fbpx
Acasa Sănătate Lipsa de calciu: care sunt cauzele și cum se manifestă

Lipsa de calciu: care sunt cauzele și cum se manifestă

Autor: Diana Colcer
4 comentarii 332 vizualizari 7 minute timp estimat

Calciu pe minus, probleme pe plus – Îl asociem cu sănătatea oaselor, însă calciul este un mineral prezent în tot organismul uman și are o mulțime de funcții. Când avem o carență, multe sisteme sunt date peste cap și apar o seamă de probleme.

Joacă un rol-cheie în forța oaselor și dinților, însă este necesar și funcționării normală a celulelor, ajută la transmiterea semnalelor nervoase, la secreția de hormoni, contribuie la coagularea sângelui, la contracțiile mușchilor, dar și la relaxarea lor. Un nivel scăzut de calciu nu este o problemă banală , ci una care trebuie să te îngrijoreze, mai cu seamă sunt mulți factori care afectează absorbția și scăderea nivelului de calciu din sânge.

Cine ne sabotează calciul

Lipsa acestui mineral poate avea mai multe cauze, de la o alimentație săracă în calciu la deficitul de vitamina D sau de magneziu, la un surplus de sare ori de fosfor (din băuturi răcoritoare și aditivi alimentari), afecțiuni tiroidiene și anumite medicamente. O deficiență pe termen lung duce la modificări dentare, la apariția cataractei, afectează creierul, făcând oasele să devină fragile. Complicațiile hipocalcemiei duc chiar la deces, dacă nivelul acestui element nu este adus la normal. Deși carența de calciu duce la probleme grave, care necesită la rândul lor tratament, ele pot fi și un semnal de alarmă care să te trimită la medicul de familie. Care sunt aceste probleme?

Probleme musculare

Deficitul de calciu provoacă oboseală extremă. Crampele și spasmele musculare sunt primele semne. În faza a doua, simți mușchii vlăguiți și nevoia de odihnă. Uneori apar dureri în coapse și brațe, aparent fără motiv. Amorțeli și furnicături în brațe, picioare, degete și în jurul gurii. Aceste senzații indică deja o deficiență majoră.

Oboseală

Pe lângă lipsa de energie, carența de calciu duce la insomnie, ceea ce va accentua oboseala generală. Devenim apatici, fără vlagă, amețiți, ne concentrăm greu, nu reușim să ne amintim lucruri simple, iar altele devin confuze, parcă avem o ceață pe creier. Și toate acestea nu au legătură cu boli psihice, ci doar cu calciul.

Afecțiuni ale unghiilor și pielii

Lipsa calciului face pielea uscată și provoacă senzație de mâncărime. Cercetătorii au legat hipocalcemia de eczeme și psoriazis. Uneori tratăm eczemele, nu cauza lor și ele vor reapărea. Atunci când te confrunți cu o astfel de problemă, și un test pentru calciu. Unghiile sunt fragile și se rup ușor. De asemenea, lipsa calciului poate fi cauza alopeciei și a căderii părului pe zone rotunde.

Osteoporoză

Sigur știai de asta. Din fericire, e nevoie de ani buni ca oasele să-și piardă densitatea și deficitul trebuie să dureze mult ca să provoace probleme serioase. La vârsta a treia, calciul scade rapid și oasele devin fragile, apar dureri și chiar probleme de postură.

Sindromul premenstrual dureros

Nivelurile scăzute de calciu sunt asociate cu dureri severe la ciclu. Rezultatele mai multor studii au arătat că un aport suplimentar de calciu duce la diminuarea durerilor.

Probleme dentare

Și dinții au nevoie de calciu. Când e puțin, apar problemele dentare, de la rădăcini slăbite, gingii inflamate, dinți fragili până la carii. La sugari, această carență duce la întârzierea apariției dinților.

Depresie

Deficitul de calciu a fost legat de tulburările de dispoziție, inclusiv de depresie. Dacă ai stări anxioase sau chiar depresive, n-ar fi rău să-ți verifici nivelul de calciu. Uneori, un simplu supliment îți poate rezolva problema.

De cât calciu avem nevoie?

Adulții au nevoie de 1.000 de miligrame de calciu în fiecare zi, dar această valoare crește odată cu vârsta. Nu trebuie neapărat să iei un supliment, ci numai la recomandarea medicului. Putem consuma lactate, sardine, susan, adică alimente bogate în calciu, și niciodată nu vom fi în pericol să depășim doza.

Autor: Luminița Tăbăran
Foto: pixabay.com

4 comentarii

Lav 27/08/2019 - 16:28

Voiintelegeti ceva din articolul postat? L.ati citit? E o bataie de joc!

Raspunde
Otilia Ignat 28/08/2019 - 07:59

da, intelegem. nu intelegem nimic din comentariul tau….

Raspunde
Octaviana Popa 28/08/2019 - 12:49

Absolut nimic nu se înțelege, citește-l sa vezi dacă tu înțelegi ceva.

Raspunde
Otilia Ignat 28/08/2019 - 12:56

ce browser folosesti?

Raspunde

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies