fbpx
Acasa Gastronomie De ce trebuie să mănânci mai multe ouă

De ce trebuie să mănânci mai multe ouă

Autor: Diana Colcer
0 comentariu 266 vizualizari 4 minute timp estimat

Deşi multă vreme oul a fost condamnat de nutriţionişti, tot aceştia l-au reevaluat şi au concluzionat că este un aliment minune. Iată câteva motive temeinice pentru care trebuie să mănînci mai multe ouă

Ouăle sunt atât de hrănitoare încât sunt supranumite „multivitamine naturii”. Conţin antioxidanti si substanţe nutritive unice esenţiale pentru creierul uman.

Ouăle sunt printre cele mai nutritive alimente de pe Pământ. Un ou întreg conţine o impresionantă colecţie de substanţe nutritive, începănd cu vitamine, minerale, proteine ​​de înaltă calitate, grăsimi bune şi diverse alte elemente nutritive mai puţin cunoscute. Un ou conţine vitamina B12 (9% din necesarul zilnic), vitamina B2 (15% din necesarul zilnic), vitamina A (6% din necesarul zilnic), vitamina B5 (7%), seleniu (22% din necesarul zilnic).

Ouăle conţin şi cantităţi mici din fiecare din vitaminele şi minerale necesare organismului uman, inclusiv calciu, fier, potasiu, zinc, mangan, vitamina E şi acid folic.

Două ouă întregi sunt formula optimă, raportul între aportul de calorii şi nutrienţi fiind absolut fantastic.

Principalul motiv pentru care oamenii au fost sfătuiţi eronat să nu consume ouă a fost colesterolul. Un ou mare conţine 212 mg de colesterol, dar pentru că un aliment conţine colesterol nu înseamnă că acesta va ridica nivelul de colesterol din sânge. Ficatul produce de fapt colesterol, în fiecare zi. Dacă vei consuma alimente bogate în colesterol, ficatul va produce mai puţin. Mai mult, studii recente arată că ouăle pot îmbunătăţi raportul colesterol bun/rau. Ouăle au tendinţa de a ridica colesterolul HDL („bun”), şi scad colesterolul rău, care este asociat cu un risc crescut de boli de inima.

Un studiu a descoperit ca trei ouă pe zi scad rezistenţa la insulină, cresc colesterolul bun şi reduc efectele sindromului metabolic. Multiple studii au examinat efectele consumului de ouă cu privire la riscul bolilor cardiovasculare si nu a fost probată nici o asociere între cele două.

Ouăle sunt una din cele mai bune surse de colina, un nutrient esenţial pentru creier. Colina este un nutrient mai puţin cunoscut, care este de multe ori asociat cu vitaminele din grupul B. Colina este un nutrient esenţial pentru sănătatea omului şi este fundamental pentru diverse procese metabolice din organism. Acesta este necesar pentru a sintetiza acetilcolină şi este o componentă a membranelor celulare. Un aport redus de colina este asociat cu boli de ficat, boli cardiovasculare şi boli degenerative ale sistemului nervos.

Cele mai bune surse de colina sunt gălbenuşurile de ou şi ficatul de vita. Un ou mare conţine 113 mg de colină, în condiţiile în care necesarul unui om, zilnic este de 500 miligrame.

Oul este o sursă fantastică de proteine, proteinele fiind principalele elemente constitutive ale corpului. Există aproximativ 21 de aminoacizi pe care organismul îi foloseşte pentru a construi proteinele sale de structură. Organismul nu poate produce nouă dintre aceste aminoacizi, care sunt consideraţi ca fiind „esenţiali” şi trebuie să fie aduse din dieta. Toţi aceşti aminoacizi sunt prezenţi în ouă, doar trei ouă acoperind complet necesarul zilnic.

Calitatea unei surse de proteină este determinat de sumele relative ale acestor aminoacizi esenţiali. O sursă de proteine​​, care contine toate acestea în raporturile corecte este o sursa buna de proteine​​.

Doi dintre antioxidantii din ouă au efecte protectoare puternice asupra ochilor. Luteina şi zeaxantina, ambele se găsesc în gălbenuşul de ou şi reduc semnificativ riscul de degenerescenţă maculară şi cataractă. Consumul de 1,3 gălbenuşuri de ou pe zi pentru cinci săptămâni determină creşterea nivelurilor sanguine de zeaxantina cu 114-142%, iar la luteina cu 28-50%.

Nu toate ouăle sunt la fel

Este important de ştiut că nu toate ouăle sunt la fel. Alimentele consumate de găinile producătoare de ouă influenţează direct conţinutul acestora. Evident cele mai bune sunt ouăle găinilor care trăiesc în condiţii tradiţionale. Cu toate acestea, ouăle de supermarketuri convenţionale sunt şi ele o alegere bună dacă nu-ţi poţi permite ouă ecologice.

Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies