fbpx
Acasa Gastronomie Rețete pentru oaspeții vegetarieni și vegani

Rețete pentru oaspeții vegetarieni și vegani

Autor: Diana Colcer
0 comentariu 145 vizualizari 4 minute timp estimat

Ai planificat cu atenție meniul pentru masa de Crăciun, dar ai și invitați care nu consumă carne sau alte produse de origine animală. Integrează aceste preparate pentru vegetarieni și vegani, care-i vor tenta chiar și pe ceilalți.

Sarmale pentru vegetarieni și vegani

Ingrediente

  • 1 varză murată
  • 500 gr ciuperci tocate mărunt
  • 4 cepe tocate mărunt
  • 1 cană de orez
  • 1 morcov ras
  • ulei
  • sare, piper
  • 2 foi de dafin
  • cimbru uscat
  • 2 căni de apă
  • iaurt vegan pentru servire

Mod de preparare

Se încinge uleiul într-o tigaie adâncă și se călește ceapa, apoi se adaugă morcovii, apoi ciupercile. Când acestea s-au înmuiat, se adaugă orezul, sare, piper și cimbru, se amestecă, apoi se lasă deoparte.

Se toarnă 2-3 linguri de ulei în oala în care se vor fierbe sarmalele, apoi se tapetează cu varză murată tocată.

Se ia fiecare foaie de varză murată și se pune umplutura în mijloc. Se rulează colțurile și se împachetează, apoi se pun sarmalele în oală, cât mai apropiate una de alta.

După primul strat de sarmale, se mai pune un strat de varză murată tocată, apoi se continuă cu următorul strat de sarmale. Între fiecare strat se pune puțin cimbru, sare și piper, iar la final foile de dafin.

Când oala s-a umplut de sarmale, se toarnă 2 căni de apă, se acoperă cu un capac și se lasă la fiert 1h30min-1h45min, la foc mediu.

Salată a la russe

Ingrediente

4 cartofi de mărime medie
3 morcovi
1 rădăcină de păstârnac
150 gr mazăre
1 țelină
1 rădăcină de pătrunjel
5 castraveți murați
câteva măsline și o bucată de gogoșar pentru decor
maioneză vegană (de post)

Mod de preparare

Cartofii se decojesc și se fierb, apoi se taie în cubulețe mici.

În altă oală se fierb morcovii, țelina, păstârnacul și rădăcina de pătrunjel, apoi se taie în cubulețe mici.

Se toacă apoi castraveții și se amestecă toate ingredientele într-un castron. Se adaugă sare și piper după gust, apoi maioneză. Se amestecă bine.

La final, se întinde un strat subțire de maioneză peste salată și se decorează cu măsline și fâșii de gogoșari.

Skordalia – pastă de cartofi cu usturoi (aperitiv grecesc – vegan)

Ingrediente

400 gr cartofi
4 căței de usturoi
alune curățate
ulei de măsline
zeamă de lămâie
sare și piper după gust

 

Mod de preparare

Cartofii de decojesc și se fierb, apoi se pasează ușor.

Usturoiul și nucile se țin aproximativ 10 minute în apa fiartă de la cartofi, apoi se amestecă cu cartofii.

Se amestecă bine cu un mixer, până când devine pastă. Se adaugă apoi uleiul de măsline, zeama de lămâie, sarea și piperul. Se amestecă din nou, până când se omogenizează.

Poftă bună!

Surse foto: iStock, 123rf

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies