Aloe Vera este utilizată cu mare eficiență în scopuri medicinale, nu doar în cele cosmetice. Deși pentru industria cosmetică este considerată un ingredient de bază, Aloe Vera este un aliat pentru menținerea și redobândirea sănătății, dar fiind faptul că multe dintre extractele de Aloe sunt folosite în scop terapeutic. Principalele boli pe care le tratează Aloe Vera sunt cele cutanate, deși utilizările ei sunt multiple.
Compușii activi prezenți în Aloe Vera sunt utili în tratarea unor afecțiuni cutanate, de la arsuri, inclusiv cele solare, până la răni superficiale. Se dovedește că Aloe este eficientă și în ameliorarea unor simptome și manifestări ale unor boli de piele, de la psoriazis la dermatite seboreice.
Compușii cu efect hidratant, antibacterian, antifungic și care stimulează regenerarea celulară, acționează în aceste cazuri. Conținutul de acid acetilic natural o face activă în lupta cu unele tipuri de acnee.
S-a dovedit că unii compuși din Aloe pot reprezenta un activator al sistemului imunitar, la aceasta adăugându-se și complexul de vitamine și minerale pe care planta îl conține.
Unele substanțe sunt utile în susținerea proceselor ce reduc nivelul zahărului din sânge, ceea ce o face folositoare în cazul celor care suferă de diabet.
Este folosită și în tratarea afecțiunilor bucale, fiind activă în eliminarea tartrului, dar constituie și un ingredient de bază pentru pasta de dinți și apa de gură.
Sucul de Aloe Vera este util în tratarea arsurilor stomacale și a constipației, prin creșterea conținutului de apă intestinală și stimularea peristaltismului, ameliorând problemele provocate de sindromul intestinului iritabil. Mai mult, este benefic pentru unele probleme hepatice, fiind puternic hidratant și bogat în fitonutrienți și aminoacizi esențiali.
👉 Îți va fi utilă să cunoști toate beneficiile pe care le are Aloe Vera în cosmetică
Contraindicații și posibilele efecte secundare
Beneficiile pe care le are planta sunt de necontestat, dar Aloe poate avea anumite efecte secundare, care trebuie cunoscute:
Frunzele de Aloe conțin latex, substanța care poate provoca alergii, iritații, crampe stomacale și poate genera, în timp, deficit de potasiu, cu efecte negative la nivelul ritmului cardiac.
Unii oameni pot fi alergici la gelul de Aloe, care poate produce roșeață, iritații, erupții cutanate și senzație de arsură.
Consumul de suc ar putea produce scăderea exagerată a glicemiei, astfel că, dacă este utilizat de diabetici sau de persoane cu risc de diabet, sunt necesare recomandarea și supravegherea medicală.
Efectele laxative pot crește riscul unor dezechilibre electrolitice și al deshidratării.
Femeilor însărcinate și celor care alăptează le este recomandat să evite consumul de suc de aloe, pentru că poate avea efecte iritante, stimulând contracțiile uterine.
Bolnavii cronici și persoanele în vârstă nu ar trebui să consume suc de Aloe decât dacă primesc această recomandare din partea medicului curant.
Unii compuși activi pot interfera cu procesele metabolice hepatice; disconfortul stomacal este unul dintre cele mai frecvente efecte secundare ale consumului de suc de aloe.
Cele mai multe dintre efectele secundare apar în cazul consumului de suplimente cu Aloe și al sucului, mai ales atunci când sunt depășite dozele recomandate. Aloe Vera poate interacționa cu medicamentele pentru tensiune, diabet, dar și cu cele ce susțin activitatea hepatică și renală. Preparatele pentru uz extern produc foarte rar neplăceri și asta doar în cazul celor care au alergie la unii dintre compușii activi pe care îi conține planta. Folosită corect, aduce beneficii certe.
👉 Te poate interesa să știi și despre capacitatea Aloe Vera de a trata buzele uscate și crăpate
Sursa foto:123rf.com