fbpx
Acasa Sănătate Ce faci pentru sănătatea inimii tale?

Ce faci pentru sănătatea inimii tale?

Autor: Felix Scorobete
0 comentariu 391 vizualizari 10 minute timp estimat

Știm cu toții: inima este motorul vieții, un organ vital care funcționează neîncetat și care, practic, ne menține în viață. De aceea, protejarea sănătății inimii este esențială pentru a avea o viață cât mai lungă și cât mai lipsită de probleme de sănătate. Chiar dacă știm, în general, care sunt factorii de risc, măsurile de prevenție, alimentația și obiceiurile sănătoase care contribuie la menținerea sănătății inimii, e bine să le mai trecem o dată în revistă! Mai ales că zilele toride de vară pot afecta funcționarea acestui organ deosebit de important, forțându-l să facă un supraefort.

Iată care sunt factorii de risc pentru inimă!

O alimentație nesănătoasă

Consumul excesiv de alimente bogate în grăsimi saturate, sare și zahăr poate duce la boli cardiovasculare. Un regim alimentar dezechilibrat favorizează acumularea de colesterol rău (LDL) și de trigliceride în sânge, crescând riscul de ateroscleroză și de hipertensiune arterială.

Sedentarismul

Lipsa activității fizice este un alt factor de risc major. Și nu doar pentru inimă! S-a constatat că, pe termen lung, sedentarismul e mult mai nociv chiar decât o alimentație nesănătoasă. Exercițiile fizice regulate ajută la menținerea greutății corporale, scad nivelul colesterolului rău și cresc colesterolul bun (HDL), reducând astfel riscul de boli de inimă.

Fumatul

Fumatul este extrem de dăunător pentru sănătatea inimii. Nicotina și alte substanțe chimice din tutun cresc tensiunea arterială, afectează vasele de sânge (mai ales capilarele, care asigură hrănirea tuturor țesuturilor și celulelor) și favorizează formarea plăcilor de aterom.

Un consum exagerat de alcool

Consumul excesiv de alcool poate duce la hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă și creșterea nivelului de trigliceride în sânge.

Stresul

Stresul cronic poate avea și el un impact negativ asupra sănătății inimii. De ce? Crește tensiunea arterială și nivelul hormonilor de stres, cum ar fi cortizolul, care, în final, vor afecta funcționarea inimii.

Ce măsuri de prevenție poți lua pentru a evita bolile cardiovasculare

Alimentația

O dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase este esențială pentru menținerea sănătății inimii. Iar un studiu mai recent arată că postul intermitent ajută inclusiv la producerea unei proteine care protejează inima. De asemenea, evitarea deficitului de fier previne bolile de inimă mai ales la vârsta a doua.   Iată câteva recomandări de alimente „inimoase”!

Consumă fructe și legume zilnic! Sunt bogate în vitamine, minerale și antioxidanți care protejează inima.

Alege grăsimile sănătoase! Optează pentru grăsimi nesaturate, pe care le găsești în avocado, nuci, semințe și ulei de măsline.

Evită grăsimile trans și saturate! Acestea se găsesc în alimentele procesate și prăjite.

Redu consumul de sare și de zahăr! Excesul de sare poate duce la hipertensiune arterială, iar zahărul poate contribui la obezitate și la diabet.

Exerciții fizice făcute cu regularitate

Activitatea fizică regulată ajută la menținerea sănătății inimii. Specialiștii recomandă cel puțin 150 de minute de exerciții moderate pe săptămână, cum ar fi mersul pe jos, înotul sau ciclismul.

Renunțarea la fumat

Reprezintă una dintre cele mai importante măsuri pentru protejarea inimii. Beneficiile sunt semnificative și apar destul de rapid după renunțare.

Limitarea cantității de alcool consumat

Consumul moderat de alcool (de pildă, un vin de masă) poate avea unele efecte protectoare asupra inimii, dar este important să nu se depășească limitele recomandate: un pahar pe zi pentru femei și două pahare pe zi pentru bărbați.

Gestionarea stresului

Tehnicile de gestionare a stresului, cum ar fi meditația, yoga și respirația profundă și controlată, pot ajuta la reducerea impactului negativ al stresului asupra inimii.

Alimente benefice pentru sănătatea inimii

Am amintit deja câteva alimente recomandate și nerecomandate pentru o inimă sănătoasă. Iată câteva recomandări alimentare mai detaliate!

Pește gras. Peștele gras, cum ar fi somonul, macroul și sardinele, este bogat în acizi grași Omega-3, care au efecte antiinflamatoare și protejează inima. Este de preferat peștele de captură, nu de crescătorie.

Fructe și legume. Fructele și legumele, mai ales cele colorate, cum ar fi spanacul, broccoli, morcovii și fructele de pădure, sunt foarte bogate în antioxidanți și fibre, care sunt esențiale pentru sănătatea inimii.

Nuci și semințe. Nucile și semințele sunt o sursă excelentă de grăsimi sănătoase, proteine și fibre. Consumate cu moderație, acestea pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol rău.

Cereale integrale. Cerealele integrale, de pildă ovăzul, quinoa și orezul brun, sunt bogate în fibre și ajută la menținerea unui nivel sănătos de colesterol.

Ulei de măsline. Binecunoscutul ulei de măsline extravirgin este o sursă excelentă de grăsimi mononesaturate, care ajută la reducerea inflamațiilor din corp și protejează inima.

Obiceiuri sănătoase pentru inima ta

Iată mai jos câteva lucruri suplimentare de care ar fi bine să ții cont pentru a te asigura că vei avea o inimă sănătoasă, care îți va asigura și o bună sănătate generală.

Monitorizează-ți sănătatea! Este important să-ți monitorizezi regulat tensiunea arterială, nivelul de colesterol și glicemia. Consultă-ți medicul curant pentru controale periodice și discută cu el despre orice modificare care apare în starea ta de sănătate.

Adoptă un stil de viață activ! Integrează mai multă activitate fizică în rutina ta zilnică. Mersul pe jos, urcatul scărilor și activitățile de grădinărit sunt modalități simple de a rămâne activ. Și mai bine ar fi să faci sport!

Ia vitamina D! Un studiu efectuat pe 10.000 de oameni a demonstrat faptul că aceia care fac sport și care au un aport suficient de vitamina D se confruntă cu un risc de atac de cord sau accident vascular cerebral mai mic cu 23%. Iar noi, românii, avem un deficit de vitamina D, este un lucru știut.

Menține-ți greutatea! Menținerea unei greutăți sănătoase este esențială pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare. O dietă echilibrată și exercițiile fizice regulate reprezintă cheia pentru a atinge și pentru a-ți menține o greutate optimă.

Evită consumul excesiv de alcool! Respectă limitele recomandate pentru consumul de alcool și alege băuturile alcoolice cu moderație. Consumul excesiv de alcool poate crește tensiunea arterială și nivelul de trigliceride.

Dormi suficient! Un somn de calitate este esențial pentru sănătatea inimii. Lipsa somnului poate duce la hipertensiune arterială, obezitate și alte probleme de sănătate care, în final, afectează tot inima.

Natura ne ajută inima!

Natura ne-a oferit dintotdeauna soluții și remedii pentru multe din afecțiunile cu care ne confruntăm, precum și substanțe care ne ajută să ne păstrăm sănătatea. Alături de alimentele sănătoase, fructe și legume și așa mai departe, produsele apicole și plantele medicinale pot fi și ele de mare ajutor pentru sănătatea generală și pentru sănătatea inimii.

Mierea de albine are proprietăți antioxidante și antiinflamatoare, fiind benefică pentru sănătatea inimii. Poate fi consumată cu moderație ca parte a unei diete echilibrate. Pe lângă substanțele (minerale, vitamine) și enzimele benefice pe care le conține, ea ne va acoperi și nevoia de dulce, astfel că vom renunța mai ușor la dulciurile nesănătoase.

Propolisul are excelente efecte antibacteriene și antiinflamatoare. Studiile sugerează că poate ajuta inclusiv la scăderea nivelului de colesterol și la protejarea vaselor de sânge.

Polenul (mai ales polenul crud, nu cel liofilizat) este bogat în nutrienți esențiali, antioxidanți și aminoacizi, putând ajuta la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. Îl poți lua ca atare sau îl poți amesteca în iaurt, în miere, în smothie.

Plante medicinale. Anumite plante medicinale, cum ar fi păducelul, au fost folosite tradițional pentru a trata problemele de inimă. Păducelul poate ajuta la dilatarea vaselor de sânge și la îmbunătățirea circulației sângelui. De asemenea, proprietățile sale se regăsesc aproape intacte în polenul crud de păducel. Alte plante folosite în tratamentele petru inimă sunt usturoiul, ghimbirul, talpa-gâștei, rozmarinul, teiul, frunzele de coacăz negru sau traista-ciobanului.

Totuși, e bine să consulți un medic sau un apifitoterapeut înainte de a consuma aceste plante medicinale, pentru a fi sigură că sunt potrivite pentru profilul tău medical, căci fiecare dintre noi este unic și chiar și suplimentele alimentare se consumă în anumite limite, în anumite dozaje, în cure cu o anumită durată, conform indicațiilor medicale.

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies