisol.ro, unde o puteți comanda în format print aici sau în format digital aici.

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies