fbpx
Acasa Lifestyle Interviu DIANA ENACHE: „Am muncit enorm pentru cariera mea”

Interviu DIANA ENACHE: „Am muncit enorm pentru cariera mea”

Autor: Echipa Femeia
0 comentariu 376 vizualizari 9 minute timp estimat

Jurnalist și comunicator, Diana Enache face televiziune din anul 1999, muncind cu hotărâre pentru profesionalism și performanță. Este una dintre figurile emblematice de la pupitrul Știrilor PRO TV și în fiecare zi, la ora 13 și la ora 17, le aduce telespectatorilor cele mai noi, obiective și de încredere informații despre ce s-a întâmplat în țară și în lume.

Prezență discretă, extrem de atentă la aparițiile ei în spațiul public, Diana spune că a ajuns în televiziune din pură coincidență, nu și-a dorit neapărat acest drum, însă a muncit cu îndârjire pentru a face jurnalism de calitate. Cum e viața cu un copil artist și care sunt bucuriile care-i umplu sufletul vom descoperi chiar acum!

Cât ți-au folosit studiile, lectura, educația și instruirea, în general, să te descurci în viață, să construiești ceea ce ai visat?

Educația te ajută enorm să construiești, să te construiești, în niciun caz să te descurci. Sper să fim cât mai mulți care construiesc, nu care se descurcă.

Am văzut că, în ultima vreme, pe lângă jurnalul de la ora 13, prezinți și Știrile de la ora 5. Cum te descurci cu noianul de accidente și nenorociri pe care trebuie să le transmiți? Mai sunt genul ăsta de știri la ora 5?

Sunt evenimente și fapte din lumea în care trăim. Sunt reale și foarte aproape de noi, chiar dacă ororile despre care vorbiți se întâmplă la 600 de km distanță de terasa unde ne bem cafeaua. Știrile de la 5 au un impact social fantastic și nu de puține ori autoritățile și-au corectat greșelile și și-au făcut treaba după un subiect prezentat aici.

Altfel, dacă părinții nu își vor mai bate și exploata copiii, mamele nu îi vor mai spăla cu soluții de uz veterinar, copiii vor înțelege că își pot reclama părinții agresivi la Telefonul Copilului, femeile vor avea curaj să reclame agresiunile sexuale și violența domestică, iar animalele nu vor mai fi schingiuite sau abandonate, ce simt eu când prezint astfel de cazuri este neînsemnat. Noi ne-am făcut treaba.

Ai o familie de artiști. Mergi deseori la teatru? Ce alegi să vezi?

Îmi plac straturile și caut extremele. Nu aleg neapărat titlurile spectacolelor și merg la aproape orice. Nu se poate să nu descopăr ceva care să mă intrige și într-o reprezentație proastă. Este adevărat, totuși, că nu mai am răbdarea de acum 10 ani de a rămâne până la capăt, așa că mă retrag discret din sală. Discret, pentru că până și un spectacol prost are demnitatea lui.

Nu te atrage actoria și pe tine?

Ba da, dintotdeauna.

Fiul tău are un cont pe Insta, unde sunt postate desenele lui. Cum a început pasiunea sa?

La patru ani și jumătate, când a desenat, brusc și impecabil, una dintre locomotivele lui preferate din serialul Thomas & Friends. Avea creioane colorate, ca orice copil, însă nu se arătase interesat niciodată de desen. Până în acel moment.

Câte ore desenează pe zi? L-ai trimis și la cursuri?

Nu își dedică un timp anume pentru desen. Se așază brusc pe scaun, pe jos, în hol, în bucătărie, oriunde și desenează. Doar în creion și cărbune. Și orice îl inspiră. O jumătate de față de om, o clădire veche, o insectă, Darth Vader. Nu urmează, deocamdată, niciun curs.

Cum a fost întâlnirea lui cu Floarea soarelui a lui Van Gogh?

A fost una dintre lucrările care l-au impresionat cel mai mult. Și Seated Man (Omul așezat) a lui Giacometti, de la Tate Modern din Londra. Despre Floarea soarelui (Zonnbloemen) a lui Van Gogh a spus, scurt, după câteva minute în care a stat nemișcat: „Aici e tot galbenul din lume“.

Mai are timp copilul tău de jocuri, jucării, telefon?

Absolut. Cam mult telefon și Counter-Strike, e adevărat.

E solicitant să fii mămică de artist?

Este un copil foarte talentat și sensibil, cu o lume copleșitoare. Dacă va vrea să fie artist, va fi doar alegerea lui. Până atunci, am grijă să îl ancorez în lumea reală, să fie pregătit pentru un viitor care se anunță complicat pentru noi toți.

Ce faci tu pentru tine?

Am grijă de mine. Citesc, scriu, ascult muzică. Dacă mă vezi cu căștile în urechi, nu vorbi cu mine. 🙂

Îți plac hainele, excursiile?

Iubesc hainele. Aleg mereu o piesă bine croită și dintr-un material mai bun. O vreau și peste câțiva ani.

Ce te bucură în vacanță și cum vă alegeți destinațiile?

Să descopăr locuri și oameni. Să intru în vorbă cu oricine, să întreb chiar și ce a mâncat aseară, cu familia. Sunt curioasă, mă mir. Vreau să înțeleg locurile și prin ochii localnicilor. Nu am avut niciodată o vacanță în care să fi stat nemișcată la plajă.

Mergi și la țară?

Bunicii mei nu mai sunt, însă în copilărie mergeam în fiecare vară la țară.

Cât îi trebuie unei femei să se simtă împlinită?

Cât recunoaște că are nevoie, fără să înceteze să viseze.

De obicei, vedetele TV sunt preocupate de imagine și apar în diverse publicații sau la evenimente. Tu ai ales să-ți trăiești existența publică discret. De ce?

La fel de preocupată de imagine este și vedeta care alege cu grijă evenimentele la care participă sau publicațiile în care apare. Apoi, rolul meu public este însăși și doar meseria mea de jurnalist și comunicator.

Notorietatea poate costa?

Costă timp și imagine. Trebuie să fii abil și să știi cum să o gestionezi cât să nu îți înghită viața personală.

Cum ai ajuns să faci televiziune? Ți-ai dorit întotdeauna asta?

Nu am ajuns, s-a întâmplat și am muncit enorm pentru cariera mea. A fost o întâmplare frumoasă, care a însemnat un început de drum la care nu visasem niciodată. În octombrie 1999, o prietenă bună m-a rugat să merg cu ea la TVR, la o preselecție pentru emisiunea Trupa DP2. Producătorii căutau trei prezentatori, tipologii diferite. Alina, amica mea, își dorea mult să facă parte din echipă și mi-a cerut să o susțin. După 8 ore de așteptare și peste 300 de candidați, m-am hotărât să intru și eu la probe. Penultima. Ce putea merge prost? Nimic, pentru că am fost chemată a doua zi, alături de Dana Nălbaru și Ilinca Atanasiu. În 5 zile intram pe post, din studioul 5 al TVR, cu Cătălin Măruță, Andrei Coman, Dinu Maxer, Dalia Octavia Pușcă. Așa a început drumul meu în televiziune.

A urmat Realitatea TV. Apoi o pauză mică, în care mi-am spus cu tărie că nu îmi plac știrile, revenirea la Realitatea TV și la PRO TV, care m-a chemat în 2012.

Nu am ajuns în televiziune, ci televiziunea m-a ajuns mereu!

Interviu apărut în revista #Femeia de Azi, nr. 19-2024, ediție care a avut-o pe Diana Enache pe copertă.

În fiecare ediție a revistei săptămânale #Femeia de Azi te așteaptă noi interviuri. Caută revista la punctele de difuzare a presei! Dacă s-a epuizat la chioșc, acum o poți citi și în format digital.

Sursă foto: PRO TV PR.

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies