fbpx
Acasa GastronomieRețete Prăjitura de Crăciun cu fructe confiate

Prăjitura de Crăciun cu fructe confiate

Autor: Alexandra Ion
0 comentariu 533 vizualizari 6 minute timp estimat

Prăjitura de Crăciun cu fructe confiate este una dintre rețetele clasice. Simbolizează bogăția și bunăstarea. Originară din Marea Britanie, prajitura a cucerit Europa, fiind un desert des întâlnit și dincolo de ocean, în America și este la fel de cunoscută și potrivită acestei perioade tot așa cum este și cozonacul. 

Sunt multe variante ale acestei rețete, toate fiind variante ale celei originale, care a fost preparat, după toate probabilitățile de bucătarii Reginei Victoria, undeva în jurul anilor 1850. Charles Dickens a contribuit mult la popularizarea acestei prajituri fiind pomenită des în scrierile sale și mai ales în celebra „Poveste de Crăciun”. 

Sunt două elemente caracteristice ale acestei prăjituri: se face foarte repede, asta dacă excludem timpul necesar pentru mărunțirea unora dintre fructele confiate necesare, și are foarte multe ingrediente. Mai trebuie spus că este foarte simplu de făcut, toate ingredientele se amestecă împreună, fără prea mari complicații. Gustul special vine din însiroparea lentă a prăjiturii – după ce a fost coaptă și bine răcită cu sirop în care se adaugă cantități generoase de coniac. 

Poate fi servită simple, dar la fel de bine poate fi îmbrăcată în marțipan, crema de unt și servită cu frișcă. O soluție clasică este un amestec de smântână cu zahăr. Prăjitură de Crăciun cu fructe uscate are o aroma intensă de scorțișoară și este îndesată cu bucățele savuroase de fructe confiate, nuci și migdale. Prăjitura de Crăciun are nevoie, pentru copt, de o tavă cu pereți detașabili, cu diametrul de 20 de centimetri. Marele secret este amestecul de fructe confiate, nuci și migdale, la care trebuie adăugate condimentele parfumate. 

Este ideal să o pregătești cu cel puțin 24 de ore înainte să o servești. Se ține la temperatura camerei, acoperită cu un bol sau într-o pungă de plastic (numai după ce este complet răcită). 

Iată cum se face prăjitură de Crăciun cu fructe uscate.

Ingrediente pentru prăjitură de Crăciun

  • 175 de grame de unt; 
  • 200 de grame de zahăr brun (neapărat brun pentru consistența și aroma acestuia); 
  • coaja rasă și sucul de la o portocală mare; 
  • coaja rasă de la o lămâie; 
  • 3 ouă mari
  • 200 de grame de făină; 
  • ½ linguriță de praf de copt; 
  • 1 linguriță cu vârf de pudră de scorțișoară; 
  • ½ linguriță nucșoară; 
  • ½ linguriță pudra de cuișoare; 
  • esență de vanilie (folosește esență veritabilă, nu zahăr vanilat);  
  • 500‑750 gr amestec de fructe uscate: stafide, caise, coajă de portocală, cireșe confiate (pentru variație poți folosi și fructe din dulceață, dar și două tipuri de stafide albe și brune; 
  • 100 gr miez de nucă; 
  • 100 gr fulgi de migdale (poți adăuga fistic, alune);
  • 100 ml coniac și 100 ml apă și 4 linguri de zahăr – totul pentru însiropat. 

Cum prepari prăjitura de Crăciun cu fructe confiate

Pune într-un vas untul, fructele confiate (stafidele, caisele, coajă de portocală, eventual cireșe confiate). Toate fructele trebuie tăiate la dimensiunea stafidelor. Adaugă coaja de la portocală și lămâie, sucul de portocală, esență de vanilie și două-trei linguri de coniac.

Pune amestecul pe foc și fierbe la flacăra foarte mică fructele în sosul de unt pentru 10-15 minute. Amestecă în permanență. Da deoparte și lăsa să se răcească.

Amestecă separat făina cu scorțișoară, nucșoara,i cuișoarele și praful de copt și cerne totul. Într-o tigaie, pune nucile și migdalele și rumenește-le uniform. Cu o sticlă cu fundul gros sau cu sucitorul pisează ușor nucile și migdalele până ce se desfac în bucățele de dimensiunea stafidelor.

Bate ouăle împreună cu zahărul până rezultă o cremă spumoasă, iar zahărul se topește complet. Amestecă cremă de ouă cu zahăr în compoziția cu fructe uscate și unt (complet rece), adăugă nucile și migdalele pisate și omogenizează bine totul cu mișcări ușoare. La final adaugă amestecul de făină și mirodenii. Amestecă încet până ce se uniformizează.

Pune compoziția în tavă (unsă și tapetată cu făină) și coace prăjitură de Crăciun, pentru 45 de minute la foc potrivit, apoi alte 40 de minute la foc foarte mic. Prăjitură trebuie încercată înainte de a fi scoasă din cuptor, cu un pai. Înainte să o scoți din tava lasă prăjitură să se răcească bine. Înainte să o servești trebuie să o însiropezi.

👉 Ce nu știai despre Crăciun

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies