fbpx
Acasa FamilieCopii Criogenarea ovocitelor

Criogenarea ovocitelor

Șansa de a avea copii în viitor

Autor: Mihaela Rada
2 comentarii 1,9K vizualizari 5 minute timp estimat

Noi, femeile, ne naștem cu o rezervă ovariană prestabilită și nu producem alte ovocite în timpul vieții. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, rezerva ovariană scade. La fel și șansele de a avea copii. Însă, tehnologia evoluează continuu și criogenarea ovocitelor este o procedură revoluționară care permite femeilor să își păstreze fertilitatea pentru viitor dacă nu sunt pregătite să rămână însărcinate acum. Metoda nu este foarte cunoscută la noi. Povestim despre ea cu dr. Mirona Furtună, medic ginecolog supraspecializat în probleme de infertilitate și fertilizare in vitro.

Criogenarea ovocitelor

Ce este criogenarea ovocitelor?

Criogenarea ovocitelor presupune recoltarea ovocitelor după un ciclu natural sau stimulat urmată de prepararea în laborator și stocarea în recipiente speciale pentru o perioadă de timp.

Când este recomandată criogenarea ovocitelor?

Eu aș spune că este necesară în diferite situații medicale. De exemplu, atunci când urmează să efectuăm un tratament care ne va afecta rezerva ovariană – cea mai frecventă situație fiind înainte de tratamentul oncologic: chirurgical sau chimio/radioterapic.
O situație din ce în ce mai întâlnită acum este crioconservarea socială, acțiune salutară din punctul meu de vedere: multe femei tinere, care nu se află încă în postura de a-și întemeia o familie încă, aleg să își conserve ovocitele de la vârste fragede. Este un fapt cunoscut că pe măsură ce înaintăm în vârstă, atât cantitatea, cât și calitatea ovocitelor scade. Îndemnul meu către toate femeile care doresc să își amâne vârsta la care vor să aibă copii, să își ia această măsură de siguranță. Nu de puține ori mă aflu în situația de a consilia către ovocite donate paciente, oameni extrem de frumoși, care, dintr-un motiv sau altul, au amânat până când nu s-a mai putut.

Ce presupune mai exact criogenarea ovocitelor

Pentru a ajunge să crioconservăm ovocitele, trebuie să trecem printr-un proces de stimulare ovariană. În cele mai multe cazuri. Ce înseamnă asta? Administrăm zilnic niște injecții subcutanate care fac să crească și să se dezvolte toți foliculii recrutați/existenți pe ciclul menstrual respectiv. Pe parcursul procesului de stimulare vom monitoriza creșterea și dezvoltarea foliculară cu ajutorul ecografiei și dozărilor hormonale. După aproximativ 10-14 zile de creștere, atunci când majoritatea foliculilor au ajuns la dimensiuni optime, vom face o injecție care maturează ovocitele din interiorul lor, iar la 36 de ore în clinica de fertilizare in vitro, cu pacienta sub anestezie generală, recoltăm ovocitele cu ajutorul unui ac fin sub ghidaj transvaginal.

Câte ovocite se recoltează

Numărul de ovocite recoltat depinde de rezerva ovariană a pacientei și dacă am stimulat ciclul sau nu pentru că putem recolta ovocite și de pe ciclu natural.

La ce să se aștepte femeia înainte de criogenarea ovocitelor? Ce ar trebui să știe? Ar trebui să se pregătească în vreun fel?

Pacienta este informată despre toate beneficiile și riscurile procedurii. Procedurile de FIV sunt sigure. Au riscuri minime și se efectuează în siguranță la nivel mondial de 45 de ani.

Ce se întâmplă după procedură?

După procedură, recuperarea este rapidă. Ne așteptăm să avem un număr cât mai mare de ovocite și sperăm să le folosim în curând.

Cât timp pot fi păstrate ovocitele congelate?

Ovocitele pot fi stocate pe termen lung. Unele țări au impusă o limită de 10 ani. În România respectăm directivele europene, nu avem o limită.

Ce valabilitate au, dacă putem spune asta?

Teoretic ar trebui să fie fără limită. Ultimul articol a raportat succes după o perioadă de stocare de 12 ani.

Sunt mai multe șanse ca „sarcina să prindă” cu ovocite criogenate? Care este rata de succes?

Rata de succes pentru fiecare ovocit este de 7% în medie. Este importantă vârsta la care s-a recoltat. De aceea, ne dorim să recoltăm un număr cât mai mare de ovocite pentru a crește ratele de succes.

👉 Vitaminele și mineralele: cât sunt de importante în sarcină

👉 Cât durează o cură cu vitamina D

Articol de: Monica Rădulescu

Foto: Arhiva personală, 123RF

2 comentarii

Goicea janina Alexandra 26/03/2024 - 08:41

Eu am vârstă de 42 de ani și rezerva mea ovariana lasă de dorit. Am făcut 2 vitro anul trecut și nu am avut decât 2 ovocide din care a rezultat 1 folicul. Ce pot sa fac sa pot avea mai multe ovocide sau mai bune mai puternice. Ma puteți ajuta va rog. Mulțumesc

Raspunde
Otilia Ignat 27/03/2024 - 19:20

Imi pare foarte rau pentru situatia ta. Tot ce pot să-ti pus este sa nu renunti! Apeleaza la medici din clinici de fertilizare care au rezultate. Nu pot eu sa-ți indic, dar dacă vei cauta pe net, o sa gasesti. Cauta experientele altor femei si vezi ce au facut ele. Cu siguranta vei gasi o solutie! Succes!

Raspunde

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies