Dietele sunt obositoare și plictisitoare, dar dieta de toamnă după o strategie simplă poate să fie o cale excelentă de tonifiere, detoxifiere și te poate ajuta să scapi de câteva kilograme fără nici un efort. Trebuie să faci două lucruri: să mergi în piață după fructe și legume și să își reorientezi alimentația, pentru o perioadă de două – trei săptămâni în perioadă de toamnă, către fructele și legumele de sezon. Aceasta poate să fie una dintre cele mai simple și mai efiente diete de toamnă!
Legumele de toamnă – varză, conopidă, ardeii, broccoli, vinetele, morcovii, fasolea verde, spanacul, dovleacul, prazul, cartofii, țelină, pastrnacul și ciupercile sunt tot atâtea surse de glucide complexe, de antioxidanți, fibre, grăsimi și proteine benefice pentru sănătate, care împreună contribuie la eliminarea grăsimilor și la echilibrarea generală a organismului, în cadrul unei diete de toamnă. Nu în ultimul rând, toate acestea vin ambalate în pachete sărace în calorii și în combinații savuroase.
Fructele de toamnă – mere, pere, prune, nuci verzi, struguri, gutui, conțin zaharuri care nu se convertesc în grăsimi și care sunt o cale de vitaminizare mai mult decât necesară prin dietă de toamnă.
Pentru a avea succes și pentru a scăpa de câteva kilograme în perioada dietei de toamnă, sunt recomandate cel puțin nouă porții de fructe și legume în fiecare zi. Ideal este că raportul fructe-legume să fie de patru porții de fructe, la cinci porții de legume. Legumele poți fi pregătite, deși în cazul în care se poate este recomandată consumarea lor în stare crudă, la cuptor, fierte în apa sau în aburi.
Sucurile de fructe și legume se consumă dimineață, dar trebuie reținut că fructul întreg este mai sănătos decât sucul. La jumătatea distanței între micul dejun și masă de prânz se pot mânca fructe.
Masă de prânz trebuie să includă două trei legume de sezon, care ajung la maturitate toamnă, fie crude, fie fierte. O salată de fructe sau de legume de toamnă sunt soluția ideală pentru dieta de toamnă, fiind foarte ușor de digerat.
Cheia succesului echilibrul. În primul rând raportul dintre frute și legume, apoi echilibrul în acortul de alimente complemantare: lactate, cereale, carne. Astfel o creștere a consumului de fructe cu doar 100 de grame înseamnă reducerea aportului de alimente de origine animală, dar și a grăsimilor, făinoaselor și dulciurilor și poate contribui la scăderea în greutate cu circa 300 de grame fiecare zi.
Aportul de nutrienți poate fi completat cu semințe neprăjite și nesărate, de floarea soarelui, dovleac, dar migdale, alune și nuci. Folosește din belșug pătrunjel, cimbru, frunze de țelină și nu uita să bei cei doi litri de apă pe zi pentru a pune în circulație depozitele adipoase.
Orientarea către legumele și fructele de toamnă care să fie baza alimentației te poate ajuta să pierzi în două săptămâni, în mod sănătos, 3-5 kilograme, dar este o cale excelentă pentru reducerea aportului de sodiu și creșterea aportului de potasiu, calciu, fosfor, seleniu, magneziu, mangan, zinc și este o veritabilă injecție cu vitamine din grupul A, C, K, dar și vitamine din complexul B care, toate la un loc, protejează de afecțiuni cardio-vasculare, diminuează riscul maladiilor canceroase reduc nivelul colesterolului și reechilibrează glicemia.
Dieta de toamnă, fără constrângeri te va ajuta să intrii în iarnă cu bateriile încărcate cu imunitatea la nivel maxim, cu un ten sanătos și strălucitor și cu un tonus psihic și fizic de invidiat.
Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: Thinkstock/Guliver