În acest articol o să afli la ce ajută acidul hialuronic, cum trebuie folosit și care sunt principalele alimente care conțin acid hialuronic natural.
În 1934, Karl Meyer, biochimist german, și asistentul lui, John Palmer, izolau pentru prima dată acidul hialuronic. Cei doi au scris despre acesta în Journal of Biological Chemistry, descriind acest compus ca fiind o polizaharidă „cu totul neobișnuită”. Între anii 1948 și 1951, mai mulți chimiști s-au preocupat de descifrarea structurii moleculare a acidului hialuronic. Ulterior, polizaharida a fost identificată în diferite țesuturi ale omului, iar plecând de aici, drumul pentru utilizarea compusului în chirurgia ochilor, pentru tratamentul bolilor articulare și, nu în ultimul rând, pentru frumusețea și sănătatea pielii, a fost larg deschis.
Ce este acidul hialuronic
Acidul hialuronic este o substanță prezentă în mod normal în corpul uman. Îți va fi util să afli, cu argumente și explicații la ce ajută acidul hialuronic.
Se regăsește în cele mai mari concentrații în plasmă, în țesuturile conjunctive ale pielii, în ochi și articulații. Din punct de vedere chimic, acidul hialuronic este o polizaharidă. Rolul principal este acela de a contribui la proliferarea și migrarea celulelor și este esențial pentru hidratarea țesuturilor.
În prezent, acidul hialuronic are diverse utilizări în medicină, dar este folosit și ca un aliat de bază pentru tratamentul rănilor pielii și mucoaselor, în tratarea problemelor articulare, în chirurgia oculară și a urechii și, nu în ultimul rând, în industria cosmetică și în medicina estetică, fiind principala modalitate în combaterea proceselor naturale de îmbătrânire vizibile ale pielii.
Aproximativ jumătate din acidul hialuronic existent natural în organism se află la nivelul pielii. Degradarea acestei polizaharide este foarte rapidă, astfel că la fiecare zece zile, tot acidul hialuronic din corp este „nou”. Capacitatea organismului de a-l înlocui scade cu vârsta, iar acest proces este unul dintre factorii care duc la îmbătrânirea pielii.
La ce ajută acidul hialuronic
Una dintre proprietățile care fac din acidul hialuronic un ajutor de forță pentru sănătatea și frumusețea pielii este capacitatea lui de a atrage și reține apa. Un gram de acid hialuronic este capabil să înglobeze șase litri de apă. Molecula acționează ca un burete lipicios, care înnoadă fibrele din structurile profunde ale pielii. Acest mecanism este cel care stă la baza capacității acidului hialuronic de a revitaliza straturile de la suprafața pielii. Efectele: o piele mai suplă, mai netedă, mult mai bine hidratată. Toate acestea îmbunătățesc instantaneu aspectul tenului. Un avantaj major este că efectele sunt la fel de intense indiferent de vârstă.
Ce face efectiv la nivelul pielii și la ce ajută acidul hialuronic
- Colagenul și elastina formează „armatura” pielii, care oferă rezistență și elasticitate. Distrugerea acestora duce la formarea ridurilor vizibile și a liniilor fine de la nivelul tenului. Prin capacitatea de acumulare de molecule de apă formează o rețea, precum conținutul unei saltele, care umple golurile lăsate de fibrele de colagen și elastină din piele.
- Un alt factor la ce ajută acidul hialuronic este facilitarea nutriției epidermei.
- Stimulează sinteza de colagen și elastină. Această capacitate contribuie la regenerarea straturilor profunde ale pielii, astfel că menține pielea flexibilă și elastică.
- Combinat cu vitamina C, în preparate cosmetice, acidul hialuronic limitează apariția petelor pigmentare, produse fie prin efectul razelor UV, fie din alte motive (sarcină, vârstă).
- Reface bariera lipidică tot ca urmare a „apetitul” pentru apă al acidului hialuronic, care prinde în acel burete lipicios inclusiv acizii grași și reconstituie bariera naturală de protecție a pielii, blocând razele UV și microparticulele poluante din mediu, care provoacă daune pielii.
- Are un rol important și în procesul de regenerare a pielii, având un efect cicatrizant intens. Calmează inflamațiile și accelerează procesele prin care țesuturile afectate sunt înlocuite cu unele noi și sănătoase.
Alte avantaje ale acidului hialuronic:
- Nu produce reacții alergice și este foarte bine tolerat de organism indiferent de modul de administrare;
- Crește hidratarea pielii;
- Umple ridurile și liniile fine din interior;
- Calmează roșeața și dermatita;
- Oferă protecție împotriva radicalilor liberi;
- Remodelează forma feței, a pomeților și linia maxilarului;
- Dă luminozitate pielii;
- Oferă un look fresh;
- Are efect antiîmbătrânire.
👉 Află care sunt efectele retinolului și cum trebuie folosit pentru a-i spori eficiența
Forme de administrare și când se aplică acidul hialuronic
Beneficiile variază în funcție de modul în care este administrat acidul hialuronic.
Cele mai des întâlnite sunt cremele, soluțiile și serurile, care se aplică pe piele, ajutând la hidratare intensă și la combaterea ridurilor. Sunt destinate uzului extern și îngrijirii zilnice, acționând mai ales la nivelul superficial al pielii.
Fiolele cu acid hialuronic au efecte pozitive importante, vizibile de la prima utilizare. Sunt destinate exclusiv pentru uz extern și conțin acid concentrat. Se aplică pe piele, iar rezultatul este acela al unei hidratări intense. În plus, apa este menținută mai mult timp în țesuturi, iar efectele pozitive durează o perioadă mai îndelungată. Sunt eficiente și măștile care conțin acid hialuronic, având acțiune de hidratare intensă și rapidă.
Cremele, serurile se pot aplica zilnic, de două-trei ori pentru rezultate vizibile și de durată, iar fiolele, atunci când este necesar un boost de vitalitate pentru ten.Efectele sunt cu atât mai intense în zona ochilor, unde pielea este foarte fină. În mod ideal, crema hidratantă cu acid hialuronic se va aplica de două ori pe zi, dimineața și seara, întotdeauna după curățarea tenului, exfolierea acestuia sau aplicarea unui ser. Dacă folosești un ser cu acid hialuronic, acesta implică o rutină ușor diferită.
Efectele tratamentului injectabil sunt cele mai intense și durează luni și chiar ani, fiind folosite ca terapie, dar și din motive estetice. Prin injectare, sunt umplute din interior ridurile profunde, iar aspectul general al feței este întinerit.
Există și preparate cu acid hialuronic sub formă de pilule ori soluții care se administrează pe cale orală. Este indicat ca utilizarea acestora să fie făcută cu recomandarea medicului dermatolog.
Efectele diminuării acidului hialuronic din organism
Vârsta încetinește procesul de regenerare și asimilare naturală a acidului hialuronic. Dar deficitul poate apărea timpuriu, chiar și după 25 de ani, astfel că aportul din surse externe este binevenit și păstrează frumusețea și tinerețea tenului.
Pielea uscată și aspră este primul semn care arată că în straturile inferioare ale tegumentului există un deficit de hidratare. Un alt indicator este apariția unor riduri fine, superficiale, mai ales acolo unde pielea este supusă la tensiuni. Nu în ultimul rând, eventualele leziuni și iritații ale pielii se vindecă greu.
Alimente care conțin acid hialuronic
Absorbția polizaharidei se face mai bine dacă toate aceste alimente cu un conținut natural ridicat de acid hialuronic sunt consumate alături de surse bune de vitamina C, care favorizează absorbția acestuia. Dacă vrei să aduci prin alimentație un aport mai mare de acid hialuronic în organism, există alimente comune care conțin această polizaharidă din belșug:
- Supa de oase, carnea de pui și curcan (cu tot cu piele) și răciturile clasice sunt o sursă foarte bună de acid hialuronic;
- Vinul roșu este, la rândul lui, o sursă de calitate, dar consumat cu moderație;
- Soia și derivatele: laptele și iaurtul de soia, tofu, edamamele sunt toate alegeri foarte bune;
- Consumă cartofi dulci, cartofi și alți tuberculi;
- Toate citricele aduc un aport bun de acid hialuronic, dar conțin în plus și naringenina, care oprește degradarea acidului hialuronic din organism;
- Varza, conopida și broccoli sunt pe listă;
- Fructele roșii (cireșe, vișine, căpșune, fructele de pădure, fructele de soc);
- Măslinele verzi și negre sunt surse excelente;
- Semintele de in și nucile;
- Morcovii (inclusiv sucul proaspăt de morcovi) aduc un aport bun de acid hialuronic.
Contraindicațiile acidului hialuronic
În principiu, nu există contraindicații pentru folosirea acidului hialuronic din creme, seruri sau măști, și nici în consumul de alimente care-l conțin. Excepție fac persoanele care ar putea fi alergice la unele dintre aceste alimente.
Acidul hialuronic nu are efect alergen, situațiile în care nu poate fi tolerată aplicarea produselor care îl conțin fiind extrem de rare.
În cazul femeilor însărcinate sau care alăptează, al persoanelor care au afecțiuni autoimune, diabet sau pentru cele care există o recomandare expresă în acest sens, trebuie evitate injecțiile cu acid hialuronic. Acest mod de administrare nu este indicat nici celor care fac tratamente cu anticoagulante sau antiinflamatoare.
Efectele adverse pot să apară în cazul injecțiilor. Este vorba despre vânătăi, roșeață, inflamații și durere, care dispar în câteva zile de la sine.
Această „moleculă neobișnuită” și-a dovedit din plin eficiența în medicina estetică, fiind folosită pe scară largă, pentru numeroasele ei beneficii. Însă nu trebuie ignorată nici importanța pe care o are acidul hialuronic în chirurgie, mai ales cea oculară, nici rolul esențial pe care l-a câștigat în toate terapiile osteo-articulare.
👉 Completează rutina de îngrijire, pentru beneficiile pe care le are pentru piele, cu Aloe Vera
Sursa foto: 123rf.com
1 comentariu
ACIDUL HIALURONIC,COLAGENUL, VIT.E, SANT SUPER!!!!