fbpx
Acasa FamilieCopii Cum își perfecționează mișcările copilul foarte mic

Cum își perfecționează mișcările copilul foarte mic

Autor: Echipa Femeia
0 comentariu 25 vizualizari 4 minute timp estimat

Fiecare părinte vrea să se asigure că cel mic se dezvoltă armonios, „conform graficului”. Iată cum ar trebui să își perfecționeze cel mic mișcările, de la primele 3 luni de viață până la 18 luni.

În primele 3 luni de viață

Mișcările bebelușului sunt neorganizate, spontane, fără un scop precis. Copilul ține pumnii strânși, stând cu membrele flexate. La o lună tinde să fixeze pentru câteva momente un punct de interes cu privirea. Încearcă să pășească, în mod reflex, când e susținut.

La două luni, urmărește un obiect pe direcție orizontală, de la un capăt la altul. Începe să surâdă și să gângurească. Distinge tonalitatea sunetelor. La trei luni cunoaște o dezvoltare importantă a simțurilor. Poate percepe culorile, distinge gustul acru de cel sărat, prinde obiecte mari, se joacă cu mânuțele, râde. Treptat, învinge forță gravitațională: sprijinindu-se pe palme, își ridică trunchiul.

Între 4 și 6 luni

E timpul pentru mișcări necoordonate. Acum întoarce capul spre persoana care îl strigă, distinge bine gusturile, poate sta sprijinit pe palme, orientându-și capul în ambele sensuri. Reține obiectele de care este interesat și se bucură la vederea persoanelor apropiate.

La 5 luni, bebelușul începe să pedaleze, stând pe spate. Își prinde picioarele cu mâinile, încercând să le ducă la gură. La 6 luni poate sta în șezut. Câmpul lui vizual se lărgește: „ecranul” devine panoramic. Se poate rostogoli în toate sensurile. Se apleacă după obiecte.

Între 7 și 10 luni

Intrăm în stadiul de debut al coordonării. La 7 luni reușește să se ridice singur în șezut. Se prinde de grilajul patului. Aruncă obiecte și începe să emită vocalize. La 8 luni începe să se ridice din șezut în picioare. Prinderea obiectelor nu se mai face cu toată mâna, începând să-și folosească cea mai importantă unealtă: degetul mare. Ținăndu-se de grilajul patului, în poziție verticală, execută mișcări de flexie și extensie a picioarelor.

La nouă luni se poate ridica în „patru labe”. Sprijinindu-se de propriile picioare, se „cațără” în poziție verticală. Pronunță cuvinte din două silabe.

La 10 luni

Se poate roti fără să-și piardă echilibrul. Merge în „patru labe”, încearcă să pășească, la început temător, apoi din ce în ce mai hotărât. La joacă e tot mai inventiv: scoate bilele dintr-o găletușă, se deplasează după jucării, bate din palme, face cu mâna.

Intrăm apoi în stadiul coordonării parțiale, care ține până la vârsta de 2 ani.

La 11 luni

Poate merge în picioare, sprijinit sau uneori singur, pe distanțe de 2-3 metri. La un an echilibrul este mai sigur, chiar dacă merge legănat, cu baza largă de susținere. Dacă merge mai mult pe vârfuri nu trebuie să va speriați: așa e la început. Poate merge și lateral, prinzându-se de obiecte.

Între 12 și 18 luni

Își perfecționează mersul. Se oprește și pornește singur, fără să cadă.

 

Sursă foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies