Mulți cred că Mărțișorul este ceva tipic românesc, însă și vecinii noștri bulgari sărbătoresc în mod similar Martenița.
Se pare că este o sărbătoare traco-dacică, iar cercetările arheologice efectuate în România, la Schela Cladovei, au scos la iveală amulete asemănătoare cu mărțișorul datând de acum aproape 8 000 ani. Amuletele formate din pietricele vopsite în alb și roșu erau purtate la gât.
Legende și semnificații
Se spune despre mărțișor că este vestitorul primăverii, iar în vechime, ghiocelul era oferit oferit ca mărțișor femeilor. Acest simbol al primăverii are mai multe legende. Care este adevărată nimeni nu știe, însă fiecare poveste are tâlcul ei și ne amintește de curaj, dragoste, forță, renaștere și sănătate. Noi îți spunem doar câteva dintre ele.
Voinicul care a eliberat Soarele
Una dintre legende spune că Soarele a coborât pe Pământ în chip de fată. Un zmeu s-a îndrăgostit de ea și a răpit-o. Soarele nu a mai strălucit, păsările nu mai cântau și florile nu mai înfloreau. Lumea a rămas în întuneric. Un voinic a aflat ce pățise fata și a hotărât să o elibereze provocând zmeul la luptă. A ieșit învingător, Soarele a urcat din nou pe cer, dar sângele voinicului s-a scurs pe zăpadă și în acele locuri au răsărit ghiocei. Și, în memoria viteazului, oamenii legau ghioceii cu două ațe, una albă și alta roșie. Roșul simbolizând dragostea și sângele voinicului și albul ghiocelul și primăvara.
Primăvara a învins iarna
O legendă de peste Prut, din Republica Moldova, spune că în prima zi a lunii martie, frumoasa Primăvară a mers în pădure, unde a văzut un ghiocel plăpând care se chinuia să iasă din zăpadă. Primăvara a vrut să-i dea o mână de ajutor, înlăturând zăpada. Iarna nu voia să plece și a pornit vânt și ger, înghețând ghiocelul. În timp ce încerca să-l ocrotească, Primăvara s-a rănit într-un spin și o picătură de sânge s-a prelins peste floare și zăpadă. Ghiocelul a reînviat și Primăvraa a învins Iarna. De atunci alb și roșu simbolizează venirea primăverii și Mărțișorul.
Povestea Dochiei
Se crede că Mărțișorul este firul zilelor din an tors de Baba Dochia în timp ce urca cu oile pe munte. Culoarea albă reprezintă frigul iernii ce se încheia, iar cea roșie, căldura verii ce urma. Din acest motiv, începând cu 1 martie, Baba Dochia începe să-și dea jos cele 9 cojoace, câte unul în fiecare zi, pentru că se făcea din ce în ce mai cald, iarna lăsând loc primăverii.
Foto: Pixabay