fbpx
Acasa SănătateMedical Carența de vitamine și semnele care arată ce-ți lipsește

Carența de vitamine și semnele care arată ce-ți lipsește

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 330 vizualizari 9 minute timp estimat

Carența de vitamine se manifestă prin oboseală, insomnie, balonări, proastă dispoziție, afectare cutanată, căderea părului și alte semne subtile. Aceste simptome, care la prima impresie par banale, sunt semnalele pe care ți le transmite organismul!

Corpul nu poate funcționa bine dacă îi lipsește o vitamină sau alta, întrucât fiecare din membrii vastei familii a vitaminelor are roluri precise și importante de îndeplinit. Iată cum îți dă organismul de știre că este privat de prețioase elemente nutritive și că suferă de carență de vitamine!

Fiecare deficit de vitamine are semne specifice, dar uneori cea mai bună soluție pentru a indentifica exact caza este să faci analize de laborator.

Carență de vitamina B2

* Rol. Permite vederea bună, menține sănătatea ochilor, participă la metabolismul carbohidraților și este un excelent antioxidant.

* Simptome. Ai senzație de arsură sau de înțepături la ochi, îți simți ochii obosiți, nu suporți prea bine lumina? Dacă aceste manifestări oculare sunt însoțite de inflamația limbii, căderea părului, leziuni cutanate sau dermatită seboreică la nivelul feței, te poți gândi la o carență de vitamina B2.

* Soluție. Include în meniu alimente bogate în vitamina B2: cereale integrale, ciuperci, ficat, nuci, leguminoase (fasole, mazăre, linte).

Vitamina B5

* Rol. Joacă un rol crucial în formarea celulelor roșii ale sângelui și a unor hormoni, ajută la menținerea sănătății tractului digestiv, participă la sinteza colesterolului.

* Simptome. Ai observat că, în ultima vreme, îți cade părul sau suferi de o eczemă ce nu mai trece? Ori poate te confrunți cu senzația neplăcută de arsură la nivelul picioarelor, cu spasme musculare sau gaze și balonări intestinale? Ar putea fi de vină nivelul scăzut de vitamina B5.

* Soluție. Ca să te convingi că la originea simptomelor se află carența de vitamina B5, consumă mai multe alimente bogate în această vitamină: gălbenuș, leguminoase, alune, cereale integrale. În 2-3 săptămâni, simptomele ar trebui să dispară sau cel puțin să se atenueze.

👉 Nevoia de vitamine poate varia în funcție de sex, vârstă, starea generală de sănătate și chiar de anotimp. Află care sunt vitaminele esențiale iarna și de unde le iei

Deficit de vitamina B12

* Rol. Asigură funcționarea normală a creierului și sistemului nervos, participă la formarea celulelor roșii din sânge, previne anemia.

* Simptome. Dureri de cap, amorțeli sau furnicături în corp, dificultăți la vorbire și la mers, reducerea reflexelor, amețeli, stări de iritabilitate, iritații în gură și pe limbă, stare de oboseală anormală ce-ți afectează viața de zi cu zi, anemie. Una dintre cauzele carenței poate fi secreția insuficientă de acid clorhidric în stomac, fapt ce afectează absorbția vitaminei B12. O altă cauză a insuficienței de vitamina B12 poate fi un consum prea mic de alimente de origine animală.

* Soluție. Ca să depășești natural aceste neplăceri, este indicat să consumi o perioadă mai multe produse de origine animală: carne, pește, organe, lactate și ouă.

Vitamina C

* Rol. E folosită la creșterea și repararea țesuturilor din toate zonele corpului (piele, tendoane, ligamente, vase de sânge, oase, dinți), detoxifică organismul, favorizează absorbția fierului, ajută la vindecarea rănilor, menține gingiile sănătoase, este un puternic antioxidant, are efecte antialergice.

* Simptome. Dureri articulare, sângerări din nas sau din gingii, învinețirea cu ușurință a pielii la cea mai mică lovitură, digestie dificilă, stări depresive, posibilă îngrășare din cauza încetinirii metabolismului, vindecare dificilă a rănilor, sensibilitate mărită la infecții.

* Soluție. Fă o cură cu ananas, kiwi, frăguțe, sparanghel, ardei roșu și verde, roșii, suc de lămâie ca să-ți refaci rezervele de vitamina C. 

👉 Poate părea surprinzător dat pofta intensă de dulce este semnul unor că duci lipsă de minerale.

Vitamina D

* Rol. Crește rezistența la infecții, întărește imunitatea, asigură starea de sănătate a dinților și oaselor, favorizează absorbția calciului și fosforului, participă la reglarea ritmului cardiac. Studii recente arată că normalizează tensiunea arterială și previne diabetul și cancerul.

* Simptome. Senzație de arsură în gât și în gură, insomnie, reflexe diminuate, slăbiciune musculară și spasme musculare. Dacă acuzi asemenea simptome, ar fi bine să-ți faci niște analize de sânge care să măsoare nivelul vitaminei D din sânge.

* Soluție. Dacă se dovedește că ai o carență de vitamina D, expune-ți în fiecare zi la soare fața și mâinile, măcar pentru 15 minute. De ajutor îți este și uleiul din ficat de pește. Dacă vrei să iei suplimente de vitamina D, ai grijă să nu depășești doza zilnică recomandată, fiindcă excesul de vitamina D este toxic (se manifestă prin dureri de cap, sete permanentă, amețeli, grețuri, vărsături).

Vitamina E

* Rol. Este un puternic antioxidant, întârzie îmbătrânirea, menține în bună formă pielea, inima, nervii și mușchii, întărește imunitatea, favorizează creșterea și reproducerea, reduce riscul bolilor de inimă, previne cancerul,

* Simptome. Pete de bătrânețe pe piele, scăderea libidoului, păr uscat, căderea părului, slăbiciune musculară, vindecare înceată a leziunilor, crampe musculare, tulburări digestive, pierderi repetate ale sarcinii, sterilitate.

* Soluție. Ai grijă să consumi alimente bogate în vitamina E: avocado, alune, migdale, nuci, mazăre, mure, spanac, varză roșie, castane.

Alte semne care arată carența de vitamine și minerale

* Palpitații, amorțeli în membre, carii, iritabilitate, unghii fragile. Poate fi vorba de o carență de calciu. Mănâncă mai multe lactate, dar și sardine, portocale, broccoli.

* Dacă ai mereu mâinile și picioarele reci sau simți furnicături în membre ori ai des cârcei, e posibil să-ți lipsească magneziul. E de dorit să incluzi în meniu banane, avocado, legumele de culoare verde-închis, smochine, migdale, alune.

* Pofta exagerată de dulciuri poate indica o lipsă de crom. Îl găsești în ouă, ficat, fasole verde, cartofi, broccoli, ciuperci.

* Nu scapi de mătreață? E posibil să-ți lipsească anumiți acizi grași esențiali. Îi găsești în pește, fructe de mare, ulei de măsline, nuci, semințe de dovleac.

 

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies