Crăciunul nu este perfect, fără bradul perfect, unul frumos împodobit. Să vedem cum trebuie să arate pomul de Crăciun ideal și cum poți întârzia căderea acelor. În fiecare an, bradul de Crăciun ne încântă cu coroana lui bogată, culoarea verde intensă și mirosul îmbătător. Tradițional sau un pic mai colorat, cu ornamente elaborate ori decorat clasic, bradul își are locul său de cinste în casă. Dar mai întâi el trebuie găsit. Cum îl alegi pe cel potrivit îți spunem în articolul de mai jos, cu multe amanunte.
I-al din pepinieră
Când alegi bradul, e bine să ții cont de dimensiunile locului în care va sta. Nu cumpăra un brad prea înalt sau prea bogat pentru că va trebui să-l… ajustezi și este mare păcat. Vânzători se găsesc deja în oraş, pe la multe colţuri de stradă, în apropierea magazinelor sau în jurul gurilor de metrou. De asemenea, cele mai multe florării sau centre de grădinărit oferă pomi de Crăciun, dar poți lua unul direct de la pepinieră.
Brazii corect tăiați sunt inscripționați ca atare. Dacă bradul nu este suficient de bogat, o soluție excelentă este să alegi doi de aceeași înălțime. Trece ramurile unuia printre ale celuilalt, unește tulpinile cu câteva bucăți de sârmă și bei avea cel mai frumos brad din lume.
Momentul potrivit, pentru bradul perfect
Cel mai bine e să cumperi bradul cu cel mult o săptămână înainte de a-l aduce în casă. Ideal este să o face doar cu 2-3 zile înainte. Pentru a-i conserva prospețimea, ține-l în balcon sau într-o încăpere pe care n-o încălzești și acoperă-i rădăcina cu un prosop umed sau pune-l într-un vas cu apă, după ce vei fi tăiat un centimetru din tulpină.
Verifică prospețimea bradului
Uitându-te la ace, poți să afli multe despre prospeţimea pomului. Dacă acele sunt luminoase şi strălucesc, bradul e proaspăt. Acele trebuie să fie flexibile și nu foarte țepoase. Dacă acele cad cu ușurință sau sunt foarte tari, bradul a fost tăiat de mult. După ce-l aduci acasă, oferă-i apă la fel ca unei flori, ținându-l într-un vas în care torni doi litri de apă la temperatura camerei.
♥ Un indiciu de prospeţime pentru bradul perfect este intensitatea parfumului pe care-l împrăștie. Uleiurile volatile sunt pregnante la un brad proaspăt, însă unul vechi nu miroase aproape deloc.
Alb, roșu, molid sau brad și atât
Brad argintiu sau brad alb. Clasic printre brazii de Crăciun și de departe cel mai popular copac de Crăciun, bradul argintiu este preferat de 75 la sută din români. Mirosul este tipic, de rășină, iar acele sunt de un verde adânc, întunecat, în timp ce ramurile sunt dese și bogate.
Molid argintiu. Acest copac este preferatul celor care își doresc un pom de Crăciun mai mic, dar foarte bogat. Acele deosebit de frumoase, de un albastru oțelit sunt foarte puternice şi ascuţite. Copacul este robust – odată ce l-ai adus în casă, poţi atârna pe ramurile groase o mulţime de globuri.
Molid roșu. Acest pom nu este la fel de bogat, ramurile lui fiind poziționate la mai mare distanță una de cealaltă. Este cea mai ieftină specie.
♥ Deosebirile dintre brad şi molid constau în culoarea scoarţei (albă la brad, roşie la molid), dar și în aspectul ramurilor (la brad, ramurile sunt orientate în sus, în timp ce, la molid, acestea au tendința de a se lăsa).
Bradul perfect din ghiveci
Acum, poți găsi brazi în ghiveci. De ce să iei unul? Dacă ai posibilitatea să-i plantezi după sărbători, natura îți va mulțumi. Nici măcar nu trebuie să ai grădină, poți replanta bradul la marginea unei păduri. Cu puțin noroc, se va dezvolta și va deveni o frumusețe. Și va pentru totdeauna bradul tău!
Replantarea se poate face și iarna, cu excepţia cazului în care solul este înghețat. În locul de plantare se așază mulci, adică un strat de materie organică, cum ar fi paie, frunze, resturi vegetale, rumeguș, scoarță de copac, cu rolul de a proteja rădăcinile de un eventual îngheţ.
Brazii tineri, sănătoși pot sta în ghiveci până la 2-5 ani. Așa că în următorii ani, îl vei invita în casă, de Crăciun, apoi îl vei duce afară, acolo unde îi este cu adevărat locul. Singura condiție este că ai nevoie de o curte sau măcar de o terasă mare, unde acesta să poată crește. Nu este greu de îngrijit și te vei îndrăgosti de el.
Plastic înseamnă viață
Dacă dorești să salvezi un pom de la tăiere, poți achiziționa un brad de Crăciun artificial. Desigur, nu miroase, dar, în rest, are numai avantaje. Pe lângă faptul eroic de a salva viața unui pom, găsești brazi artificiali de o frumusețe aparte. E adevărat, costă mai mult, dar beneficiul este că-i poți păstra mulți ani. Un brad artificial de calitate, este o investiție și poate arăta perfect pentru cel puțin 7-10 ani.
Parfumul lipsește, dar, dacă vrei, poți pulveriza uleiuri esenţiale pe crengi. Și, dacă te gândești că te vei plictisi de el, simplul fapt că-l vei decora diferit, în fiecare an este suficient pentru a avea, din nou, bradul perfect.
Sursa foto: 123rf.com (AI)