fbpx
Acasa FamiliePsihologie Comfort food. Ce este, ce efecte are și când este necesară

Comfort food. Ce este, ce efecte are și când este necesară

Autor: Andrei Toma
0 comentariu 510 vizualizari 11 minute timp estimat

„Comfort food” este un termen englezesc care definește mâncarea care face bine. În fapt, bine pregătită și cu ingrediente sănătoase, orice mâncare este benefică, dar „comfort food” este mai mult decât mâncare, este hrană care alimentează nu doar trupul, dar și sufletul.  

Pentru mulți, ideea de „comfort food” se referă la alimente care aduc o senzație de nostalgie, reamintesc momente plăcute din copilărie sau de mâncarea de acasă. De obicei, sunt acele feluri la care apelăm când ne simțim copleșiți, stresați sau sub presiune. Acestea aduc o senzație de fericire, căldură și… confort.

Termenul de „comfort food” a fost folosit pentru prima dată într-un articol din 1966 în Palm Beach Post. Ironia sorții face că era vorba despre obezitate și se menționa că oamenii recurg la un anume tip de mâncare atunci când sunt „sub stres emoțional sever”. Articolul făcea referire la o mâncare „asociată cu siguranța copilăriei, cum ar fi ouăle ochiuri, supă de pui, cartofii cu unt la cuptor și cerealele cu lapte”.

În multe părți ale lumii, felurile care intră în categoria „comfort food” sunt bogate în carbohidrați.  În cele mai multe circumstanțe, aceste alimente aduc o senzație de bine, relaxează fizic și psihic, ne amintesc momente plăcute și ne ajută să facem conexiuni culturale sau familiale. Ele pot fi chiar legate de o persoană specifică importantă din viața noastră și, uneori, de un moment anume.

De ce alegem comfort food?

Oamenii recurg adesea la acest tip de alimente când se simt stresați sau dacă se simt rău (fizic sau mental). Un studiu din 2015 a descoperit că unele feluri de mâncare, frecvent simple, dar cu gust puternic, pot determina o substanțială și foarte rapidă scădere a concentrației hormonilor de stres, reduc anxietatea și episoadele depresive și generează o stare plăcută de bine care durează. 

La baza mecanismului se află plăcerea naturală care vine din a mânca și, mai ales, a mânca „ceva bun”. Se știe că unele alimente declanșează reacții biologice benefice, stimulează amintiri (mai ales pe calea simțului olfactiv). Din asocierile mentale stimulate de consumul anumitor alimente provine și apetitul pentru ceea ce numim „comfort food”.

Mâncatul de înghețată, de exemplu, după o situație stresantă ar putea fi doar pentru a obține un impuls de la creșterea zahărului (stresul emoțional intens are ca efect scăderea severă a glicemiei). Pentru cel care obișnuia să mănânce lapte și biscuiți, redescoperirea gustului va aduce, în continuare, confort psihic și bucurie. Supa de pui este cel mai grăitor exemplu de „comfort food” când cineva nu se simte bine. Studiile au concluzionat că există motive pentru care unele ingrediente, anumite gusturi și arome ale mâncărurilor pot ajuta când treci printr-o suferință fizică. 

Amintirile și conexiunile noastre cu mâncarea sunt foarte puternice, se păstrează toată viața, intră în categoria amintirilor fundamentale și ne pot genera stări plăcute, răspunsuri mentale și emoționale pozitive.

Sunt mai multe motive pentru care suntem tentați să alegem un fel de mâncare care intră în această categorie. Sunt trei motive principale pentru care, dacă putem alege, prima opțiune va fi cea a unui preparat din aceasta categorie de hrană confortabilă, care induce o stare de bine, care are un gust bun și oferă o plăcută senzație de sațietate. 

  1. Asocierea cu amintiri pozitive. Mâncărurile comfort food sunt adesea legate de experiențe plăcute din trecut. Aceste asociere pot crea o legătură emoțională puternică cu anumite alimente. 
  2. Răspuns la stres. În momente de stres sau anxietate, mulți oameni simt nevoia de a căuta confort în alimente. Consumul de carbohidrați poate influența nivelurile de serotonină, care sunt asociate cu starea de bine și calm.
  3. Senzorialitatea. Mâncarea de tip comfort food combină arome, texturi și temperaturi care stimulează simțurile. Această experiență senzorială complexă oferă plăcere și ne distrage de la grijile cotidiene.

Efectele generate de „comfort food” sunt: 

  1. Eliberarea de stres. Consumul moderat poate avea un efect eliberator de stres și poate oferi un moment de relaxare în perioade dificile.
  2. Familiaritate și conexiune socială. Mâncarea de acest tip poate aduce oamenii împreună și poate crea un sentiment de conexiune și familiaritate în cadrul grupurilor sociale.
  3. Autocunoaștere. Înțelegerea motivelor din spatele alegerii mâncării comfort food poate duce la o mai bună cunoaștere de sine și la găsirea unor alternative sănătoase pentru a gestiona emoțiile, prin intermediul alimentelor.

👉 Supa de dovleac intră cu siguranță în categoria alimentelor care îți vor da o stare bună. 

Riscurile asociate 

Bogată în zaharuri, grăsimi, carbohidrați și calorii, acestea sunt caracteristicile felurilor de mâncare care intră în categoria „comfort food”. Există și excepții, dat fiind faptul că acest gen de hrană are un puternic caracteri personal. 

În aceste condiții aceste preparate trebuie consumate ocazional. Este și acesta un mod de la păstra calitatea specială. 

Principalul risc asociat cu acest tip de alimente este dependența emoțională pe care hrana confortabilă o poate genera în situațiile de stres sau tristețe. Aceasta poate duce la un cerc vicios în care alimentele devin un mod principal de gestionare a emoțiilor negative.

Cum integrăm sănătos acest tip de mâncare în alimentație

Moderație și alternativele sănătoase sunt soluțiile care pot introduce în mod sănătos acest tip de alimente în dieta zilnică. Uneori simpla înlocuire a pastelor albe cu cele integrale, de exemplu, poate spori calitatea hranei. 

O altă soluție care este recomandată este prepararea acestor feluri de mâncare acasă. În felul acesta va fi amplificat sentimentul plăcut (gătești singur un fel de mâncare pe care-l iubești și care îți generează stări pozitive). A găti acasă oferă posibilitatea de a avea un control exact al ingredientelor dar și al cantităților și putem face alegeri mai sănătoase.

comfort food

Mâncare „comfort food”

Alimentele din această categorie pot fi dulci sau sărate, sănătoase sau nesănătoase, obișnuite sau neobișnuite, dar sunt întotdeauna delicioase și satisfăcătoare. Printre caracteristicile felurilor de mâncare „comfort food” se numără și acela că sunt ușor de preparat, au relativ puține ingrediente, dar și foarte multe variante pentru că este genul de mâncare pe care oricine o poate personaliza pentru a fi în acord cu propriul gust. 

Top 10 feluri de mâncare „comfort food”

  1. Supa de pui cu tăieței: O supă caldă, bogată în arome, cu bucăți de carne de pui și tăieței sau orez. Este adesea asociată cu vindecarea și confortul.
  2. Cartofi prăjiți sau copți și cartofi piure, pregătiți cu unt și lapte, însoți diverse feluri de carne sau legume.
  3. Torturile cu cremă din unt și cheesecake-ul
  4. Mămăligă cu brânză și smântână.
  5. Înghețată 
  6. Pastele cu sosuri diverse, carene și brânză
  7. Pizza de orice fel (dat în mod special cea cu brânză)
  8. Pui prăjit, crocant pe exterior și suculent în interior.
  9. Budincă de pâine dulce sau sărată, îmbogățită cu lapte, ouă, zahăr ori brânză și condimente.
  10. Preparate pe bază de orez și legume.

Acestea sunt doar câteva exemple, iar gusturile pot varia semnificativ de la o persoană la alta. „Comfort food” poate include o gamă largă de preparate, iar alegerea depinde în mare măsură de preferințe individuale și tradiții culturale.

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies