Animalelor de companie le plac bunătățile din farfuria noastră, fără îndoială. Cu toate acestea, n-ar trebui să primească nimic din ce mâncăm noi, fiindcă multe ingrediente sunt toxice pentru ele.
Nu tot ce este delicios este potrivit și pentru hrănirea sau recompensarea câinilor și pisicilor noastre. Uneori, alimentele cu care ne răsfățăm animalele de companie reprezintă un real pericol pentru ele. Există multe capcane ascunse în gospodărie care la prima vedere sunt complet inofensive. În coșul de gunoi, de exemplu, există ambalaje ale diverselor alimente și chiar și micile reziduuri pot fi foarte dăunătoare pentru patrupede.
Ciocolată
Vizita de duminică se apropie, te duci la rude sau prieteni, iar pe masă sunt prăjituri. Și, pentru că animăluțul tău face parte din familie, merită o tratație specială. Poate chiar o prăjitură cu ciocolată. Te așteaptă călătoria, în grabă, la cea mai apropiată clinică veterinară, întrucât ciocolata și toate alimentele ce conțin cacao nu fac parte din meniul câinilor și pisicilor, cu siguranță. Ciocolata conține o substanță numită teobromină, care variază în funcție de conținutul de cacao. Doza letală pentru un câine este de aproximativ 100 mg de teobromină pe kilogram de greutate corporală. Aceasta corespunde cu aproximativ 60 g de ciocolată cu lapte.
Bine de știut. Teobromina apare și în cafea și băuturile puternic cofeinizate!
Fructe
Patrupedele iubesc fructele datorită dulceții. Cu toate acestea, cantități mari pot duce la probleme digestive. Iar dacă înghit și sâmburii, pot apărea tulburări neurologice din cauza cianurii de hidrogen conținute. Sâmburii din fructe conțin o glicozidă care separă cianura de hidrogen, provocând tulburări neurologice.
Bine de știut. O tulburare neurologică se caracterizează prin apariția unor crize bruște, recurente (repetitive), cu dereglarea activității musculare, senzoriale, cu sau fără pierderea cunoștinței.
Nuci
Nucile sunt destul de dificil de digerat și, în general, conțin o mulțime de grăsimi. Chiar dacă sunt bogate în multe oligoelemente, ar trebui să eviți nucile nedecojite, ele putând fi afectate de un mucegai toxic de natură să provoace crize de epilepsie, convulsii și tremor. Consumul de coajă verde poate provoca indigestie severă.
Bine de știut. Nucile de macadamia sunt complet nepotrivite pentru câine deoarece conțin o substanță activă care provoacă tulburări neurologice, chiar și paralizie.
Ceapă
Că este crudă sau gătită, ceapa nu face parte din meniul animalelor de companie. Cauza o constituie compușii de sulf, care distrug celulele roșii din sânge, ceea ce poate duce la anemie, afecțiune care le pune în pericol viața. Doza toxică este de 50 g de ceapă per kilogram de greutate corporală. Primele semne de otrăvire pot fi diareea, vărsăturile, slăbiciunea, pulsul și respirația accelerate. Suprastimularea constantă cu doze prea mari poate provoca, de asemenea, probleme ale sistemului digestiv.
Bine de știut. Cât privește usturoiul, se recomandă doar prudență. În cantități mici, usturoiul este inofensiv și chiar benefic sănătății.
Înlocuitori de zahăr
Substituentul de zahăr xilitol duce la o eliberare masivă de insulină la câini și pisici, fiind absorbit prin membranele mucoase. Vărsăturile spontane sau inițiate de către medicul veterinar nu au niciun efect, prin urmare. Primele simptome ale hipoglicemiei apar în decurs de zece minute și se manifestă prin vărsături, apatie, tulburări de coordonare și convulsii. În cazul în care câinele a mâncat xilitol sau orice alt substitut (glucoză, fructoză, zaharoză, lactoză, maltoză), ar trebui să fie dus imediat la medicul veterinar. În cursul otrăvirii cu înlocuitori de zahăr, apare afectarea ficatului, care frecvent se soldează cu insuficiență hepatică acută. Acest lucru perturbă coagularea sângelui, astfel încât câinele poate avea nevoie de transfuzie de sânge.
Bine de știut. Dacă aceste măsuri nu sunt luate ori suferă întârziere, câinele va sângera intern.
Carne de porc crudă
Carnea de porc crudă poate conține virusul Aujeszky, absolut mortal pentru câini și pisici. Chiar dacă virusul nu prea mai este prezent, datorită controalelor veterinare stricte, pericolul nu poate fi exclus. Virusul Aujeszky este adesea fatal, deoarece poate declanșa așa-numita boală pseudorabie, care nu este vindecabilă. Simptomele caracteristice sunt spume la gură, culoare vineție a mucoaselor și convulsii.
Bine de știut. Carnea trebuie să fie întotdeauna bine gătită; în caz contrar, pot apărea și alți paraziți, cum ar fi salmonela sau trichina.
Alimente sărate
Prea multă sare este toxică pentru pisici, câini, iepuri și păsări; sarea provoacă sete excesivă și poate apărea otrăvirea cu ioni de sodiu. Simptomele includ vărsături, diaree, convulsii, creșterea temperaturii corpului. Animalul tău de companie poate chiar să moară din cauza asta! Așadar, ține-l departe de castronul cu sticksuri, covrigei și chipsuri.
Bine de știut. Consumată în exces, sarea predispune la boli de rinichi și edeme.
Avocado
Avocado conține o mulțime de grăsimi, iar câinii adoră grăsimile. Cu toate acestea, avocado conține o substanță numită persin, care este foarte toxică pentru câini. Persinul poate duce la tulburări severe ale mușchiului inimii, până la moarte.
Bine de știut. Primele simptome sunt voma și scaunul moale.
Struguri și stafide
Delicioase pentru noi, toxice pentru câini. Câteva boabe de strugure pe kilogram de greutate corporală pot duce la primele semne de otrăvire. În cazul stafidelor, este suficientă chiar și o cantitate mai mică, deoarece, în urma uscării, ele au o concentrație mai mare de substanțe nocive. Primele semne de otrăvire la câini sunt vărsăturile și diareea. Dacă au consumat un număr mare de boabe de strugure sau stafide, rinichii pot să cedeze.
Bine de știut. În cazul în care animalul tău de companie consumă stafide sau struguri, medicul veterinar trebuie să-i inducă voma cât mai repede posibil.
Atenție! Unele medicamente utile pentru oameni sunt absolut periculoase pentru animalele de companie. Nu-ți trata patrupedul cu aspirină, paracetamol, ibuprofen sau diclofenac!
Sursă foto: iStock