fbpx
Acasa Promo Cele mai frecvente tulburări asociate somnului și ce poți face pentru a le preveni

Cele mai frecvente tulburări asociate somnului și ce poți face pentru a le preveni

Autor: Roxana Stoian
0 comentariu 304 vizualizari 3 minute timp estimat

Tulburările de somn se referă la condițiile care afectează calitatea sau durata somnului și afectează capacitatea unei persoane de a funcționa corect în timpul stării de veghe. Aceste tulburări pot contribui la unele probleme medicale, iar unele pot fi și simptome ale unor probleme de sănătate mintală.

Insomnia

Insomnia este caracterizată de dificultatea continuă de a adormi. Persoanele cu insomnie experimentează somnolență în timpul zilei și pot avea dificultăți în a funcționa corespunzător în timpul stării de veghe. Insomnia cronică este diagnosticată atunci când cineva prezintă aceste simptome de cel puțin trei ori pe săptămână, timp de cel puțin trei luni.

Insomnia poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv stresul cronic, anxietatea, depresia, tulburările de sănătate mintală, problemele de sănătate fizică sau obiceiurile nesănătoase de somn. De asemenea, pot contribui factori precum saltele de pat nepotrivite. Acestea fiind un element cheie în crearea senzației de confort în timpul somnului. În acest sens, o saltea 160×200 spuma, sau de oricare altă mărime necesară, care se poate adapta corpului tău în timpul somnului, poate fi o alegere inteligentă.

Pe termen lung, insomnia netratată poate crește riscul de afecțiuni medicale serioase, cum ar fi boli de inimă, atacuri de panica in somn și depresie. Este important ca persoanele care se confruntă cu insomnie să caute ajutor medical pentru a identifica cauzele acestei tulburări și pentru a beneficia de un tratament adecvat.

Menținerea unui program regulat de somn, cu ore de culcare și trezire constante, de asemenea, poate ajuta la stabilirea unui ritm sănătos de somn. Poți face și exerciții de respirație pentru a relaxa corpul înainte de somn.

Apneea în somn

Apneea în somn este o tulburare care perturbă respirația în timpul nopții. Persoanele cu această afecțiune adesea sforăie puternic și se pot trezi sufocându-se. Există două tipuri de apnee în somn.

  • Apneea în somn obstructivă apare atunci când țesuturile din gură și din gât se relaxează, blocând căile respiratorii superioare.
  • Apneea în somn centrală apare atunci când creierul încetează temporar să trimită semnale către mușchii care controlează respirația.

Apneea în somn poate avea consecințe serioase pentru sănătatea unei persoane. În timpul acestor episoade, nivelul oxigenului din sânge poate scădea, ceea ce poate pune presiune asupra inimii și a sistemului circulator.

Pentru a trata această tulburare, pot fi necesare schimbări ale stilului de viață, cum ar fi pierderea în greutate sau renunțarea la fumat, utilizarea dispozitivelor de terapie cu presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii (CPAP) sau alte dispozitive de respirație asistată, și în unele cazuri, intervenții chirurgicale pentru a corecta anomaliile anatomice care contribuie la blocarea căilor respiratorii.

Este important să tratezi cu seriozitate simptomele tulburărilor asociate somnului. Acestea pot afecta viața ta dacă nu sunt remediate în timp util.

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies