Poți avea casa curată mereu, dar secretul absolut pentru realizarea acestui deziderat atât de dorit este organizarea. În plus, stabilirea unor reguli pe care toți cei din familie să le respecte va contribui la menținerea curățeniei din casă, iar timpul alocat pentru a face curat va fi redus la minimum posibil.
Locurile critice din casă
Marele secret stă în a aloca, în fiecare 10-15 minute pentru a curața cele mai importante locuri din casă. Dacă le ignori mai multe zile la rând, va fi mult mai complicat să le cureți și să le pui în ordine și vei pierde mult timp.
Casa curată începe în bucătărie
Indiferent dacă ai un open space (sau mai ales atunci) sau o bucătărie închisă, indiferent dacă ai pregătit ceva de mâncare sau apelezi mereu la un serviciu de food delivery, aici ai puțină treabă în fiecare zi. Sunt câteva lucruri care trebuie curățate periodic:
- Plita sau aragazul – sunt foarte ușor de curățat dacă o faci mereu atunci când este nevoie;
- Blatul de bucătărie se curăță în fiecare zi. Folosește o soluție pentru curățat geamuri, într-o sticlă cu pulverizator. Are alcool, deci dezinfectează și curăță fără să lase urme. Două-trei pufuri și gata;
- Chiuveta este unul dintre locurile care trebuie curățat des. Folosește mereu și soluții pentru desfundat chiuveta. Te scapă de complicații și, mai ales, de mirosuri neplăcute. Îți va fi util și să schimbi des (ideal o dată pe săptămână), bureții pentru spălat vase.
5 minute, pe zi pentru o baie curată
Cu efort minim, baia poate fi mereu perfect curată. Folosește o soluție care conține dezinfectant sau prepară-l din ingrediente naturale (bicarbonat și apa, oțet și apă sau suc de lămâie și apă). Sticlele cu pulverizator sunt minunate și te ajută să faci treaba repede și bine:
- Cabina de duș sau cada. Este genial dacă le acorzi atenție imediat ce le folosești. Dacă nu faci asta, o dată la câteva zile dedică-le câteva minute.
- Chiuveta din baie trebuie igienizată în fiecare zi;
- Podeaua din baie trebuie și ea curățată de două-trei ori pe săptămână;
- Vasul de toaletă trebuie curățat des. Nu face asta când simți cu adevărat că este nevoie, ci cât mai des. E mai simplu!
În cel mai rău caz vei aloca pentru baie 10 minute. Totuși, acest interval îl poți contabiliza cu succes la necesarul de mișcare zilnică. Te apleci, te ridici, miști brațele și fai toate acestea în viteză. În plus ai și un bonus de endorfine, pentru că o baie curată generează un sentiment foarte plăcut.
Dormitor în perfectă ordine
Aici nu sunt prea multe de curățat, dar sunt trei lucruri care trebuie făcute în fiecare zi. În fiecare zi fă patul, aerisește și pune în mașina de spălat lucrurile murdare. Este foarte bine dacă respecți aceste mici obligații. Dormitorul o să arate perfect și vei putea oricând să… dai buzna în cameră fără nicio angoasă.
Schimbă săptămânal așternuturile, sau măcar o dată la fiecare zece zile. Fețele de pernă trebuie schimbate obligatoriu săptămânal.
Casa curată se menține din hol
Dacă casa ta este open space, iar holul comunică cu livingul, zona trebuie îngrijită destul de des. Un truc bun și eficient este să folosești un aspirator vertical, cu acumulator pe care să-l ai la îndemână. Crezi sau nu, dar s-au făcut studii care au arătat că dacă ai un astfel de instrument, casa ta o să fie infinit mai curată decât a celor care au obiceiul să dezasambleze și să depoziteze aspiratorul. Iar timpul pe care îl vei pierde făcând curățenie este nesemnificativ: câteva minute în fiecare zi.
Nu uita să ștergi măsuța din living cu soluție pentru geamuri, exact ca în bucătărie, dacă este din sticlă sau laminată sau cu un produs special conceput pentru îngrijirea lemnului, dacă este cazul.
Ține minte că ecranul electronicelor se curăță doar cu soluții speciale, pentru că orice altceva le poate deteriora.
👉 Foarte util la curățenia din casă, oțetul alb este mereu un aliat de nădejde. Eficient, prietenos cu mediul și foarte accesibil.
10 trucuri deștepte și practice pentru a avea casa curată
Probabil acestea sunt cele mai bune trucuri care mențin casa curată. Când vei înțelege utilitatea lor, le vei include în rutina zilnică. În plus, sunt simple și nu doar că te ajută să te pui pe tine în mișcare, dar îți vor da și acea stare de bine care vine automat când acasă este curat și ordine.
5 minute zilnic
Aloca cinci minute, în fiecare zi, pentru o încăpere sau o anumită zonă a casei. Pe ceas 5 minute! Poate fi cada ori cabina de duș, un dulap din bucătărie în care faci ordine, praful de pe rafturile bibliotecii sau un sertar din dulapul de haine.
Cârpe curate la îndemână
Depozitează la îndemână un set de lavet curate din microfibră. Sunt ideale pentru orice suprafață. Tot la îndemână ține și o sticlă cu pulverizator cu o soluție de curățat pentru orice suprafață.
Strânge după ce termini o treabă, oricare ar fi ea!
Este valabil pentru oricare dintre camerele din casă, inclusiv pentru baie și bucătărie, indiferent care este activitatea desfășurată. De exemplu, începe cu patul dimineața, pe principiul ai „terminat” de dormit și e momentul să strângi după tine. Procedează la fel cu vasele în care ai făcut o prăjitură, îndată ce ai pus-o la copt. Regula este valabilă și atunci când te ridici de la masa de lucru ori atunci când seara de film în familie s-a terminat. Și, cel mai important regula este valabilă pentru toți cei din casă!
Un loc pentru fiecare lucru
Poate că nu-i ușor, dar este perfect posibil. Fiecare lucru din casă are un loc al lui, unde trebuie să se întoarcă după ce a fost folosit. Ai și beneficiul de a ști întotdeauna de unde să-l iei atunci când îți trebuie. Stabilește un loc pentru măruntișurile pe care nu știi dacă le păstrezi sau le arunci. Este un spațiu de triaj care poate fi o cutie, un sertar sau un bol pe care s-l ții la îndemână și pe care trebuie să-l golești periodic.
Stabilește reguli și împarte responsabilități
Aceasta poate fi o strategie excelentă pentru a menține casa ordonată. Evident, sarcinile vor fi alocate în funcție de vârstă și abilitățile fiecărui membru. Dar, oricine poate duce gunoiul, strânge jucăriile și hainele împrăștiate și toți își pot pune rufele murdare la locul potrivit. Atunci când adulții respectă regulile din casă și cei mici vor face la fel. Mai mult, este o cale foarte bună prin care vei putea să le dezvolți celor mici un sentiment de responsabilitate și respect pentru ceea ce este în jurul lor.
Programul administrativ săptămânal pentru casa curată
Există obiceiul curățeniei de weekend, dar este mai util să alegi o altă zi din săptămână pentru „mica curățenie”. Axează-te doar pe zonele critice din casă: bucătărie, baie, hol și camera de zi. Începe prin a le pune pe toate la locul lor și apoi șterge praful, aspiră și curăță podelele.
Concentrează-te în fiecare săptămână, suplimentar, asupra unei zone din casă. Fie vei șterge una sau mai multe ferestre, fie vei face ordine și pe terasă sau balcon, fie vei spăla perdelele dintr-o cameră, în funcție de timpul pe care îl poți aloca.
Și de data aceasta delegarea sarcinilor este utilă și binevenită, pentru că treaba va fi mai ușoară pentru toți, puteți comunica, iar programul administrativ săptămânal nu va consuma mult timp pentru niciunul dintre membrii familiei.
Un sfat, în plus
Plecând de la regula „curățenie în cinci minute”, impuneți ca fiecare din treburile care țin de curățenie și ordonarea lucrurilor să dureze exact atât cât planifici, niciodată mai mult. Și stabilește exact ceea ce vei curăța în acel moment și fă doar asta. În fond nu trăim doar pentru a face ceva, ci pentru a ne bucura de ceea ce avem.
Aruncă lucrurile inutile și casa va fi curată
Scapă cât mai repede de lucrurile pe care știi că nu le mai folosești. Dacă ai tendința de a aduna lucruri, pungi de plastic și tot felul de mărunțișuri, sperând că vor fi utile la un moment dat, întreabă-te când le-ai folosit ultima oară. Dacă răspunsul este „nu îmi amintesc”, este timpul să le arunci. Casa ta va deveni deodată mult mai spațioasă.
Nu spăla toate rufele în aceeași zi
Acesta este și un sfat, dar și un principiu. Sortează hainele în funcție de culoare și materiale și spală o singură dată în fiecare zi sau o dată la două zile. Vei transforma spălatul într-o rutină deloc solicitantă și vei avea mereu hainele curate.
Ingredientul secret este…
… disciplina! Mai eficientă decât curățenia rapidă este păstrarea curățeniei, care pornește de la faptul că fiecare lucru trebuie să stea la locul său după ce l-ai folosit, iar fiecare vas trebuie spălat după ce ai mâncat. Impune-ți punctul de vedere în fața celor din casă. Nu face niciodată munca lor și împarte sarcinile, fără milă și fără să-ți asumi tu mai mult ca să-i protejezi. Și fii foarte drastică astfel ca fiecare să-și facă treaba de care răspunde corect și la timp.
O casă curată este confortabilă, mai frumoasă și, cu siguranță mult mai sănătoasă. În ceea ce privește efortul pentru a face și a întreține, te va mulțumi să știi că îl poți contabiliza în locul sesiunii de fitness la care nu ai ajuns.
👉 Și curățenia poate fi un punct pe lista de priorități, dar numai dacă împarți trebuirile casnice cu cei din familie. Ideea este că nu trebuie să faci niciodată curățenie singură!
Sursa foto: 123rf.com