În principiu, perioadele de post trebuie să respecte foarte strict regulile alimentației sănătoase. Este de dorit să eviți înlocuitorii de genul – pate de post, salam de post etc, dar și pâinea albă, cartofii prăjiţi, pateul vegetal din comerţ şi semipreparatele de post.
Cele mai multe alimente cu care încerci să-ţi potoleşti foamea atunci când nu vrei să mănânci de dulce sunt total dezechilibrate din punct de vedere nutriţional şi nu furnizează corpului suficiente vitamine şi minerale esenţiale.
Ia în calcul aceste alimente!
Iată care sunt cele mai potrivite alimente pentru post!
Oleaginoasele crude
Migdalele, nucile româneşti, nucile caju, fisticul, nucile braziliene, nucile macadamia, arahidele crude, alunele de pădure, şi seminţele de dovleac/in/floarea-soarelui/cânepă constituie unele dintre cele mai sănătoase gustări şi te poţi baza pe ele atunci când ţii post. Consumă zilnic câte un pumn mic de nuci/seminţe, deoarece conţin grăsimi sănătoase importante pentru sănătatea creierului, a inimii şi a pielii. Sunt ideale pentru a fi adaugate în mâncare sau pentru a fi consumate ca atare, dar de preferat în cantități mici.
Leguminoasele
Lintea, fasolea, mazărea şi năutul preparate într-un mod foarte simplu sau folosite în salate proaspete constituie o alternativă potrivită pentru preparatele din carne pe care trebuie să le excluzi atunci când ţii post. Ele furnizează proteine de calitate, dar şi o cantitate mare de fibre şi nutrienţi care menţin senzaţia de saţietate şi te împiedică să faci excese culinare pentru a compensa lipsa cărnii. fă din leguminoase mâncare, dar poți face și supe sau ciorbe, ori pauteuri vegetale. Combinale cu pastă de susan, ceapa, ulei și rezultatul va fi nu doar foarte gustos ci și foarte sănătos.
Ciupercile
Sunt versatile și pot fi preparte în multe modului. le poți face supă, sunt ideale pentru tocanițe, pot fi coapte sau consumate crude în salate. Conferă saţietate şi au o consistenţă apropiată de cea a cărnii gătite. În plus, ciupercile pot să înlocuiască carnea, fiind o alternativă bună pentru a face mâncărurile de post. Conţin proteine, fibre şi nu sunt bogate în calorii.
Cerealele integrale
Meiul, hrişca, quinoa, fulgii de ovăz, orezul brun, orezul basmati, orzul şi amarantul sunt câteva dintre alimentele pe care trebuie să le incluzi în meniul tău zilnic. Ele asigură energie şi conţin carbohidraţi complecşi, pe lângă o cantitate ridicată de fibre care reglează tranzitul inttestinal. Nici vitaminele şi mineralele nu lipsesc din aceste alimente, astfel că ele îşi merită locul pe lista cu cele mai sănătoase alimente de post. Consumă-le cu lapte vegetal de migdale sau cu suc proaspăt de fructe.
Untul de arahide făcut acasă
Untul de arahide furnizează o cantitate însemnată de proteine şi poate să fie o opţiune bună pentru micul dejun sau pentru o gustare alături de câteva felii de măr sau o banană. Este de preferat să-l prepari în casă pentru a te asigura că nu conţine grăsimi saturate sau trans care sunt rele pentru inimă. Cumpără arahide coapte sau crude (pe care să le laşi puţin în cuptor) şi mixează-le în robotul de bucătărie timp de 10 minute până când se formează o pastă cremoasă.
Toate legumele proaspete
Vinetele, varza, dovleceii, ardeii, dovleacul, cartofii, morcovii, ţelina, păstârnacul preparate simplu (la aburi, înăbuşite, la cuptor) sunt excelente pentru a fi consumate alături de 2 linguri de cereale integrale şi o salată de verdeţuri. Ele furnizează nutrienţi şi fibre care sunt esenţiale pentru o digestie bună.
Toate fructele proaspete
În funcţie de preferinţele tale ai la îndemână o mare varietate de fructe proaspete care trebuie incluse în meniul tău zilnic. Pe lângă fibrele nelipsite din ele, fructele au antioxidanţi şi o mulţime de substanţe care s-au dovedit a avea efecte miraculoase asupra sănătăţii. Unul sau două fructe diferite consumate zilnic furnizează corpului nutrienţii de care are nevoie.
Pâine şi paste integrale
Chiar dacă nu este recomandat să te bazezi numai pe ele şi să le consumi în cantităţi mari trebuie să ştii că ar fi mult mai bine să înlocuieşti variantele făcute cu făină albă rafinată cu aceste sortimente. Pâinea şi pastele integrale furnizează corpului nutrienţi, dar conţin şi fibre care ajută la digestie. le poți consuma su sosuri de legume, bine condimentate, cu nuci măcinate sau cu fructe uscate.
Măslinele
Conţin grăsimi sănătoase şi le poţi folosi pentru sosul roşii pentru pastele integrale sau în salatele de crudităţi pe care ar fi bine să le incluzi în meniul tău de post.
Pateu vegetal făcut acasă
Pateul de linte, humusul din năut sau fasolea bătută înlocuiesc cu succes orice pateu vegetal din comerţ. Este de preferat să optezi pentru aceste preparate pe care le poţi face foarte uşor acasă, deoarece ele furnizează proteine de calitate.
Sursă foto: 123rf.com