Copiii au nevoie de toată susținerea părinților pentru a putea obține rezultate cât mai bune la școală. De aceea, este foarte important să existe o comunicare sinceră și deschisă, astfel încât părintele să înțeleagă foarte bine dorințele și problemele cu care se confruntă elevul și să-l poată ajuta.
Dacă și tu vrei să fii alături de copilul tău în eforturile lui de a obține cele mai bune rezultate școlare, îți prezentăm, în acest articol, câteva sfaturi de care merită să ții cont.
Pune în valoare personalitatea copilului
Oricât de silitor ar fi un elev, nu poate obține rezultate la fel de bune la toate materiile. Este normal să fie așa, pentru că fiecare copil are anumite abilități și preferințe. Spre exemplu, un elev preferă științele umaniste, iar altul se descurcă mult mai bine la științele exacte.
Prin urmare, aceste înclinații trebuie să fie puse în valoare de către părinte, care să-l ghideze pe elev spre unele cursuri de pregătire suplimentară. În acest fel, copilul va putea deveni cel mai bun la materia care-i place, va învăța cu drag și va obține rezultate foarte bune, fără să aibă impresia că depune un mare efort în acest scop.
Încurajează copilul
Copilul nu trebuie să fie încurajat să învețe doar pentru recompense, pentru că el are nevoie, în primul rând, de aprecierea părintelui. De aceea, este bine să-l lauzi și să-l încurajezi pentru fiecare performanță obținută. Chiar și reușitele mărunte trebuie să fie susținute, iar în cazul în care rezultatele nu sunt prea bune, elevul nu trebuie pedepsit.
Mult mai utilă va fi o discuție cu el, care să-l ajute să înțeleagă de ce nu a putut obține performanța dorită și ce trebuie să facă pentru ca data viitoare să se descurce mai bine. De asemenea, autotestarea poate fi de ajutor pentru elev, pentru că îi oferă posibilitatea să afle concret care este nivelul său. O platformă de teste online poate fi folosită pentru evaluarea cunoștințelor pe care copilul le are la anumite materii, testele fiind concepute pentru diferite niveluri de pregătire.
Rezultatele slabe nu trebuie să fie generalizate, pentru că o notă mai mică la o anumită materie nu înseamnă automat că elevul este dezinteresat. Totul se poate rezolva printr-un studiu mai aprofundat. Este posibil ca materia respectivă să nu fie prezentată pe înțelesul elevului, iar atunci părintele îl poate ajuta cu explicații sau îi poate oferi acces la cursuri suplimentare.
În concluzie, dacă te implici cu adevărat în educația copilului tău, ai răbdare cu el și comunici deschis, ca să-i înțelegi nevoile și dorințele, cu siguranță îi vei ajuta să obțină performanțe mai bune la școală.
Sursă: Digital Workforce
Sursă foto: Pexels