fbpx
Acasa Sănătate Dieta alcalină sau cum să găsești echilibrul între aciditate și alcalinitate

Dieta alcalină sau cum să găsești echilibrul între aciditate și alcalinitate

Autor: Echipa Femeia
0 comentariu 179 vizualizari 5 minute timp estimat

În 2003, Robert O. Young și Shelley Redford Young publicau Miracolul pH, o carte în care explicau cum echilibrul între aciditate și alcalinitate în organismul nostru ne poate menține sănătoși și, de ce nu, frumoși.

Dar ce este pH? Este, în primul rând, prescurtarea sintagmei potențialul de hidrogen, prin care, spune manualul, se exprimă cantitativ aciditatea (sau bazicitatea/alcalinitatea) unei substanțe. Scala ph, stabilită în 1909 de chimistul… este:

  • 0 ≤ pH < 7 => pH acid | soluție acidă
  • pH = 7 => pH neutru | soluție neutră
  • 7 < pH ≤ 14 => pH bazic (alcalin) | soluție bazică (alcalină)

Iar dieta numită alcalină, prezentată de cei doi Young, se bazează pe un principiu simplu: pentru a menține organismul într-un echilibru, ph-ul total (organele au pH diferite) ar trebui să se situeze între 7,35 și 7,45.

Dieta alcalină nu este o cură de slăbire

Dieta alcalină nu este în fapt o cură de slăbire. Este mai degrabă un stil de viață. Pentru că un pH echilibrat presupune multe legume și ceva mai puține proteine animale. Nu te lasă să exagerezi cu ouăle și lactatele și nici măcar cu fructele. Și, mai cu seamă, nu te lasă să ai… vicii: fără fumat, fără alcool, fără cafea în exces. Dieta alcalină recomandată de Young e o dietă mai degrabă vegetariană. O dietă echilibrată însă, care poate menține un pH neutru, ar trebui să cuprindă și alimente de origină animală (cuprinse în cei 40% alimente acide).

Hiperaciditatea provoacă boală

O dietă prea acidă, bazată mai ales pe proteine animale, pe zaharuri și carbohidrați, duce, fără doar și poate, la boală: reumatism, migrene, diabet, infarct miocardic, cancer, nevroză, psihoză și altele. Hiperaciditatea poate favoriza apariția unor probleme neurologice că Alzheimer, Parkinson, demență. O alimentație bazată mai ales pe alimente acide poate provoca fie anemie, fie, dimpotrivă, obezitate. Dacă organismul nu primește destule elemente alcaline, le extrage din oase sau alte țesuturi, ceea ce duce la incapacitatea organismului de a se apăra împotriva bolilor.

Aliat în lupta cu cancerul, alimentația din dieta alcalină

Există anumite teorii că o dietă alcalină și vegetariană ar putea fi salvatoare în cazul celor care luptă cu cancerul sau alte boli grave. Mai ales când se exclude aproape total consumul de proteină animală. Trebuie să ții seama însă de faptul că acest tip de dietă trebuie obligatoriu recomandată de medic, pentru că unora le poate face mult bine, iar altora mult rău.

Alimente cu potenţial ridicat de alcalinizare:

Castraveţi, morcovi, spanac, conopidă, broccoli, varză roșie, varză albă, varză de Bruxelles; toate legumele și fructele verzi (de la spanac, urzici la alge etc), ceapă, roşie, lămâie, avocado, grapefruit, migdale, seminţe de dovleac, seminţe de floarea soarelui.

Alimente şi băuturi care provoacă aciditate:

Alcool, cafea, ceai negru, apa carbogazoasă, sucuri pasteurizate, cola, cacao, lapte, ceai verde, carne de orice tip, untul, brânza, lapte şi produsele derivate, ouăle, îndulcitori artificiali, sirop de porumb, fructoză, miere, zahăr procesat, mere, piersici, struguri, prune, pere, portocale, ananas, mango, ciuperci, ciocolată.

Un stil de viaţă sănătos presupune o dietă compusă din 60% alimente cu potenţial alcalin şi 40% alimente cu potenţial acid.

Meniu pentru pH neutru

  • Nu este fix, este doar o idee pentru cum ai putea alcătui un meniu alcalin.
  • Mic dejun: 1 pahar cu suc de portocale şi 1 biscuit sau un ou fiert cu salată (din salată verde, roșie, castravete) sau o felie, două de pâine de secară cu guacamole
  • Prânz: supă de legume şi una din variante: 100 g piept de pui şi mâncare de năut/salată orientală cu peşte marinat/1 pulpă de pui la cuptor şi 1 bol consistent de salată de sfeclă sau varză/mâncare de ştevie sau spanac cu 2 ouă fierte sau ochiuri
  • Cină: 3 felii de pâine cu hummus, castraveţi şi ridichi/3 felii de pâine cu salată de ton cu multe legume şi fără ou/păstrăv la cuptor cu multe legume fierte sau salată de crudităţi
  • Gustări: 1 pahar cu suc de roșii/1 mână de migdale/1 măr/5 smochine/1 mână de semințe de floarea soarelui
  • Între mese, bea apă plată cu multă lămâie.

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies