fbpx
Acasa Frumusețe Cum reacționează tenul la stres

Cum reacționează tenul la stres

Autor: Diana Colcer
0 comentariu 246 vizualizari 2 minute timp estimat

Când ritmul tău de viață depășește limita de viteză, tenul este primul care scapă de sub control. Relaxează-te și rezolvă problema, astfel încât să nu mai ai încă o sursă de stres.

În timpul săptămânii muți munții din loc, în weekend dormi până la amiază, te premiezi cu fursecuri (și poate un cocktail) la cină – dar dacă nu faci o nebunie, simți că o iei razna! Însă acest program infernal poate însemna iadul pentru pielea ta. De la aspect tern și până la coșuri, iată ce se poate întâmpla cu tenul când viața ta este dominată de stres și devine o rutină haotică.

Nivelul mare de stres cronic, specific pieței joburilor competitive și cu disponibilitate 24/7, determină creierul să elibereze neuropeptide ce provoacă roșeață și sensibilitate la nivelul pielii, explică Adam Geyer, dermatolog în New York, pentru Cosmopolitan. Pe deasupra, organismul tău produce în exces hormoni androgini, care duc la apariția coșurilor.

Și consumul de alcool deshidratează pielea,  determinând apariția liniilor fine și pielii obosite. Și atât alcoolul, cât și acele gustări bogate în carbohidrați pe care le savurezi după o noapte udată cu lacool, conțin zahăr, care te îmbătrânește mai rapid. „Se numește glicație!, explică dr. Geyer. „Zahărul împiedică producția de colagen, cel care menține pielea tânără.”

Un alt dușman: fumatul, fie el activ sau pasiv. „Acesta este plin de radicali liberi consumatori de colagen, plus carcinogeni care cresc riscul de cancer”, avertizează dermatologul Steven Wang, din New Jersey.

Îngroparea în muncă, o viață socială intensă și ceva timp petrecut cu ochii ațintiți în televizor pot însemna nopți scurte în timpul săptămânii – compensate cu somn de voie în weekend. „Un program haotic de somn îți dă peste cap ceasul biologic, inhibând capacitatea pielii de a-și menține hidratarea”, spune Wang.

Cercetările arată că somnul insuficient slăbește funcția de protecție, permițând apei să se diminueze. Iar privarea cronică de somn împiedică producția de colagen. „După șase luni în care dormi haotic, pielea începe să-și piardă din suplețe și strălucire”, arată Dr. Geyer.

Foto: 123RF

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies