Sindromul premenstrual (PMS) reprezintă o asociere de simptome ce apar cu două săptămâni înainte de ciclul menstrual. Sindromul premenstrual se poate manifesta la orice vârstă prin simptome fizice, emoţionale sau comportamentale. Apare mai frecvent la adolescente și la femeile tinere (30-40 ani) manifestându-se la aproximativ 40 % din populaţia de sex feminin.
Nu toate femeile experimentează formele acute ale sindromului premenstrual, după cum pentru cele care trec prin astfel de stări nu se poate vorbi despre o patologie. Există și o formă severă a sindromului premenstrual, numită tulburare distrofică premenstruală. În acest din urmă caz poate fi vorba de unele dezechilibre hormonale severe, dar care pot fi tratate.
Sindromul premenstrual – cauze
Deși nu se cunoaște exact care este cauza acestor manifestări, cel mai probabil este vorba despre variația bruscă a estrogenului și progesteronului, doi hormoni feminini care oscilează semnificativ, în mod fiziologic, înainte de menstruație.
Un al factor care poate amplifica semnificativ manifestările asociate sindromului premenstrual sunt disfuncțiile tiroidiene. Evaluarea funcției tiroidiene este esențială pentru a stabili precis care sunt cauzele unor manifestări intense premenstruale.
La fel de important este de spus și știut că durerea poate fi asociată cu sindromul premenstrual, dar că durerea normală trece repede, nu afectează programul de viață obișnuit, poate fi controlată rapid cu analgezice sau antiinflamatoare uzuale. Durerea intensă nu este normală, nu are nicio justificare fiziologică și trebuie să fie o recomandare pentru a merge la medic, fiind de cele mai multe ori un sindrom al endometriozei.
Evaluarea funcției ovariene poate fi o altă investigație care să clarifice și, în final să ducă la identificarea soluțiilor terapeutice, pentru unele dintre simptomele repetitive și intense care apar premenstrual.
Important de știut despre sindromul premenstrual
Sindromul premenstrual nu este o tară a femeilor și niciun dat obligatoriu pe care trebuie să-l experimentezi. Totodată nu este o scuză, dar nici o acuză pe care să o permiți celor din jur.
Deși este o manifestare fiziologică, provocată de hormoni – femeile fiind cele care experimentează pe parcursul vieții, inclusiv după menopauză, cele mai intense și dese modificări hormonale, sindromul premenstrual nu trebuie să-ți influențeze via, felul de a fi sau cariera.
Simptomele tipice pentru sindromul premenstrual
Nu se poate vorbi de un tipar al sindromului premenstrual, dat fiind faptul că fiecare femeie este diferită și are particularități fiziologice care influențează manifestarea premenstruală. Mai mult, simptomele nu sunt prezente în fiecare lună și pot varia.
Cele mai des întâlnite simptome fizice sunt:
- durerile și senzaţiile de tensiune la nivelul sânilor;
- durerile musculare și articulare;
- durerile de cap (estrogenul este unul dintre factorii responsabili pentru durerile de cap feminine);
- oboseala (acest simptom trebuie să fie ușor și ocazional, persistența senzației de oboseală fiind un alt semn probabil al endometriozei);
- umflarea gleznelor;
- creşterea în greutate;
- pusee acneice;
- îngrăşarea părului;
- greaţă și balonarea, asociate sau nu cu constipaţie sau diareea;
- palpitaţiile.
Simptomele emoţionale cel mai des întâlnite sunt:
- iritabilitate și nervozitate crescută;
- reacţii emoţionale amplificate;
- schimbări bruşte ale stării de dispoziţie;
- scăderea atenţiei și a concentrării;
- tulburări de memorie;
- anxietate și depresie.
Aceste simptome dispar în general brusc, odată cu debutul sângerării, dar pot reveni mai mult sau mai puțin cliclic.
Alimentația, soluție pentru controlul sindromului premenstrual
Pentru a preveni sau diminua simptomele să eviţi consumul de stimulante ale sistemului nervos central (cafea, băuturi răcoritoare care conţin cafeină, ceai negru), de băuturi alcoolice şi fumatul.
Alimentaţia trebuie să se bazeze în special pe fructe şi legume (cel puţin 5 porţii zilnic), pe cereale integrale (musli, fulgi de ovăz etc.) şi apă (cel puţin 2 litri/zi), evitând alimentele grase, dulciurile rafinate şi sarea. De ajutor sunt şi exerciţiile fizice zilnice sau practicarea unui sport; în schimb, eforturile fizice nesusţinute zilnic amplifică simptomele.
Acordă-ţi cât mai multe clipe de odihnă și de relaxare, învaţă să te detaşezi de problemele apărute la locul de muncă, bucură-te cât mai mult cu familia de timpul tău liber. Ţine cont de perioada în care apare de obicei sindromul şi nu-ţi planifica evenimente stresante în acest interval.
În această perioadă se recomandă aportul suplimentar al unor vitamine și minerale cum ar fi vitamina A, B6, E, D, calciu, magneziu și zinc. Unele plante sub formă de ceaiuri, tincturi sau pulberi capsulate pot fi de ajutor. Printre aceste plante se numără uleiul de ciuboţica cucului şi luminiţa de seară, sucul de orz, ienupărul, salcia, valeriana, ghimbirul, gălbenelele şi creţişoara.
Dacă după 3 luni de când ţi-ai schimbat modul de viaţă şi nu apar simptomele rămân supărătoare, împiedicându-te să-ţi desfăşori activitatea zilnică, consultul la medic este necesar pentru a identifica cauza exactă a dezechilibrelor și a găsi cele mai potrivite soluții de tratament.
Tehnici de relaxare utile în sindromul premenstrual
Unul dintre cele mai comune efecte pe care le are stresul asupra organismului este tensiunea musculară. Iar când ne enervăm (durerile dinaintea menstruației ating culmea), mușchii care se încordează în zona spatelui și gâtului duc la dureri mari de spate și de cap. Iar când corpul suferă de durere, disconfortul este mai mare și devii stresată, iar asta face ca organismul să fie mai încordat.
În acest caz ajută relaxarea musculară progresivă. Încordează timp de cinci secunde fiecare grup de mușchi, apoi relaxează-te câteva minute, pentru a obține eliberarea de tensiune. Cu cât mușchii sunt mai încordați (sub comanda ta, nu ca atunci când te enervezi!), cu atât senzația de eliberare e mai puternică.
Stai pe un scaun confortabil sau întinde-te pe pat ori podea. Închide ochii și concentrează-te pe acele părți ale corpului pe care le simți tensionate. Sunt 15 grupe de mușchi pe care trebuie să le încordezi și să le relaxezi. Exercițiul durează doar câteva minute. Procedează în ordinea următoare, contractând zona mâinilor și coborând către picioare:
- 1 mâna dreaptă și antebrațul
- 2 bicepsul drept
- 3 mâna stângă și antebrațul
- 4 bicepsul stâng
- 5 fruntea
- 6 obrajii și nasul
- 7 gura
- 8 gâtul și umerii
- 9 pieptul și stomacul
- 10 coapsa dreaptă
- 11 piciorul drept și gamba
- 12 degetele de la piciorul drept
- 13 coapsa stângă
- 14 piciorul stâng și gamba
- 15 degetele de la piciorul stâng.
După fiecare încordare, bucură-te de sentimentul de relaxare. Concentrează-te pe tensiunea care părăsește corpul. Când ai terminat fiecare mușchi, stai pe scaun sau pe pat câteva minute, pentru a intra cu totul în noua stare de relaxare și liniște. La final, respiră adânc de câteva ori pentru a încheia procedura, apoi întoarce-te la rutina cotidiană.
Aplică metoda și în timpul zilei, la serviciu, concentrându-te câteva momente pe diverse zone tensionate. Ajung 2-5 minute zilnic pentru a scăpa, pe termen lung, și de supărările date de sindromul premenstrual, și de alte probleme ce s-au cronicizat (migrene, dureri de mijloc, extremități reci, stări de angoasă).
👉 Motive pentru care să te bucuri că ești femeie
Mituri despre sindromul premenstrual
Numeroase seriale de televiziune au prezentat femeia premenstruală ca pe un hău emoțional, care nu ascultă de rațiune. Uneori, acest portret este fidel, dar de cele mai multe ori nu surprinde în totalitate experiența individuală a sindromului premenstrual (PMS) pentru fiecare persoană.
La fel cum societatea a răspândit legende urbane despre menstruație de-a lungul istoriei și astăzi există afirmații despre efectele PMS-ului, pe care trebuie să le demontăm. În fond și la urma urmei sindromul premenstrual este parte din viața noastră, iar noi depinde viața pe Terra.
Mitul #1: Toți cei cu PMS experimentează aceleași simptome
Dacă ai noroc, PMS-ul poate fi manifestat prin iritabilitate generală și câteva schimbări de dispoziție amuzante din când în când. În caz contrar, ai putea experimenta de la anxietate severă până la explozii emoționale intense. În cultura populară s-a creat imaginea că tot ce avem nevoie este o sticlă cu apă caldă și o îmbrățișare, dar în realitate simptomele PMS-ului pot fi destul de grele pentru unele persoane.
În afară de starea de spirit, există și o gamă de simptome fizice de luat în considerare, care diferă pentru fiecare și pot chiar să se schimbe de la o lună la alta.
Mitul #2: Partenerul tău ar trebui să te ocolească
Acesta rămâne subiect de multe glume; mitul conform căruia atunci când experimentezi PMS, ești greu de înțeles.
Indiferent dacă ești o persoană care devine foarte dependentă și își dorește partenerul în preajmă tot timpul, sau ești ca această femeie care vrea să divorțeze de soțul ei o dată pe lună, răspunsul este aproape întotdeauna… să comunici.
Notează-ți simptomele și cum te simți în anumite momente ale lunii, și discută-le în avans cu partenerul tău astfel încât să știți cel mai bine cum să abordați schimbările de dispoziție dacă apar.
Mitul #3: Orice gând și sentiment pot fi atribuite sindromului premenstrual
Indiferent dacă vine de la altcineva sau dacă propria ta minte te hrănește cu minciuni, ultimul lucru pe care îl vrei atunci când ești stresat cu PMS-ul este să crezi că sentimentele tale sunt iraționale și nevalide, doar pentru că coincid cu perioada ta a lunii.
La fel, simptomele fizice care apar în timpul PMS-ului nu înseamnă neapărat că sunt legate. Dacă începi să observi simptome neobișnuite înainte de menstruație, nu presupune automat că ciclul menstrual este de vină și întotdeauna verifică cu medicul tău dacă te îngrijorează sau ai simptome care îți afectează viața de zi cu zi.
Mitul #4: Ai nevoie de ciocolată
S-ar putea să experimentezi pofta de mâncare sau chiar consum compulsiv împreună cu PMS-ul, și mulți oameni o fac datorită schimbărilor nivelurilor hormonale care ne determină să căutăm carbohidrați și dulciuri.
Mitul #5: Nu poți face nimic în privința acestui lucru
În fericire, dacă experimentezi PMS, există lucruri pe care le poți face pentru a ameliora unele dintre simptome, în ciuda a ceea ce ai putea crede.
De la schimbări în contracepția hormonală, la diete speciale, la suplimente ar putea ajuta, deci nu ezita să discuți simptomele tale cu medicul tău care poate lucra cu tine pentru a te ajuta să te simți cât mai bine.
Articol preluat, adaptat și completat din revista FEMEIA de AZI (ai posibilitatea de a vedea integral revista și artolul în varinata digitală)
sursa foto: unsplash.com/