fbpx
Acasa Lifestyle Cum să treci cu brio peste diminețile de luni

Cum să treci cu brio peste diminețile de luni

Autor: Echipa Femeia
0 comentariu 141 vizualizari 4 minute timp estimat

Cine nu urăște dimineațile de luni? Gândul la săptămână care începe te indispune… Gândul la distracțiile din weekend iți trezește un zâmbet în coltul gurii. Dar numai pe moment, apoi iți amintești rapid unde ești. Te ridici din pat îmbufnată și iți vine să spargi tot ce-ți iese în cale. Dar nu o faci, că nu ai putea suporta zgomotul cioburilor…

Cine e inamicul tău nr. 1 în dimineațile de luni? Ceasul deșteptător! Un gadget nesuferit inventat să-ți ciupească nervii în ritm de tic-tac. Te scoli și mergi spre baie, uitându-te fix la vârful papucilor, nu tu entuziasm, nici chef de viață, doar oboseala, somnolenta, rutina…

Iar daca ești în perioada aceea din lună, sau ești însărcinată ori la menopauza, e clar că n-o să scapi de somnolenta toată ziua. Oftezi și te resemnezi; până la urma, cu toții avem și zile proaste. Nu e cazul să te îngrijorezi decât daca ele se țin scai de tine mai multa vreme. Atunci, poate fi un început de depresie… Da, știm, urat cuvânt, însă depresia este o stare cu care multe persoane se confrunta la un moment dat. Daca ai o perioada proasta nu înseamnă că suferi neapărat de depresie. Poți fi pur și simplu trista. Tot omul se confrunta cu tristețea din când în când, dar nu toți oamenii care sunt triști sunt automat depresivi. Sunt doua stări diferite.

Depresia trebuie înțeleasă că o tulburare psihica, care se poată trata prin medicamente și terapie, pe când tristețea este o stare efemera, de care poți să te debarasezi ușor prin autosugestie sau prin simple activități. Plimba-te cu prietena cea mai buna, ieși în oraș cu gașca, joaca-te cu un animal de casa, ocupa-te de grădinărit, fă curat… Orice activitate care te împiedică să te gândești la ce te apasă e binevenita.

Femeile sunt de 2 ori mai predispuse la depresie decât bărbații, din cauza unor factori hormonali precum SPM, sarcina, avortul spontan, menopauza. Cel mai evident simptom al depresiei sunt gândurile negre. În principiu, depresia este un termen general ce cuprinde mai multe afecțiuni psihice, de la stări proaste până la gânduri de sinucidere. Chiar și cauzele ei sunt un amalgam de factori: alimentație săracă în elemente nutritive, lipsa exercițiului fizic, folosirea frecventa a energizantelor (se distrug unele reacții chimice la nivelul creierului).

Daca de mai bine de 2 săptămâni te confrunți cu cel puțin 4 dintre simptomele de mai jos, e cazul să apelezi la ajutor de specialitate:

  • stări persistente de tristețe
  • pierderea încrederii în sine
  • indiferenta fata de lucrurile care altădată iți făceau placere
  • senzația de neajutorare
  • pierderea speranței
  • sentimente de culpabilizare
  • stări de agitație
  • dificultăți de comunicare cu colegii de serviciu
  • pierderea capacității de concentrare și scăderea capacității de memorare
  • lipsa de energie
  • oboseala aproape perpetua
  • gânduri de sinucidere și moarte
  • probleme cu somnul
  • modificări ale apetitului, inclusiv sexual
  • fumat și consum de alcool în exces

Trebuie să știi că, daca nu sunt tratate la timp, simptomele depresiei pot dura luni și chiar ani de zile. Tratamentul medicamentos (antidepresivele triclice, modulatori ai recaptarii serotoninei, inhibatori ai metabolizării serotoninei) rămâne principala metoda de terapie, iar durata de tratare variază intre 5-8 săptămâni până la 6 luni. Și totuși, parcă dimineața de luni nu ți se mai pare atât de neagra? În fond, nu e decât o alta zi, o alta ocazie de a arata impecabil și de a-i molipsi pe cei din jur cu buna ta dispoziție și pofta de viață. La orice ora din zi, în orice zi a săptămânii.

Foto: pexels.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies