fbpx
Acasa FamiliePsihologie Inteligența emoțională. Ce este, cum te ajută și cum o dezvolți

Inteligența emoțională. Ce este, cum te ajută și cum o dezvolți

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 748 vizualizari 15 minute timp estimat

Inteligența emoțională este definită drept abilitatea de a percepe, interpreta, demonstra, controla, evalua și utiliza emoțiile pentru a comunica și a relaționa cu ceilalți în mod eficient și constructiv. Această capacitate este esențială pentru a putea gestiona emoțiile personale, atât pe cele pozitive, cât și pe cele negative, dar și pentru a înțelege și interpreta corect pe ale celorlalți și de a răspunde în mod adecvat la acestea 

Vei întâlni deseori, argumentat, afirmația că inteligența emoțională este chiar mai importantă decât valoarea IQ pentru succesul în viață, tocmai pentru că emoțiile sunt cele care pot influența în mod absolut, continuu și activ inteligența nativă, cognitivă.  

Cum identifici inteligența emoțională

Există o serie de criterii pe care, în mai mică sau mai mare măsură le manifestăm fiecare dintre noi, și care exprimă trăsături ale inteligenței emoționale. Modul în care suntem, sau nu, abili în a folosi aceste calități definesc, în bună măsură, gradul inteligenței emoționale a unui individ, 

Aceste elemente definesc inteligența emoțională:

  • Conștientizarea punctelor forte personale și a limitelor pe care un individ le are în raport de contextul din jurul său. 
  • Gradul încrederii în sine și modul în care un individ se acceptă pe sine așa cum este. 
  • Capacitatea de a conștientiza greșelile și a le depăși, în sensul de a le evita conștient, mai ales atunci când este vorba despre emoții și modul de a răspunde la acestea. 
  • Capacitate de a accepta schimbarea, atât pe cea în bine, cât și pe cea negativă. 
  • Un puternic sentiment de curiozitate, în special față de alți oameni.
  • Sentimentul real de empatie și preocupare față de ceilalți, fie că sunt oameni de care suntem legați afectiv sau nu. 
  • Acceptarea cu onestitate și în mod asumat a greșelilor. 
  • Abilitatea de a gestiona emoțiile în situații dificile. 

👉 Cum construiești un brand personal

Cum se evaluează inteligența emoțională

Inteligența nativă poate fi evaluată prin teste și se cuantifică. În ceea ce privește inteligența emoțională aceste teste sunt mai dificil de realizat pentru că pot implica o notă importantă de subiectivism atât din partea evaluatorului, cât și din partea celui testat. Ne putem impune o anume atitudine, mai ales atunci când știm că acesta este un criteriu de evaluare. 

Există însă două tipuri de teste. Unele sunt cele care realizează un auto-raport, celelalte sunt teste de abilități .

Testele de auto-raportare sunt cele mai frecvente, fiind și cele mai ușor de realizat și de punctat. Respondentul îți evaluează propriile comportamente. De exemplu, pe o afirmație precum „adesea înțeleg cum se simt alții”, răspunsul ar putea să fie de dezacord, oarecum dezacord, de acord sau complet de acord. 

Testele de abilități, cer răspunsuri concrete la situații imaginare sau descrierea reacțiilor personale în contexte emoționale trăite. „Cum ai reacționat atunci când ai aflat că mașina ta a fost lovită în parcare” sau „Ce ai făcut atunci când pisica prietenei tale a murit” sau „Cum te-ai simțit când ai ratat examenul la școala de șoferi?”. Un evaluator poate puncta răspunsurile și le poate interpreta din punctul de vedere al modului în care îți poți adapta și controla emoțiile.  

👉 Lectura căților tipărite este una dintre strategiile care pot educa inteligența emoțională, la orice vârstă! 

inteligenta emotionala

Cele 4 componente ale inteligenței emoționale

Există patru niveluri diferite de inteligență emoțională, inclusiv percepția emoțională, capacitatea de a raționa folosind emoțiile, capacitatea de a înțelege emoțiile și, respectiv, de a gestiona emoțiile.

Perceperea inteligentă a emoțiilor

Primul pas în înțelegerea emoțiilor este acela de a le percepe în mod corect. În multe cazuri, acest lucru ar putea implica înțelegerea semnalelor nonverbale, cum ar fi limbajul corpului și expresiile faciale.

Raționamentul pe baza emoțiilor

Implică utilizarea emoțiilor pentru a promova gândirea și activitatea cognitivă. Emoțiile ajută la prioritizarea a ceea ce acordăm atenție și la care reacționăm; răspundem emoțional la lucrurile care ne atrag, care ne plac, ori ne definesc sau care sunt importante pentru noi. Poate fi un film, o melodie, o carte sau activitatea profesională și educativă în care suntem angrenați. 

Identificarea  unor elemente care ne produc emoție pozitivă în rutina profesională poate face din respectivul individ un foarte bun profesionist în domeniul lui, tocmai pentru ca acesta va fi implicat, se va concentra și se va mobiliza ușor. Reversul medaliei este evident. 

Înțelegerea emoțiilor

Emoțiile pe care le percepem pot avea o mare varietate de semnificații. Dacă cineva își exprimă furia, frustrarea sau neputința, manifestarea poate fi asemănătoare, dar un observator inteligent emoțional va putea, nu doar să identifice tipul emoției, dar și cauza acesteia și ce ar putea însemna aceasta. 

De exemplu, dacă șeful tău este supărat, ar putea însemna că este nemulțumit de munca ta sau ar putea fi așa pentru că a primit o amendă de viteză în drum spre serviciu sau pentru că s-a certat cu soțul/soția sa. Poți interpreta corect starea lui sau poți fi stresată toată ziua pentru că ai convingerea că nu ai făcut ceva bine, iar diferența dintre aceste două evaluări este foarte mare și importantă. 

Gestionarea inteligentă a emoțiilor

Abilitatea de a-ți gestiona propriile emoții în mod eficient este o parte crucială a inteligenței emoționale și definește cel mai înalt nivel al acesteia. Controlul emoțiilor și răspunsul adecvat la o situație care produce emoții, precum și răspunsul la emoțiile celorlalți sunt aspecte importante ale managementului emoțional.

De exemplu, bateria mașinii tale moare complet. Ai putea să te panichezi, să plângi sau să te sperii sau ai putea rămâne calmă și alertă pentru a găsi cea mai bună soluție: apelezi la cineva care are un cablu de curent, împingi mașina într-un loc sigur și apelezi la un taxi sau pur și simplu chemi un mecanic care va rezolva problema. Și toate acestea în timp ce anunți că vei întârzia la întâlnirea programată, fiind calmă și proactivă.  

Cele patru aspecte enumerate au complexități diferite de percepere și exprimare a emoțiilor. Unele dintre ele necesită o implicare conștientă și impun un control foarte strict asupra emoțiilor negative. Cumva acest tipar se regăsește în argumentația „renunță la gândurile negative” sau „nu te îngrijora atunci când nu există un fapt real, cunoscut care să determine îngrijorarea” și „nu avea așteptări, ci ia lucrurile așa cum sunt, fără să construielti scenarii negative în mintea ta”.  

👉 Rezoluții de început de an. Cum să le împlinești

Abilități cheie ale inteligenței emoționale

Interesul pentru dezvoltarea inteligenței emoționale este maxim, tocmai pentru că pot îmbunătăți sănătatea și bunăstarea și susține reușita academică și profesională, dar și viața socială și personală. Sunt multe strategii care te pot ajuta să utilizezi inteligența emoțională. 

Gândește care sunt consecințele înainte de a acționa. Oamenii inteligenți din punct de vedere emoțional știu că emoțiile pot fi puternice, dar și temporare. Când are loc un eveniment emoțional foarte încărcat, răspunsul inteligent din punct de vedere emoțional este acela de a lăsa ceva timp înainte de a răspunde. Acest lucru va permite tuturor să-și calmeze emoțiile și să se gândească rațional la factorii care definesc o anume situație. 

Conștiința de sine. Oamenii inteligenți din punct de vedere emoțional se gândeasc la felul în care s-ar putea simți alții dar sunt, de asemenea, foarte abili să-și înțeleagă și propriile sentimente. Ei știu care este cauza emoțiilor lor (bune sau rele), înțeleg sursa stresului (în fapt, tot o emoție) și au capacitatea de a se calma, controla și detensiona singuri. 

Empatie pentru alții. O componentă a inteligenței emoționale este capacitatea de a te gândi și de a empatiza cu felul în care se simt alți oameni. Acest lucru îți poate fi de mare ajutor în orice comunicare cu cineva, indiferent de mod – verbal, în scris, prin semne. Oamenii care au o inteligență emoțională puternică sunt capabili să ia în considerare perspectivele, experiențele și emoțiile altor oameni și să folosească aceste informații pentru a înțelege de ce acei oamenii se comportă în felul în care o fac. 

Inteligența emoțională este esențială pentru o bună comunicare interpersonală, iar înțelegerea emoțiilor poate fi cheia pentru relații mai bune și bunăstare personală.

👉 Cum controlezi stresul. 3 strategii simple

Cum îți dezvolți și antrenezi inteligența emoțională

Este important să fii inteligentă din punct de vedere emoțional, iar pentru asta există câțiva pași pe care-i poți face conștient pentru a-ți îmbunătăți propriile abilități sociale și emoționale

Ascultă

Dacă vrei să înțelegi ce simt ceilalți, primul pas este să fii atentă. Fă-ți timp pentru a asculta ceea ce oamenii încearcă să-ți spună, atât verbal, cât și non-verbal. Limbajul corpului poate avea o mare însemnătate. Când percepi emoția unei persoane ia în considerare diferiții factori care ar putea contribui la acea emoție și analizează-i. În timp, vei putea percepe mai bine emoțiile pe care acesta le trăiește. Aceasta este o cale eficientă de cunoaște o persoană și a-i decripta felul de a fi

Empatizează

Înțelegerea emoțiilor este esențială, dar trebuie să fii capabilă să te pui în pielea altcuiva pentru a înțelege cu adevărat punctul de vedere al acestuia. Exersează empatia față de alți oameni. Imaginează-ți cum te-ai simți în situația lor. Astfel de exerciții te pot ajuta să-ți dezvolți o înțelegerea emoțională în situații specifice, precum și să dezvolți abilități emoționale mai puternice, pe termen lung.

Reflectează 

Abilitatea de a-ți analiza emoțiile (care este cauza lor, de ce te depășesc, ce anume te emoționează, de ce nu le poți gestiona sau ce te-a ajutat să le controlezi – sunt câteva dintre pașii raționamentului de reflexie) este o parte importantă a inteligenței emoționale. Ia în considerare modul în care propriile emoții îți influențează deciziile și comportamentul. Când te gândești la modul în care alți oameni răspund, evaluează rolul pe care îl joacă emoțiile lor, dar și cum te raportezi la reacțiile lor.  Întreabă-te ce simte această persoană și caută să idetifici factorii nevăzuți care ar putea contribui la aceste sentimente. 

Inteligența emoțională poate fi în egală măsură o armă și un scut în societatea modernă, poate oferi suport, motivație și poate contribui fundamental la opțiuni corecte profesionale, interpersonale și sentimentale.

  • Sursa info: verywellmind.com
  • Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies