Copilăria este o perioadă care trece atât de repede încât nici nu vei ști când copilul tău va fi ajuns mare, adolescent, apoi adult! Profită cât mai mult de acești ani prețioși alături de cel mic și implică-te în toate lucrurile mărunte care lui îi fac plăcere. Bucură-te de decorarea camerei sale și creează un refugiu unde micuțul să se simtă în largul său!
Chiar dacă nu este ușor să amenajezi un spațiu adaptat nevoilor și preferințelor sale, încearcă să fii creativă și să organizezi totul foarte practic. Nu uita că în câțiva ani s-ar putea să nu mai ai prea multe lucruri de spus în ceea ce privește decorul camerei, așa că acceptă provocarea și transformă încăperea într-un loc de poveste. Și pentru ca această misiune să fie cât mai simplă, ia în considerare sfaturile prezentate mai jos.
Folosește piese de mobilier ingenioase
Camera copilului tău trebuie să fie amenajată astfel încât să beneficieze de un potențial real de transformare. Mai exact, pe măsură ce micuțul crește va întâmpina alte nevoi și își va schimba gusturile. Amplasează piese de mobilier care să îi fie de folos la o vârstă fragedă, dar și peste câțiva ani.
Patul poate include sertare de depozitare sau poate fi extensibil, pentru viitoarele petreceri în pijamale. Așază un birou cu scaun reglabil pe care copilul să-l folosească atât pentru desen și colorat, cât și în perioada de studiu. Rafturile suspendate deschise fac organizarea mai ușoară pentru cel mic, dar în timp se pot transforma în dulapuri pentru cărți sau obiecte decorative.
Acordă atenție elementelor de siguranță
În mod clar, siguranța celui mic trebuie să fie pe primul loc. Prin urmare, în camera sa trebuie să existe neapărat o sursă de aer proaspăt și lumină naturală, piese de mobilier cu colțuri rotunjite sau o podea care să nu alunece.
Indiferent de anotimp, temperatura trebuie menținută între 20-22 grade Celsius. De asemenea, nu uita de sistemele de siguranță pentru uși, ferestre, prize ori cabluri și două surse de lumină artificială, respectiv corpul principal și o veioză.
Amenajează o cameră confortabilă
Înainte de toate, spațiul dedicat celui mic trebuie să îi ofere odihnă și relaxare. Materialele textile au o importanță deosebită și în camera copilului, chiar dacă nu poți folosi atât de multe elemente precum în dormitorul unui adult.
Un pat solid, cu o saltea rezistentă, are nevoie și de așternuturi, pleduri sau perne confortabile. Folosește materiale de calitate, vesel colorate, care să nu irite pielea micuțului și să fie plăcute la atingere.
Utilizează tapet sau stickere decorative pentru pereți
Spațiul personal al unui copil reprezintă locul său plin de magie unde îi stau aproape cei mai buni prieteni din desene animate. Câteva abțibilduri, autocolante ori stickere cu personajele preferate din povești sau un tapet viu colorat sunt mult mai distractive decât pereții simpli, albi.
Optează pentru un covor ușor de întreținut
Micuțul tău se va juca pe jos destul de mult, de aceea e absolut necesar să amplasezi un covor care să îi asigure tot confortul de care are nevoie. Totuși, ia în considerare ca produsul să fie ușor de întreținut.
Sunt recomandate covoarele din fibre de poliamidă sau polipropilenă, cu fire scurte și în nuanțe ceva mai închise. Produsele educaționale contribuie la dezvoltarea celui mic, așa că nu te feri de imprimeurile cu numere, literele alfabetului, șotron sau chiar un oraș în miniatură.
Alege culori vesele
Copiii adoră culorile vii, însă chiar dacă ai fi tentată să colorezi pereții în nuanțele sale preferate, s-ar putea să fie prea mult. Roșul este extrem de obositor, iar culorile închise nu reprezintă cea mai bună alegere.
Folosește nuanțe cu care nu poți da greș, precum bleu, galben deschis, verde pal sau liliachiu pentru suprafețele mari din încăpere și păstrează culorile intense pentru țesături sau accesorii.
Separă zona de joacă de zona de lucru
Ajută-ți copilul să fie organizat, împărțind camera în zone dedicate activităților sale preferate. Creează un loc pentru studiu unde să își facă temele, să coloreze sau să rezolve puzzle-uri. Abordează un stil neutru care să îl ajute să se concentreze mai bine și separă zona de joacă de zona de dormit.
Decorează camera copilului cu atenție și bun gust pentru a o transforma într-un loc magic, confortabil și perfect funcțional. Ține cont de pasiunile celui mic, acordă atenție preferințelor sale și amenajează un univers propriu în care să își dezvolte liber personalitatea.