fbpx
Acasa Cross Posts Dr. CODRUȚA CIURESCU, pe drumul inovației dentare

Dr. CODRUȚA CIURESCU, pe drumul inovației dentare

Interviu de Mihaela Rada

Autor: Felix Scorobete
0 comentariu 355 vizualizari 13 minute timp estimat

Într-o carieră dedicată artei și științei stomatologice, Dr. Codruța Ciurescu este un nume de referință în peisajul medical românesc. Absolventă a Universității „Iuliu Hațieganu” din Cluj, cu un Master în Lasere în Știința Dentară de la RWTH University din Aachen, Dr. Ciurescu îmbină expertiza în chirurgia orală, parodontologie și implantologie cu pasiunea pentru tehnologiile avansate.

Ce v-a inspirat sa alegeți o carieră în stomatologie și cum v-ați orientat spre specializarea în tehnologia laser dentară?

A fost difcilă alegerea între medicină și stomatologie. Îmi doream să fac chirurgie generală, dar în același timp eram orientată spre detalii, spre o chirurgie de finețe, iar chirurgia orală este o chirurgie a detaliilor. Am înclinat balanța spre stomatologie, o profesie liberală medicală care îți oferă mai multă libertate în a face alegeri personale. Pentru mine era, și este încă, important să pot face propriile mele alegeri.

Am continuat cu specializarea în chirurgie orală și am studiat parodontologia în Franța imediat după absolvire, într-o perioadă în care încă nu exista specializare în parodontologie în România. Alegerea de a studia laseri în medicina dentară și de a începe să profesez chirurgia laser și parodontologia a fost pur intuitivă. Am avut tot timpul convingerea că laserii aduc un plus important în aceste două domenii în care profesam deja, fără să am niște referințe concrete în acel moment. Și totuși am achiziționat două lasere, unul dintre ele foarte scump în acel moment și cu un efort financiar enorm, după care am căutat soluții să învăț să le folosesc. Obișnuința de a învăța constant m-a dus în această direcție.

Cred că este firesc să existe un echilibru între timpul alocat profesiei și cel personal, însă recunosc că la mine balanța a înclinat de cele mai multe ori către activitatea profesională. Îmi place foarte mult ceea ce fac și nu simt cum trece timpul când lucrez.

Am convingerea că toate deciziile medicale trebuie să fie bazate pe evidențe științifice. În stomatologie și în medicină, în general, nu poți face tratamente bazându-te pe ce „crezi că merge”. Girul de încredere pe care un pacient ți-l dă în momentul în care își pune sănătatea în mâinile tale, ca medic, e o responsabilitate majoră. Și ceea ce dai înapoi trebuie să fie cel puțin comparabil ca ordin de mărime cu încrederea acordată sau mai mult decât atât. Asta înseamnă studiu constant, atenție, simț clinic, o minte organizată, experiență și responsabilitate în decizii și acțiune.

Am ales RWTH Aachen, în Germania, Universitatea Tehnică a Rinului de Nord, o universitate care avea, pe lângă ramurile tehnice, atât medicină și stomatologie, cât și un centru de studii laser – AALZ – și singurul masterat de doi ani de laseri în medicina dentară din Europa. Doi ani am alergat între Brașov și Aachen. Am învățat enorm de multe lucruri acolo și cred că nu aș ști astăzi atât de multe în acest domeniu fără să fi studiat acolo. Teza mea de master s-a publicat în „Lasers in Dental Science” la finalul anului 2017, la scurt timp după ce am absolvit. Am primit propunerea de a rămâne pentru un doctorat în laseri acolo, la RWTH, însă nu puteam rămâne patru ani departe de familie, de clinică și de pacienți (ar fi fost prea mult). Am fost invitată însă în echipa de cercetare a AALZ – World Academy for Education in Laser Dentistry, unde am continuat activitatea de cercetare clinică împreună cu ceilalți colegi din Germania, Marea Britanie, Grecia, Brazilia, Egipt, Austria, Spania, Portugalia, Israel.

În 2017 am fost selectată ca lector pentru cursurile de mastership pe domeniul chirurgie/implantologie laser și parodontologie laser. Membrii echipei sunt de naționalități diferite și cu specializări clinice diferite și împreună încercăm să acoperim toate domeniile de medicină dentară în care laserii au utilizare clinică.

Între timp, AALZ (World Academy for Education in Laser Dentistry) s-a mutat în Viena, la Universitatea Sigmund Freud, într-un spațiu mai mare și foarte bine dotat, un centru de studii modern unde masteranzii au mai multe lasere de la producători diferiți, cu lungimi de undă diferite, cu indicații diferite, pe care pot învăța să le folosească. E un centru de formare unde se învață foarte multe aspecte teoretice medicale, foarte multă fizică (fizica laserilor), dar unde se fac și foarte multe tratamente clinice. E o echipă completă de medici experimentați în utilizarea laserilor din diferite universități din Europa și din lume, entuziaști, deschiși, profesioniști, cu care îmi face foarte mare plăcere să lucrez.

Am avut libertatea de a lua decizii încă de mică. Însă, chiar dacă pare plăcut, acest lucru vine și cu responsabilitatea de a le lua pe cele corecte, dar este un exercițiu bun și foarte formativ. Ai impresia că ai foarte multă libertate, dar te obligă să fii responsabil, pentru că știi că trebuie să faci față consecințelor deciziilor pe care le-ai luat.

Din 2019 sunt Ambasador ISLD pentru România (International Society for Lasers in Dentistry), o societate profesională care îi reunește atât pe unii dintre cei mai titrați utilizatori de laseri, lectori și speakeri internaționali, cât și pe foarte mulți profesioniști experimentați sau tineri entuziaști care sunt abia la început și care găsesc în această societate sprijin constant și professional advising pentru orice dificultate sau nelămurire au. Tinerii membri pot accesa prin intermediul siteului sau direct medici stomatologi, utilizatori experimentați cărora pot să le ceară sfatul referitor la indicații clinice dificile, cazuri complexe pe care le au sau dacă au dificultăți să calculeze dozele de laser necesare pentru leziunea pe care vor să o trateze cu laser. De asemenea, pacienții pot, prin intermediul site-ului ISLD, să găsească toți utilizatorii de laser din țara lor, specializările pe care aceștia le au și laserii pe care îi folosesc.

Masterul în laseri în medicina dentară mi-a schimbat mult viziunea și felul în care abordez multe tratamente. În parodontologie, de exemplu, operam mult mai mult înainte. Din 2017 operez mult mai puțin. Cele mai multe situații clinice reușesc să le rezolv cu tratamente parodontale laser, în mai multe etape, fără să mai fie nevoie de atât de multe intervenții. Tratamentele sunt mult mai puțin invazive și mult mai confortabile pentru pacienți. În chirurgia orală, de asemenea, posibilitatea de a face intervenții la nivelul țesuturilor moi aproape fără sângerare (laserul Waterlase, pe care îl folosesc cel mai mult pentru chirurgie, face și decontaminare locală și hemostază în același timp) scurtează foarte mult și durata intervenției, dar și timpul de vindecare postoperator.

Intervențiile chirurgicale la nivelul oaselor maxilare sunt intervenții cu un edem important postoperator. Includerea laserului Waterlase în protocolul de intervenție pentru tăiere, sau uneori doar pentru condiționare sau decontaminare, reduce foarte mult edemul postoperator și durerea postoperatorie. Și, nu în ultimul rând, scurtează timpul de vindecare.

Datorită hemostazei pe care laserul o face intraoperator, vizibilitatea este mai bună, e mai ușor să vezi detalii și să faci intervenții minim invazive. Laserul stimulează și vindecarea postoperatorie și normalizează potențialul de membrană la nivelul sinapselor neuronale, ceea ce reduce foarte mult durerea postoperatorie.

Ne puteți descrie câteva probleme dentare comune care pot fi tratate eficient cu tehnologia laser?

Tratamentul afecțiunilor parodontale este în primul rând un beneficiu major al utilizării laserului. De asemenea, intervențiile chirurgicale la nivelul țesuturilor moi, cum ar fi îndepărtarea papiloamelor și epulidelor, se realizează mult mai ușor, atât pentru medic, cât și pentru pacient, fără sângerare și, de cele mai multe ori, fără necesitatea suturilor. În implantologie, de exemplu, îndepărtarea unui implant compromis, care nu mai poate fi recuperat, se face cu mult mai puțin sacrificiu de țesut osos, ceea ce este esențial dacă un alt implant trebuie să fie aplicat în același loc.

Tratamentul chisturilor maxilare, mai ales a celor supurate, este mult mai eficient cu ajutorul laserului, care permite inclusiv decontaminarea osului (îndepărtarea bacteriilor care rămân la nivelul peretelui osos după îndepărtarea chistului).

Tratamentul leziunilor herpetice și al aftelor bucale se face, de asemenea, cu laserul. Îndepărtarea frenurilor mari linguale și labiale poate fi realizată cu ajutorul laserului, inclusiv pentru copiii foarte mici. O parte din cariile dentare, în funcție de topografia lor, pot fi tratate de asemenea cu ajutorul laserului.

Cum reușiți să vă mențineți la curent cu cele mai recente progrese în stomatologie și cum integrați aceste actualizări în modul în care le predați studenților cunoștințele dumneavoastra?

Citesc constant literatura de specialitate și urmăresc congresele din domeniul meu pentru a aloca timp să particip, fără a-mi prejudicia activitatea clinică. De aproape patru ani sunt membru al Advisory Board și Reviewer pentru Lasers in Dental Science, deci este obligatoriu să citesc articolele propuse spre publicare. De asemenea, pentru ISLD particip la selecția prezentărilor orale și a posterelor din domeniul parodontologiei, implantologiei și chirurgiei orale.

Pentru cursurile pe care le susțin, este cu atât mai important să fiu la curent cu tot ce e nou în domeniu. Este esențial ca ceea ce predau studenților să fie actualizat și bazat pe cele mai recente cercetări și practici. În același timp, consider foarte important ca tot ceea ce fac în practica cotidiană ca clinician să fie cu adevărat actualizat. Astfel, mă asigur că le ofer pacienților mei cele mai bune tratamente posibile și că le transmit studenților cele mai relevante și moderne cunoștințe.

Care sunt unele dintre proiectele sau inițiativele de cercetare actuale de care sunteți deosebit de încântată pentru potențialul pe care îl estimați?

Am lucrat aproape doi ani la un protocol de tratament laser pentru afecțiunile inflamatorii periimplantare incipiente: mucozite și periimplantite incipiente. Articolul este gata și a fost deja acceptat spre publicare. A fost o muncă de echipă în care au fost implicați colegii mei din Dentestet Brașov, dar și alți medici specialiști din Europa. A fost un studiu care ne-a luat mult timp și a fost un effort important atât pentru determinarea parametrilor optimi, cum ar fi doza de energie laser administrată, cât și pentru confirmarea păstrării integrității coatingului (învelișul de oxid de titan) de pe suprafața implanturilor, precum și confirmarea menținerii temperaturii locale în timpul terapiei, pentru a nu depăși limitele de toleranță tisulară. În domeniul afecțiunilor periimplantare încă mai există potențial de cercetare și cred că… ne vom odihni puțin și o vom lua de la capăt!

Găsiți interviul și în revista #FEMEIA iulie 2024, în care Dr. Codruța Ciurescu a apărut și pe copertă, ediția print sau ediția digitală.

Interviu de Mihaela Rada
Foto: Bela Benedek
Make up: Ioana Covali
Hair Styling: Exclusive Beauty Style
Dress Code: Letiția Lele

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies