fbpx
Acasa Frumusețe Buze uscate și crăpate. Cum te tratezi

Buze uscate și crăpate. Cum te tratezi

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 1,5K vizualizari 7 minute timp estimat

Sunt mai multe cauze care duc la buze uscate și crăpate, dar indiferent de motiv sunt inestetice și supărătoare. Și dacă ajungi să spui „mă ustură buzele și sunt uscate” atunci este foarte probabil să fie vorba despre o suferință reală. 

Uscarea buzelor și crăparea lor poate fi provocată de vremea rece și vând, dar poate să fie și cauza unor alergii la creme și rujuri, pastă de dinți sau anumite feluri de mâncare, mai ales cele iuți și fierbinți. Nu este exclus să ai buzele uscate ca efect al unei boli infecțioase, al unor diferite suferințe organice (boli inflamatorii intestinale, disfuncții ale tiroidei și altele) după cum poate fi semnul unei carențe de vitamine. 

Diferența dintre o problemă generată de cauze exterioare și una care poate anunța o afecțiune este intensitatea și durata problemei. Un alt criteriu este cât de eficient este tratamentul pentru buze uscate din farmacie sau crema pentru buze crăpate și tu ești singura care poate face o evaluare corectă, dacă există boli ascunse, buzele uscate fiind un simptom sau este o problemă tranzitorie, banală. 

👉 Retinol vs retinoizi. Care sunt diferențele și cum le utilizezi

Tratamente rapide pentru buze uscate și crăpate

Poți apela la sfaturile unui dermatolog sau ale farmacistului sau îți poți prepara un balsam pentru buze uscate și crăpate, acasă din ingredientele pe care le ai la îndemână.

  1. Ulei de cocos. Aplicarea uleiului de cocos pe buze este un remediu eficient. Acesta are proprietăți hidratante și antibacteriene care pot ajuta la prevenirea fisurării urmare a uscării buzelor.
  2. Miere. Are proprietăți antibacteriene și emoliente foarte eficiente. Aplică puțină miere pe buze și lasă să acționeze timp de 15-20 de minute înainte de a o șterge cu o dischetă ușor umezită.
  3. Untul de shea sau cacao. Aceste ingrediente naturale sunt bogate în acizi grași și substanțe hrănitoare care pot hidrata și hrăni buzele uscate și crăpate. Mai mult, untul de shea funcționează că un adevărat balsam pentru buze, pleoape, obraji, maini și toate zonele expuse. Nu are contraindicații nu este alegen și lasă un luciu plăcut pe piele.
  4. Aloe vera. Gelul de aloe vera are proprietăți cicatrizante și calmare. Poți aplica gel proaspăt de aloe vera pe buze pentru a reduce uscăciunea și iritația.
  5. Uleiul de migdale dulci. Este bogat în vitamina E și acizi grași, fiind benefic pentru hidratarea buzelor. Aplică ulei de migdale pe buze și masează ușor.
  6. Uleiul de jojoba. Uleiul de jojoba este foarte similar cu sebumul produs de pielea umană, ceea ce îl face un excelent agent de hidratare pentru buze.
  7. Vitamina E. Aplica ulei de vitamina E pe buze din capsule, perforându-le și aplicând conținutul. Aceasta ajută la hidratarea și vindecarea buzelor, dar este un bun tratament pentru usturimea buzelor. La fel poți proceda folosind capsule cu vitamina A. este însă important ca aceste soluții să fie aplicate doar ocazional și repetate la intervale de câteva zile, alternativ.
  8. Balsam cu ceară de albine. Ceara de albine este un ingredient natural excelent pentru a forma o barieră de protecție pe buze și a le menține hidratate, combinată cu ulei de măsline pentru fluidizare. 
  9. Ceai de mușețel. Mușețelul are proprietăți antiinflamatoare și de calmare. Tamponează buzele crăpate cu un pliculeț de ceai de mușețel (rece) care a fost activat cu apă fierbinte. 

Alte soluții care repară buzele uscate și crăpate

Pe lângă tratamentele „de urgență” la care ne-am referit mai sus, poți utiliza și soluții de întreținere. 

Masca cu iaurt și miere. Amestecă iaurt natural cu miere și aplică amestecul pe buze. Lasă să acționeze timp de aproximativ 15-20 de minute înainte de a clăti. Iaurtul oferă hidratare, în timp ce mierea are proprietăți antibacteriene.

Exfoliere cu zahăr. Pentru a elimina celulele moarte de piele de pe buze, poți folosi o pastă de exfoliere realizată din zahăr și puțin ulei de măsline sau de cocos.

Uleiuri și lămâie. În ciuda efectului astringent sucul de lămâie este un foarte bun hidratant. Prepară un amestec dintr-o linguriță de ulei de ricin, una de glicerină și câteva picături de suc de lămâie. Agită bine și păstrează preparatul le frigider. Unge-te pe buze de câte ori ai senzația aceea neplăcută de buze uscate sau când buzele sunt crăpate. 

Uleiul de ricin este foarte eficient în tratamentul buzelor uscate și crăpate. Ungeți buzele de câteva ori pe zi cu ulei de ricin, timp de o săptămâna, și buzele crăpate se vor vindeca complet și perfect, iar în plus vor fi ferite de probleme pentru mult timp.

Nu în ultimul rând evită să-ți umezești buzele, folosește un ruj gras sau completează-l cu unt de cacao pentru a forma o peliculă protectoare. Evită să acoperi buzele cu fond de ten sau pudră. La fel de important este să te hidratezi bine și să ai o dietă echilibrată. În perioadele când buzele tale suferă, evită alimentele picante, pe cele foarte fierbinți, dar și pe cele foarte sărate.

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies