fbpx
Acasa FamilieCopii Bebelușul nu doarme? Iată cauzele posibile!

Bebelușul nu doarme? Iată cauzele posibile!

Autor: Echipa Femeia
0 comentariu 41 vizualizari 5 minute timp estimat

Somnul celui mic este una dintre marile provocări pentru o proaspătă mămică. Cu siguranță, cunoști foarte bine această problemă, cu care te lupți direct sau despre care ai aflat de la o prietenă care are greutăți cu bebe. Dar de ce nu dorm bine copiii? Oare greșesc mămicile cu ceva? Iată care ar putea fi explicațiile.

Somnul unui bebeluș diferă foarte mult de cel al unui adult, pentru că el nu este încă obișnuit cu un program de somn. De aceea, în primele luni de viață cei mai mulți copii dorm în reprize scurte, atât ziua cât și noaptea. În timp, dacă vei respecta o rutină strictă, bebe se va învăța și o să doarmă noaptea din ce în ce mai bine. 

Prin urmare, este normal ca un copil mic să nu doarmă prea bine, însă există cazuri când este evident că micuțul are o suferință. Dacă se trezește foarte des, plângând în hohote și este foarte greu să-l liniștești sau să să-l adormi la loc, ar putea fi vorba de mai multe lucruri care îl deranjează:

1. Îi este foame 

Acesta este principalul motiv pentru care bebelușii se trezesc noaptea. Laptele pe care îl beau seara se digeră foarte repede, mai ales dacă sunt alăptați natural. Prin urmare, pe timpul nopții stomacul lor se golește, li se face foame și atunci încep să plângă. Nu există altă soluție decât să îl hrănești de fiecare dată când se trezește și să ai răbdare, pentru că în timp, când va începe să mănânce hrană mai consistentă, această problemă o să dispară.

2. Nu se simte bine

Dacă i-ai dat bebelușului lapte când s-a trezit și el tot este agitat și nu vrea să adoarmă la loc, atunci este posibil să se simtă rău. Trebuie să îi verifici temperatura, ca să te asiguri că este sănătos. Foarte des se întâmplă ca micuțul să se trezească noaptea în perioada în care îi apar primii dințișori, pentru că îl dor foarte tare gingiile. Un gel special aplicat pe gingii va ameliora durerea provocată de erupția dentară și îl va ajuta să se calmeze.

Dacă nu este vorba de apariția primilor dinți, e posibil ca bebe să nu poată dormi din cauză că are scutecul murdar. Verifică scutecul de fiecare dată când se trezește și schimbă-l de câte ori este nevoie, chiar și noaptea. E posibil să îi apară iritații de la scutec, caz în care te va ajuta foarte mult o cremă specială, pe care o poți găsi la farmacie.

3. Patul nu este comod 

Și pentru un adult, dar și pentru un bebeluș contează foarte mult să aibă condiții bune de somn. Asta înseamnă ca salteaua și perna să fie potrivite cu nevoile lui. În cazul celor mici, ideal ar fi ca saltelele să fie și impermeabile. Un scutec ud este ușor de schimbat, dar o saltea murdară se curăță destul de greu. Poți găsi saltele pentru bebeluși pe Somnart.ro, de unde poți comanda una care are și un model amuzant, cu animale sau personaje din desenele animate. Desigur, salteaua trebuie protejată cu o husă specială de protecție, peste care vei pune așternutul.

Perna trebuie să fie la rândul ei special concepută pentru bebeluși – micuță, moale și joasă – astfel încât să nu forțeze gâtul copilului într-o poziție nefirească și incomodă. Este foarte important să-i asiguri celui mic un pat cât mai confortabil, pentru că altfel nu o să poată dormi bine și în timp își va strica programul de somn, la care va reveni apoi cu greu.

Trebuie să acorzi atenție la fiecare aspect legat de confortul micuțului tău, pentru că el nu poate comunica decât prin plânsete și este destul de greu să-ți dai seama ce anume îl deranjează. Dar, dacă vei avea grijă să fie mereu cu scutecul curat, îl vei hrăni când cere și îi vei asigura un pat confortabil, atunci bebe va avea toate condițiile să doarmă bine noaptea. Totuși, dacă ai făcut toate astea și copilul este în continuare agitat și nu doarme mai multe nopți la rând, atunci ar fi bine să mergi cu el la medic pentru un control.

 

Sursă foto: 123rf.com

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies