Dacă suferi de o boală cronică, fii precaută cu alimentația în perioada sărbătorilor pascale. Diabetul, ulcerul gastric, afecțiunile cardiovasculare sau bolile ficatului nu permit consumul anumitor alimente tradiționale, oricât de apetisante ar fi ele.
Dacă ai diabet zaharat
Cum să întâmpini Paștele fără dulciuri ca pasca sau miniprăjiturile în straturi, pe care le pregătești în fiecare an pentru oaspeți? Ei bine, se poate!
• Regula numărul unu este atenția sporită la indicele glicemic al alimentelor (este vorba, desigur, de cele care conțin zaharuri, adică de carbohidrați, precum dulciurile, cerealele, fructele, unele legume, unele lactate). Indicele lor glicemic (IG) nu trebuie să depășească 50; în caz contrar, glicemia crește dramatic. Tot ce este peste 55 îți este interzis, și nu doar de sărbători.
• Pregătește în casă dulciuri fără făină albă și fără zahăr tos. Există în supermarketuri înlocuitori cu indice glicemic scăzut precum făina de migdale, caju, alac, iar pentru îndulcire, fructoza (IG 15), siropul de agave (IG 15) sau xilitol (zahăr din mesteacăn, IG 20). Pasca o poți pregăti cu făină integrală sau doar din brânză, ouă și fructoză.
• Un truc eficient pentru a scădea indicele glicemic al unui aliment este cantitatea de fibre. Cu cât este mai ridicată, cu atât impactul asupra glicemiei este mai scăzut. Prin urmare, dacă folosești făină integrală (IG peste 55) la o prăjitură, adaugă în ea nuci și semințe.
• Unele alimente au în varianta gătită un indice glicemic mai mare decât dacă ar fi consumate în stare crudă. Este cazul morcovilor și, în general, al rădăcinoaselor. Dacă pregătești salată de boeuf, folosește morcovi cruzi dați pe răzătoare și cartofi mov (IG 40, față de cei clasici, IG 85).
• În cazul ciocolatei, cu cât are un conținut mai ridicat de cacao (peste 70%), cu atât este mai potrivită (IG 25).
Sfat: După masă, consumă un avocado, care scade glicemia, având la rândul lui un IG redus (10)!
Dacă suferi cu inima
Dacă ai probleme cardiovasculare, păstrează regulile din timpul anului și în perioada Paștelui.
• Evită grăsimile saturate. Taie porțiunile grase de la carnea de miel. Lângă friptura tradițională, poți găti și somon la cuptor. Drobul este de preferat să fie plin de verdeață, pentru un plus de fibre, necesar unei bune circulații.
• La desert, alege fructe cu multe fibre, precum ananasul. Și limonada neîndulcită poate fi un excelent digestiv.
• Evită alcoolul, dar, dacă totuși vrei să ciocnești un pahar cu vin, alege-l pe cel alb sec, fiindcă are un conținut redus de zaharuri.
• Evită combinațiile de friptură-cartofi, optând pentru o garnitură din legume fibroase (broccoli, varză-de-Bruxelles), salată de crudități (morcovi, țelină rasă). Optează pentru dressingurile pe bază de iaurt, nu de ulei.
• Exclude complet pâinea albă. Dacă simți nevoia de un suport pentru vreun preparat, optează pentru lipie integrală sau felii crocante de tărâțe și semințe (tip wasa).
Sfat: Redu sarea sau optează pentru sare de mare, bogată în minerale.
Dacă ai ulcer gastric
Arsurilele gastrice reprezintă unul dintre cele mai supărătoare simptome, iar acestea se înrăutățesc după o masă copioasă.
• Evită alimentele picante, fiindcă irită stomacul prin stimularea acidității. La prepararea fripturii, înlocuiește piperul, boiaua, semințele de muștar cu ierburi, uscate sau proaspete.
• Evită dulciurile cu cremă de unt, fructele crude și excesul de grăsimi, întrucât favorizează balonarea și disconfortul. Carnea pregătește-o la cuptor, iar fructele, consumă-le sub formă de compot sau budinci ușoare (din griș, orez) ori pune-le în prăjituri cu aluat uscat (de exemplu, plăcintă cu mere − merele coapte sunt un pansament pentru stomac). Poți opta și pentru prăjituri cu cremă fiartă.
• Ouăle îți sunt permise în variantele fierte tari, fierte moi, în apă, nu și ochiuri în ulei sau omletă.
• Ca garnitură la friptură, optează pentru legume coapte sau înăbușite. Evită salatele din ridichi, varză, castraveți, ceapă, usturoi, gulii, conopidă sau roșii − acestea conțin fibre celulozice tari, care pot agrava ulcerul gastric.
Sfat: Mestecă bine hrana și, pe cât posibil, mănâncă puțin, de 5-6 pe zi, evitând mesele abundente!
Dacă ai un ficat sensibil
După perioada de post, în care a asigurat detoxificarea organismului, ficatul trebuie tratat cu grijă.
• E nevoie de moderație în consumul de cărnuri și, în general, de proteine animale − brânzeturi, maioneză, ouă, întrucât acestea au aciditate mare, care perturbă activitatea ficatului. Peștele, grâul, măslinele au aciditate medie, deci și ele trebuie consumate cu precauție.
• Consumă cât mai multe verdețuri (spanac proaspăt, pătrunjel, năsturel etc.) și alimente bogate în sulf (usturoi, ceapă albă, roșie, verde, praz). Poți pregăti în locul tradiționalei maioneze un sos pesto delicios.
• Legumele crucifere au o importanță vitală pentru sănătatea ficatului, deci consumă fără ezitare garnitură din varză, conopidă, broccoli, crude sau înăbușite (nu prăjite!). Salata verde și ciupercile sunt benefice, deci pot fi gândite ca garnitură la carnea slabă.
• Evită cărnurile afumate, gogoșile și alte alimente procesate, întrucât conțin grăsimi trans, nocive pentru ficat.
• Dulciurile le poți pregăti cu fructe de pădure (bogate în antioxidanți), dar și cu citrice, prune uscate, pere, mere, banane.
Sfat: Pregătește un coctktail delicios și benefic pentru ficat din 75 g zmeură, 1 lingură de pastă de susan (tahini), 3 lingurițe de xilitol și 100 ml de apă. Obții un desert cu care îți vei impresiona invitații, fără ca sănătatea lor să aibă de suferit.
Sursă foto: 123rf.com