fbpx
Acasa SănătateMedical Alergia la frig. Ce reprezintă și cum se tratează?

Alergia la frig. Ce reprezintă și cum se tratează?

Autor: Diana Colcer
0 comentariu 143 vizualizari 4 minute timp estimat

Alergia la frig există și sunt șanse să te confrunți cu ea dacă, imediat ce intri în contact cu temperaturile scăzute, respiraţia îţi este îngreunată, te apucă tusea și îţi apar pe piele pete roșiatice. 

Alergia la frig se manifestă prin apariţia unor pete roşii (spre violaceu), cel mai des pe mâini şi față. De obicei, zonele afectate sunt dureroase, petele putând dispărea relativ repede, la 15-30 de minute după ce intri la căldură, îţi pui mănuşi sau fular pe faţă, dar reapare la contactul cu frigul, alteori persistând ore întregi.

Apariţia petelor roşietice este forma cea mai simplă de manifestare a alergiei la frig, însă aceasta poate acționa în multe alte feluri. Iată câteva dintre acestea:

Guturai. E declanşat de aerul rece. Sigur, poţi folosi picături înainte de a te expune la frig, dar utilizarea lor timp îndelungat îți poate afecta mucoasa. Acoperă nasul cu un fular când ieşi afară în frig, ia antihistaminice dacă apar semne de alergie. De asemenea, ca să-ți întărești imunitatea, ia un supliment pe bază de vitamina C + D + Zinc.

Erupţie cutanată. Aerul foarte rece, dar şi apa rece pot provoca apariţia urticariei, cu senzaţie de mâncărime. Cea mai nefavorabilă este combinaţia rece-umed. De suferit au faţa, palmele şi tălpile, zona de sub genunchi şi suprafaţa interioară a coapselor. Soluţia salvatoare constă în retragerea într-o încăpere cu aer cald şi uscat, haine călduroase (de preferinţă din bumbac sau in, cele ce intră în contact direct cu pielea), o băutură fierbinte şi preparate antihistaminice. Și nu mai ieși în frig fără să-ți protejezi fața cu o cremă hidratantă.

Dificultate în respiraţie. Se manifestă atunci când alergia la frig este provocată de îngustarea bruscă a căilor respiratorii. De obicei, la căldură cedează imediat. Dacă se prelungeşte, e vorba de predispoziţie la astm. Se impune consultarea unui pneumolog şi a unui alergolog. Acoperă-ţi nasul când ieşi în frig şi respiră numai pe nas, în niciun caz pe gură!

Conjunctivită. Ochii se înroşesc, lăcrimează, dar imediat ce ai intrat într-o încăpere încălzită simptomele dispar. Renunţă pentru un timp la machiaj şi lentilele de contact, dacă nu vrei s-o permanentizezi. Poartă ochelari cu lentile întunecate şi ai grijă să ai în permanenţă la tine şerveţele de unică folosinţă.

Migrenă. Dacă nu dai importanţă migrenei provocate de frig, te poţi pricopsi cu o nevralgie de trigemen, de care nu vei scăpa prin simpla încălzire. Nu umbla iarna cu capul descoperit, nu consuma băuturi reci.

Text: Olga Sveduneac

Sursă foto: iStock

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies