Supracalificarea este unul dintre motivele pentru care îți poși găsi greu jobul dorit. Supracalificarea poate fi un motiv decisiv al respingerii. Atunci ar trebui să iei în considerare câteva lucruri, în momentul în care aplici. Cu toate acestea, sunt câteva motive pentru care poți fi interesată de un joc inferior pregătirii tale. Câteva trucuri îți poți crește șansele de a fi acceptată.
Îți dorești cu adevărat un anumit loc de muncă, dar ești un angajat surpracalificat pentru acel post? Ai multe cunoștințe de specialitate și experiență profesională, ai deținut deja o poziție superioară și acum vrei să aplici la un job pentru care depășești cerințele? Ești chiar pregătită să accepți un salariu mai mic? Acest lucru trezește adesea suspiciuni în rândul companiilor.
Ce înseamnă supracalificarea
Supracalificarea este situația în care un candidat care aplică pentru un job are o pregătire superioară, o experiență vastă în domeniul respectiv.
În general persoanele care intră în categoria supracalificate au peste 35-40 de ani și au în spate o carieră formată și o experiență aprofundată în domeniul respectiv. Uneori au abilități complexe, rezultat al experienței și perfecționării în timp.
Pentru aceste persoane găsirea unui loc de muncă poziționat inferior nivelului lor de pregătire poate fi dificilă, tocmai datorită performanțelor profesionale. Din acest motiv, în procesul de recrutare poate fi invocat motivul supracalificării de către angajator, chiar dacă ești cea mai potrivită persoană pentru job. Mai mult, angajatorii sunt deseori reticenți în a angaja persoanele supracalificate pentru posturi inferioare pregătirii lor. Motivele pentru care adoptă o astfel de decizie, care la prima vedere poate părea ciudată sunt:
- lipsa de motivație pe care persoana supracalificată o poate resimți;
- dorința acestuia de a avansa ceea ce nu corespunde cu schema de personal a angajatorului;
- solicitarea unei retribuții pe măsura pregătirii, nu a cerințelor postului;
- o persoană supracalificată poate genera conflicte și frustrări în rândul angajaților.
Frecvent angajatorul nu este transparent cu privire la motivul refuzului și nu va confirma că supracalificarea este cauza.
👉 Uraniei Cremene: „Cum împaci cariera și familia”
Motive pentru care aplici la un post inferior abilităților
A aplica pentru un job inferior pregătirii tale este o decizie conștientă și asumată și poate fi determinată de o serie de motive. În timp ce unii oameni pot ajunge involuntar într-o poziție sub nivelul lor de calificare, unii iau o decizie conștientă de a face acest lucru.
Iată câteva motive care justifică decizia de a aplica și, ulterior de a te angaja, într-o companie pe un post inferior calificării:
➤ Angajarea în compania visată. Dacă nu poți ajunge direct în poziția pe care o dorești, te gândești să țintești o poziție pentru care ești supracalificată. Iar de acolo, treptat, prin recunoașterea competențelor, poți ajunge la poziția pe care o dorești cu adevărat și… ești deja acolo.
➤ Șomajul. O cale de ieșire din șomaj este să accepți un loc de muncă temporar. De obicei, este mai ușor să găsești un loc de muncă mai potrivit odată ce activezi în cadrul unei companii.
➤ Timp liber. Acel loc de muncă îți poate oferi mai multă libertate. Iar acest lucru poate fi deosebit de important atunci când prioritățile în viață se schimbă (de exemplu, atunci când în familie apare un copil sau când ești interesată să aloci mai mult timp unor alte activități). Un job pe o poziție inferioară pregătirii tale poate să fie al doilea loc de muncă, care să-ți suplimenteze veniturile, cu un efort minim.
➤ Nu-ți mai dorești o poziție de conducere. Dacă nu mai vrei să fii expusă stresului unei funcții de conducere, poți aplica pentru poziții care se potrivesc cu punctele tale forte, dar implică mai puțină responsabilitate.
➤ O schimbare pe piața muncii. Cele care doresc să-și schimbe radical profesia sunt adesea forțate să accepte locuri de muncă pentru care sunt supracalificate, în funcție de nivelul lor de pregătire. Motivul este evident: lipsa de experiență în noul domeniu profesional.
Desigur, pot fi și alte motive – apropierea de casă, disputele pe care le-ai avut la fostul loc de muncă, poate chiar o relație amoroasă care nu a mai funcționat. Cu toate acestea, managerii de resurse umane au adesea rezerve cu privire la astfel de candidați: aceștia ar putea cere salarii prea mari, pot reprezenta o amenințare pentru manager sau se plictisesc și sunt lipsiți de motivație și de satisfacția muncii – ceea ce îi face să renunțe rapid la respectivul post.
Bine de știut: recrutarea unui angajat este un demers care implică costuri și energie pentru angajator, motiv pentru care, una dintre primele dorințe ale acestuia, pe lângă aceea de a găsi omul potrivit, este ca acesta să rămână pe postul ocupat pentru multă vreme.
Cum poți obține postul dorit, chiar dacă ești supracalificată
Un pas important este lupta cu prejudecățile angajatorului. Este esențial să rămâi onestă și să-ți rezumi motivele, în doar câteva cuvinte, în scrisoarea de intenție – indiferent dacă sunt de natură profesională sau privată. Cu toate acestea, ar trebui să te limitezi la elementele esențiale, fără a intra în prea multe detalii.
Concentrează-te pe motivație
Motivația personală este deosebit de importantă, de aceea, la interviu, explică ce anume te atrage la respectiva poziție și de ce ar trebui să ocupi acea funcție. În plus, angajatorul nu ar trebui să aibă impresia că pentru tine este doar o soluție temporară. Prin urmare, spune exact motivul pentru care îți dorești un viitor profesional acolo.
Cum discuți despre salariu
Dacă ești deja întrebată despre pretențiile tale financiare atunci când aplici, poți să faci o scurtă cercetare în avans, pentru a afla care sunt salariile obișnuite la acel loc de muncă, dar și cele pentru poziția pentru care aplici. Aceasta înseamnă că nu riști să soliciți să fii plătită excesiv, lucru care ar putea descuraja angajatorul.
Dacă nu ai fost întrebată despre așteptările salariale, mai bine nu le menționezi, pentru a-ți crește șansele la un interviu.
Prejudecăți și cum le faci față
Pare o contradicție în termeni: nu primești postul pentru că ești supracalificată? Prin urmare, o respingere? Dar e absurd! Se presupune că angajatorii caută cea mai bună persoană pentru un post, chiar primesc mai mult decât cer și, drept urmare, resping oferta?!
De ce este un handicap dacă abilitățile tale depășesc așteptările și cerințele? Sigur, acestea sunt doar prejudecăți. Dar nu complet nejustificate. Se consideră cu un candidat supracalificat este prea scump. În acest caz, concentrează-te pur și simplu pe salariile de pe piață și nu pe cele pe care le-ai primi în mod normal pentru pregătirea și experiența ta profesională.
Explică ce te atrage la acel post, așa încât managerul de resurse umane să nu creadă că poziția ar putea fi plictisitoare pentru tine.
Cel mai bun mod de a-ți transmite loialitatea este să evidențiezi de ce compania este locul de muncă ideal pentru tine.
Nu în ultimul rând există ideea ca un angajat supracalificat este leneși și își dorește doar să se odihnească acceptând o poziție inferioară. Probabil că niciun angajator nu-ți va spune deschis în față această prejudecată. Dar o poate gândi. Totuși, fiecare persoană are dreptul să-și stabilească propriile priorități și să le ajusteze pe parcursul vieții. Singurul lucru important este să le justifici bine.
Supracalificarea, un obstacol?
Supracalificarea poate fi un obstacol, dar cu abordarea corectă, poți obține locul de muncă dorit. În timpul procesului de aplicare, arată motivele interesului tău față de acel post și adaptează-ți prezentarea la cerințele specifice ale postului.
Articol preluat și adaptat din revista FEMEIA de AZI (ai posibilitatea de a vedea integral revista și artolul în varinata digitală)
Sursa foto: /unsplash.com/