155
Se cunoaște faptul că, în general, nu ne putem asigura necesarul de substanțe utile organismului din alimentație. De aceea, ar fi bine sa stii care sunt cele mai importante suplimente alimentare pentru femei. În mod ideal, toate aceste substanțe benefice ar trebui să fie conținute în alimentele pe care le consumi sau în suplimentele alimentare pe care le iei, în doza ideala.
Vitamina D
- De ce e buna pentru tine: favorizeaza absorbtia calciului si a fosforului. In lipsa ei, oasele tale devin fragile, se deformeaza si poti suferi de osteomalacie (boala asemanatoare osteoporozei, ce scade densitatea minerala osoasa si slabeste muschii). Deficitul de vitamina D joaca un rol important in dezvoltarea diabetului.
- De unde o iei: din peste gras (somon), ulei de peste, ficat de vaca, branza, galbenus, suc de portocale. Un sfert de ora de expunere zilnica la soare e sufi cient pentru absorbtia vitaminei D.
Vitamina C
- De ce e buna pentru tine: inlesneste cresterea si repara tesuturile, oasele, dintii, stimuleaza productia de colagen (reduce ridurile si hidrateaza pielea) si impiedica actiunea nociva a radicalilor liberi. Te fereste de probleme precum par casant, gingivita, piele uscata si aspra, rani care se vindeca greu, sangerare nazala, rezistenta scazuta la infectii.
- De unde o iei: din toate fructele si legumele, in special citrice, ardei rosu si broccoli. Varianta sintetica este cunoscuta sub numele de acid ascorbic.
Acizi Omega 3
- De ce sunt buni pentru tine: numeroase studii arata ca acizii grasi Omega 3 ajuta la reducerea riscului de boli de inima, cancer, artrita sau degenerescenta maculara (boala oculara care duce la distrugerea vederii centrale). Ajuta memoria si calmeaza inflamatiile.
- De unde ii iei: din peste gras (somon, sardine, macrou), uleiuri vegetale si de nuci. Capsulele cu ulei de peste sunt o optiune importanta, insa nu lua mai mult de 3 grame zilnic, pentru ca subtiaza sangele.
Melatonina
- De ce e buna pentru tine: somnifer natural al corpului, melatonina este reglator hormonal (determina declansarea, frecventa si durata ciclului menstrual) si mentine ritmul circadian natural (ceasul intern de 24 de ore, care joaca un rol important in orarul de somn). Un nivel scazut de melatonina creste riscul de cancer de san.
- De unde o iei: din cirese, ghimbir, banane, dar si din tablete sau capsule.
Probiotice
- De ce sunt bune pentru tine: ajuta digestia, lupta impotriva bolilor cauzate de bacterii (infectii vaginale, intestinale), reduc diareea produsa de infectii, diminueaza sindromul colonului iritabil, imblanzesc simptomele gripei, scad recurenta cancerului de vezica.
- De unde le iei: din iaurt, chefir, alte produse lactate.
Ceai verde
- De ce e bun pentru tine: actioneaza ca antioxidant extrem de puternic. Studii clinice arata ca epigallocatechin-3-gallate (EGCG) din compozitia sa ajuta la reducerea riscului de boli de inima prin scaderea colesterolului si are proprietati anticancerigene (tumori de piele) si antiinflamatoare.
- Unde il gasesti: in magazine tip plafar sau la supermarket. Daca nu-ti place gustul, il gasesti sub forma de supliment.
Citește mai multe despre ceaiul matcha aici.
Coenzima Q10
- De ce e buna pentru tine: este un puternic antioxidant – stimuleaza celulele sa furnizeze energie organismului. Ajuta in problemele inimii prin scaderea presiunii sangelui, iar unele studii arata ca lupta impotriva cancerului si a bolii Parkinson.
- De unde o iei: este produsa in mod natural de organism, dar productia scade odata cu inaintarea in varsta. Asadar, singura cale de a atinge nivelul de coenzima Q10 din tinerete este administrarea de suplimente.
Resveratrol
- De ce e bun pentru tine: previne deteriorarea vaselor de sange, scade nivelul colesterolului rau, diminueaza trombozele. Astfel, are un rol crucial in prevenirea bolilor de inima. In plus, exista studii care arata ca resveratrolul are capacitatea de a inhiba raspandirea celulelor canceroase.
- De unde il iei: din struguri, suc de struguri, vin (in special rosu), alune si fructe de padure sau din suplimente.
Extract din seminte de strugure
- De ce e bun pentru tine: contine antioxidanti care refac celulele afectate de radicalii liberi, atenuand bolile de inima, diabetul sau cancerul. Exista studii care dovedesc ca extractul din seminte de strugure protejeaza creierul de instalarea dementei si opreste extinderea cancerului de piele cauzat de expunerea la radiatii. Sub forma de pastile, reinnoieste fibrele de colagen si elastina, care fac pielea fina.
- De unde il iei: din capsule, tablete sau in forma lichida.
Ulei din seminte de in
- De ce e bun pentru tine: aceste seminte sunt un excelent laxativ si ajuta la diminuarea colesterolului total. Fortifica sistemul imunitar si protejeaza de cancer. Uleiul contine acizi grasi omega 3, nu si fibrele continute de seminte. Asadar, asigura-te ca furnizezi suficient organismului!
- De unde il iei: din capsule moi.
Fier
- De ce e bun pentru tine: asigura transportul oxigenului in organism, ajuta la productia de globule rosii, sustine functia imuna, regleaza temperatura. In lipsa lui, suferi de anemie, oboseala si ai sensibilitate la infectii.
- De unde il iei: din carne rosie, pui, curcan, peste, cereale, fasole, cereale integrale, legume cu frunze de culoare verde-inchis (daca nu mananci suficiente, vorbeste cu medicul sa-ti recomande suplimente cu sulfat feros sau consuma fructe si legume bogate in vitamina C, care ajuta organismul sa absoarba mai bine fierul).
Magneziu
- De ce e bun pentru tine: mentine functionarea normala a muschilor si a nervilor, regleaza ritmul cardiac si nivelul zaharului in sange, creste rezistenta sistemului imunitar, face oasele puternice. Este util in peste 300 de afectiuni, de la migrene pana la diaree sau greata.
- De unde il iei: din legume verzi (bame, salata verde, mazare, castravete, dovlecel, telina, spanac), nuci, seminte, cereale integrale.
Calciu
- De ce e bun pentru tine: dezvolta oasele si mentine dintii puternici, ajuta la contractarea si relaxarea musculara si stimuleaza sistemul nervos. Dupa menopauza, oasele isi pierd densitatea si creste riscul de osteoporoza. Calciul e cea mai buna aparare si trebuie administrat din timp.
- De unde il iei: din lapte, branzeturi, iaurt, legume cu frunze de culoare verde-inchis (broccoli, fasole verde, varza-de-Bruxelles).
Vitamina A
- De ce e buna pentru tine: imbunatateste vederea, mentine pielea ferma si are un rol important in protectia pielii, a mucoaselor si cartilajelor, asigurand buna functionare a sistemului osos si nervos. Studiile arata ca vitamina A previne anumite tipuri de cancer.
- De unde o iei: din legume cu frunze verzi, legume galbene si oranj, tomate, fructe, produse lactate, ficat, peste, cereale fortifi cate cu vitamina A.
Folati
- De ce sunt buni pentru tine: sunt esentiali in sarcina pentru ca previn anemia (lipsa lor duce la nastere prematura sau la malformatii ale fatului). Sunt importanti pentru sanatatea mentala si emotionala, iar deficitul creste riscul de a dezvolta anumite cancere.
- De unde ii iei: din surse naturale (legume cu frunze verzi, fructe, fasole) sau sub forma sintetica (acid folic), din cereale fortificate, paste sau orez.
Biotina
- De ce e buna pentru tine: face parte din grupul B, fiind cunoscuta ca vitamina B7 (sau H). Ajuta la formarea acizilor grasi si a glucozei din sange, contribuie la metabolizarea aminoacizilor si carbohidratilor, iar deficitul duce la probleme ale pielii (roseata, dermatita, matreata, caderea parului, unghii friabile etc.). Suplimentele cu biotina ajuta la atenuarea depresiei.
- De unde o iei: din conopida, ficat, avocado, zmeura. Galbenusul este una dintre cele mai bune surse.
Complexul vitaminic B
- De ce e bun pentru tine: ajuta organismul sa transforme hrana in combustibil pentru energie, reduce spasmele musculare, mentine sanatatea pielii, ochilor, parului si sistemului nervos. Te fereste de anemie, oboseala, apetit scazut, dureri abdominale, depresie, crampe musculare, infectii respiratorii, caderea parului, eczeme, probleme de crestere la copii.
- De unde il iei: din peste, pui, oua, lactate, legume cu frunze verzi, cereale, paine.
Sursă foto: 123rf.com