fbpx
Acasa SănătateNutriție și diete Kiwi combate oboseala. Ce beneficii mai puțin știute are

Kiwi combate oboseala. Ce beneficii mai puțin știute are

Autor: Alexandra Ion
0 comentariu 428 vizualizari 7 minute timp estimat

Kiwi este unul din cele mai complete și complexe fructe. Este și foarte gustos. În plus, este dovedit că persoanele care consumă în fiecare zi două fructe de kiwi s-au simțit în mod semnificativ mai puțin obosite și mult mai în formă, din punct de vedere psihic decât cei care nu au mâncat.

Kiwi, un dulce sărac în calorii

Kiwi, este originar din China, dar în prezent se cultivă pe arii întinse în toată lumea din America, până în Nouă Zeelandă. Analiza nutrițională arată că este o sursă excepțională de minerale și fibre. Este dulce, astfel că satisface și nevoia de ceva bun, fiind perfect pentru consum inclusiv în cursul dietelor. Un alt avantaj, care susține includerea fructelor de kiwi în meniul curelor de slăbire este aportul caloric foarte mic și asta în ciuda gustului dulce foarte pronunțat.

Un kiwi mediu, de circa 100 de grame are doar 47-50 de calorii, ceea ce este cu adevărat foarte puțin într-un plan de dietă de 1200 de calorii zilnice, mai ales dacă raportăm la beneficiile pe care le aduce.

Kiwi este o prețioasă sursă de vitamine A, B, C și E. Această îl face ideal la micul dejun, mai ales că poate asigura și un suport energetic foarte sănătos pentru activitățile din prima parte a zilei. De notat este faptul că, kiwi conține mai multe vitamina C decât citricele, plus o doză masivă de zinc, combinație perfectă pentru susținerea imunității.

 

Ce beneficii are kiwi

Combinația de vitamine și minerale – și în mod special magneziu foarte ușor asimilabil, care există în fructele de kiwi au un efect special tonic și de susținere asupra organismului. Mineralele conținute în kiwi oferă suport psihic prin combaterea și ameliorarea simptomatologiei în depresiile ușoare.

Este dovedit și că fructul conține enzime care au capacitatea de a elimina toxinele din colon, ceea ce sporește beneficiile și îi conferă un rol protector în fața celulelor cu potențial malign.

Kiwi este un beneficiu major pentru copiii care suferă de astm, mai ales cel provocat pe fond alergic. Efectul este unul de desensibilizare blândă și de calmare a reactivității exagerate a sistemului imunitar. Este indicat consumul de kiwi încă de la vârste mici – eventual fără semințe, pentru a preveni apariția unor tipuri de alergii respiratorii. Cert este că fructele acestea verzi, dulci acrișoare au doveit rezultate excelente în scăderea semnelor bolii astmatice, atunci când consumă în mod regulat, atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Cum alegi fructul de kiwi perfect

Pentru că textura lui este relativ tare, densă te poți înșala ușor când alegi fructele de kiwi. ca să le cumperi pe cele mai bune, strânge-l ușor între degetul mare și cel arătător și dacă fructul este puțin moale, atunci este copt și se află la maturitate. Dacă este tare, înseamnă că nu este copt, iar dacă este prea moale, atunci este trecut.

Cel mai bine este să-l cumperi necopt, că să-l poți consuma în momentul optim. Se coace spontan, acasa, la temeperatura camerei, în 2-4 zile. Ține-l într-un loc ferit de expunerea directă la razele soarelui, dar la lumină. Dacă vrei să grăbești coacerea pune fructul de kiwi într-o pungă de hârtie, tot la temperatura camerei, alături de o banană, o pară sau de un măr.

Este ideal  dacă vei cumpăra kiwi din recolte eco și mănâncă-l cu tot cu coajă, după ce îl speli foarte bine. În coajă sunt nutrienți valoroși. Sunt mai multe soiri de kiwi cu o compoziție aproximativ idetică, dar cu gust și texturi diferite. Kiwi galben este mult mai dulce și mai fin, iar cel cu miz roșu, mai acid și mai acru.

Îl poți adauga în salate (chiar și cele cu frunze verzi și ceapă). Se  potrveste perfect în salata cu frunze de spanac. Poți să-l combini cu banane pentru un smoothie gustos sau încearcă să-l combini cu brânză.  Este savuros alături de ovăz, nuci și iaurt, pentru că oferă o combinație de gusturi care se armonizează și se echilibrează perfect. kiwi

Cinci beneficiii puțin știute

1. Ten mai frumos – Colagenul, arma cheie împotriva ridurilor, este dependent de vitamina C. Fără aceasta, corpul n-ar putea produce această proteină. Vitamina C reduce ridurile şi ajută pielea să fie mai fermă, prevenind apariţia problemelor cauzate de soare, poluare şi fum.

2. Somn mai uşor – Conform unui studiu cu privire la efectele consumului de kiwi asupra calităţii somnului, s-a constatat faptul că fructul poate îmbunătăţi durata şi eficienţa acestuia, fiind ideal pentru adulţii care au tulburări de somn.

3. Inimă mai sănătoasă – Fibrele şi potasiul din acest fruct sprijină sănătatea inimii. O cantitate mare de potasiu şi un aport scăzut de sodiu previn riscul apariţiei bolilor cardiovasculare.

4. Presiune arterială mai scăzută – Datorită conţinutului ridicat de potasiu, poate ajuta la anularea efectelor de sodiu din organism. Este posibil ca un aport de potasiu mic să fie un factor de risc la fel de important ca un aport ridicat de sodiu, cauzând creşterea tensiunii arteriale. Puțini știu, dar un aport crescut de potasiu duce automat la scadrea sodiului circulant, fapt care echilibrează tensiunea și diureza în mod natural, fără medicație de suport (evident asta nu înseamnă că renunți la medicamentele prescrise de medicul tău curant – dar te poate ajuta să previi să ajungi la medicamente).

5. Prevenirea constipaţiei – Numeroase studii au relevat faptul că fructul poate avea un efect laxativ, putând fi utilizat ca supliment alimentar.

Una peste alta, ai toate motivele să incluzi fructele de kiwi în dieta ta. Ideal 2 fructe pe zi, 6-8 pe săptămână, pentru a profita din plin de toate beneficiile acestuia. 

👉 Kiwi se potrivește excelent alaturi de avocado, care potențează efectele bună ale acestuia. Fie în salate, fie concumate la aceeași masă kiwi și avocado, împreună, sunt un boost pentru sănătate. 

Sursa foto: https://pixabay.com/

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies