fbpx
Acasa Frumusețe Frumusețea la extreme: Despre îngrijire, limite și excese

Frumusețea la extreme: Despre îngrijire, limite și excese

Autor: Echipa Femeia
0 comentariu 24 vizualizari 8 minute timp estimat

Lumea se împarte între bine și rău, există urât și frumos, practic și inutil, libertate și constrângere. Întotdeauna sunt doi poli, iar la fel este și în ceea ce privește frumusețea!

Sunt femei care exagerează cu fardurile, cu tratamentele de înfrumusețare și cu operațiile estetice pentru a căuta frumusețea veșnică, iar altele care aleg să nu se îngrijească, pentru că valorizează naturalețea sau pentru că nu vor să se supună unor constrângeri. Există o problemă în ambele direcții − și nu de estetică, ci ea reflectă mai degrabă un disconfort exterior.

Epilare sau aspect natural?

Eliminăm părul de pe corp în primul rând din motive de igienă. Estetica este (și) un beneficiu. Unele activiste feministe vin cu argumente pro aspect natural: știe natura de ce a lăsat păr în unele zone, vrem să ne simțim libere, nu constrânse de norme sociale, ce e natural nu poate fi dezgustător, ci doar apreciat…

Evident, sunt alții care spun că nu e de acceptat așa ceva astăzi, în era tehnologiei, că e dezagreabil pentru o femeie și că era de folos doar pe vremea când oamenii trăiau în peșteri și nu aveau haine. Și pentru a opri transpirația.

Argumente pro epilare

  • O axilă epilată, fie că vorbim de bărbați sau de femei, va fi mai ușor de îngrijit, iar deodorantul va acționa mai eficient, ajungând mai ușor pe piele.
  • Crema de corp va hidrata mai bine o piele fără păr.
  • Purtarea fustelor scurte sau midi lasă la vedere picioarele, iar picioarele păroase nu sunt tocmai o priveliște plăcută.
  • Pielea fină și catifelată este un atribut important al feminității.
  • Bikinii minusculi și din dantelă nu merg decât cu o piele curată, lipsită de păr.
  • Epilarea parțială sau epilarea braziliană reduc transpirația și mirosurile neplăcute.

Însă… epilarea are și riscuri

Sunt multe situațiile în care excesul de frumusețe dăunează grav sănătății! La fel e și în ceea ce privește epilarea. Multe femei vor să evite ciupercile sau infecțiile care ar putea apărea în urma epilării la salon și, de aceea, folosesc lama pentru îndepărtarea părului nedorit. Însă, dacă nu o schimbă frecvent, dacă nu o curăță bine după folosire sau atunci când apar răni, lama poate fi la fel de periculoasă.

E la modă epilarea definitivă, dar contează mult aparatul utilizat, cine face acest tratament, precum și culoarea pielii și a părului. Chiar dacă toate regulile sunt respectate, pot apărea pete pe piele din cauza alterării pigmenților, mai ales dacă te expui la soare înainte sau după acest tratament. Pot apărea și infecții în cazul în care pielea nu este bine îngrijită după epilare.

SFAT: respectă indicațiile cosmeticienelor și dermatologilor, păstrează igiena după epilare, îngrijește-ți pielea cu produse care limitează dezvoltarea bacteriilor și care au efect calmant.

Buze extreme

Prea pline, buzele au un aer artificial și puțini le apreciază aspectul. În plus, atunci când este introdusă o cantitate prea mare de acid hialuronic dintr-o singură injectare, buzele se pot necroza! Pe de altă parte, nici buzele crăpate sau cu o streașină de fire fine de păr nu sunt tocmai o priveliște plăcută.

SFAT: epilează-ți buza superioară cu ceară, aparatul electric sau penseta dacă e vorba de câteva fire. Orice metodă ai alege, dezinfectează zona după curățare și aplică o cremă calmantă pentru e evita iritațiile.

De la unghii neîngrijite la unghii false

Unghiile lungi netăiate și necurățate nu sunt frumoase nici măcar la bărbați! Însă unghiile curățate și tăiate înseamnă nu doar îngrijire, ci și sănătate. Mizeria de sub unghii ajunge ușor pe tot ce atingem, inclusiv pe mâncare. La polul opus, cele care aleg unghiile false își doresc perfecțiune, însă și ele  afectează sănătatea în mai multe feluri. Lampa UV folosită frecvent chiar poate duce la apariția cancerului, dar mai ales la uscarea pielii. Unghia naturală nu mai respiră, este pilită și, prin urmare, afectată. Iar atunci când unghiile sunt prea lungi, se schimbă centrul de greutate și se produc rupturi din carne ale unghiilor.

Chiar și femeile care își schimbă des culoarea lacului clasic greșesc, pentru că acetona afectează și ea structura unghiei. Concluzia este: ce-i prea mult strică!

SFAT: poartă unghiile curate, cu sau fără lac, protejează-ți unghia cu lac înainte de oja colorată și fă-ți manichiură semipermanentă sau gel doar la ocazii, adică foarte rar!

O pădure de gene

Când natura te-a înzestrat cu o pereche de gene dese și negre, îți poți permite luxul să renunți la mascara, dar, dacă genele naturale sunt subțiri, scurte și rare, genele false par cea mai bună soluție. Deși sunt variante care aduc un aspect natural, multe femei aleg gene atât de groase și lungi, încât par un pămătuf care mai mult îngreunează pleoapa și umbrește ochiul.

SFAT: există mascara care încarcă suficient genele, dar și fire artificiale care par naturale. Mai puțin înseamnă mai mult!

Părul, de la sălbatic la perfect întins

Dacă unele femei arată ca și cum nu s-ar fi întâlnit niciodată cu o perie de păr, altele își doresc ca aspectul său să atingă perfecțiunea. Părul neperiat zilnic strânge praf, particule poluante și sebum. Toate acestea afectează firul de păr, dar și sănătatea scalpului.

Pe de altă parte, folosirea excesivă a plăcii distruge părul și vom obține un păr uscat, greu de îmblânzit și cu vârfuri despicate. Nu trebuie să facem o virtute nici din faptul că dăm prea mult importanță și nici atunci când spunem că pentru noi aspectul nu contează. Aspectul contează atât pentru cum te văd și percep cei din jur, cât și pentru stima de sine!

Foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies