Dieta celor 30 de zile – cunoscută și ca „The Whole30” a început din nou să fie la modă, iar dacă specialiștii spun că este sigură, își oferă intervalul de timp perfect pentru a fi în formă înainte să vină vara.
Principiul dietei de 30 de zile este destul de simplu, aceasta presupunând o lună întreagă de regim bazat pe eliminarea anumitor alimente. Mai exact, în tot acest timp, scoți din alimentație, pe rând, zaharurile, cerealele, lactatele, alcoolul, copturile și, surpriză, legumele, după care le reintroduci pe grupe. Dieta ar avea și o componentă medicală, pretinzând că poate remedia unele probleme digestive, alergii sau dureri cronice. Acest program, pe care susținătorii îl descriu drept o resetare nutrițională, nu promite pierderea în greutate cât promovează conștientizarea de sine cu privire la modul în care organismul tău răspunde la anumite alimente.
REACȚIA ÎN ORGANISM
Metoda ce presupune suprimarea unor grupe de alimente este în general o practică medicală, menită să descopere prin eliminare dacă există intoleranțe sau alergii la anumite alimente. Dacă decizi să urmezi această dietă, este o ocazie bună să afli și tu dacă anumite alimente îți creează probleme de genul balonare, greață, dureri de stomac sau alte neplăceri, atunci când le reintroduci în alimentația ta.
„Pe parcursul a 30 de zile, veți vedea ce se îmbunătățește atunci când eliminați alimentele potențial problematice”, explică Melissa Urban, unul nutriționiști sportivi certificați și autori ai bestseller-ului New York Times ”The Whole30: The 30-Day Guide to Total Health and Food Freedom”, menționând că poți observa îmbunătățiri în ceea ce privește energia, somnul, starea de spirit, concentrarea, digestia, durerea și performanța atletică. În plus, este posibil să fi scăzut incidența unor afecțiuni precum eczema, migrenele, astmul și alergiile.
Argument PRO
E genul de dietă în care ai o libertate destul de mare la început, cercul restricțiilor mărindu-se pe zi ce trece, însă durează suficient de puțin cât să poți rezista până vei putea consuma din nou ce dorești perioada de mijloc este o provocare destul de mare. Marele avantaj, însă, este faptul că devii mult mai atentă la ceea ce mănânci, chiar și după ce renunți la dietă.
Argument CONTRA
Ca orice dietă rapidă și restrictivă, există riscul ca efectul „yo-yo” să apară, dacă revii la obiceiuri ce contravin principiilor sănătoase. Ar mai fi și faptul că în perioada de la mijloc, când motivația e cam șubredă, poți mânca destul de puține chestii, ceea ce te poate demoraliza.
Ce poți mânca?
- Toate legumele, inclusiv cartofi
- Fructe, inclusiv căpșuni, pepene verde , mere, portocale și banane
- Fructe de mare, cum ar fi pește, stridii, creveți și midii
- Carne neprocesată, inclusiv carne de vită, pui și porc
- Nuci și semințe
- Ouă de calitate
- Ulei de măsline și ulei de cocos
- Cafea neagră
Ce nu poți mânca
- Lactate
- Cereale (porumb, grâu, orez )
- Zahăr adăugat
- Leguminoase (năut, linte, soia)
- Alcool (excepție face un pahar cu vin roșu din când în când)
- Paste făinoase (sunt permise cele din făină de konjac)
- Pâine și produse de brutărie
- Aditivi procesați (caragenan, MSG , sulfiți)
- Cartofi prăjiți și chipsuri de cartofi, în mod evident.
FOTO: 123RF