fbpx
Acasa SănătateMedical 6 probleme de sănătate care au oboseala drept simptom

6 probleme de sănătate care au oboseala drept simptom

Autor: Diana Colcer
0 comentariu 240 vizualizari 6 minute timp estimat

Să te simți obosită uneori e normal. Dar oboseala persistentă poate anunța probleme de sănătate. Oboseala constantă e un semn de suprasolicitare fizică sau mentală, dar poate fi și simptomul unor boli grave.

Simptomele fizice ale oboselii sunt cunoscute, dar are deseori și efecte secundare, cum ar fi transpirație abundentă, mâini reci, sensibilitate la schimbarea vremii sau puls accelerat. Foarte des, oboseala constantă este însoțită de o sensibilitate crescută la bolile infecțioase.

Tensiune arterială scăzută

Hipotensiunea apare când tensiunea arterială scade sub o anumită limită (prima valoare, sistola, sub 100 mmHg, iar a doua, diastola, sub 65 mmHg) și este însoțită de oboseală, amețeli, paloare. Cu toate acestea, uneori hipotensiunea trece neobservată, alteori însă poate avea consecințe îngrijorătoare, cum ar fi palpitațiile, pulsul neregulat sau starea de leșin.

În terapia medicală a tensiunii arteriale scăzute, medicul va clarifica mai întâi cauza hipotensiunii. În multe situații, ea este simptomul altei boli și-atunci se impune să fie tratată  întâi aceasta.

Stres

Stresul este o reacție fizică menită să facă organismul deosebit de eficient pe termen scurt. Stresul persistent, pe de altă parte, dăunează grav atât trupului, cât și sufletului. Întotdeauna, răspunsul la stres urmează un anume tipar. În faza preliminară, organismul închide brusc toate procesele metabolice, pentru a se pregăti de acțiunea următoare. Apoi, sunt secretați hormonii de stres (inclusiv adrenalină și noradrenalină). Bătăile inimii se accelerează, mușchii sunt tensionați, tensiunea arterială crește – „motorul“ este turat la viteză maximă. În faza de recuperare, apare epuizarea, din nevoia de restabilire a capacităților. De aceea, o persoană mereu stresată suferă de oboseală cronică.

Tulburări de anxietate

Teama este o reacție normală și uneori necesară. În anumite cazuri, temerile sunt exagerate și provoacă tulburări de anxietate – fobii și atacuri de panică. Frecvent, pacienții cu anxietate știu că teama lor este de fapt nefondată (și reacția nu este adecvată) pentru situația în care se află. Cu toate acestea, simptomele de anxietate sunt foarte intense, se instalează brusc o teamă foarte violentă, în urma căreia tensiunea crește, ritmul cardiac este perturbat, apar senzația de durere în piept, amorțeala, furnicături la nivelul pielii. E firesc ca după toată această cascadă de manifestări să se instaleze oboseala!

Insomnii

O noapte albă nu este un semnal de alarmă. Când însă ți-e greu să adormi sau somnul este neodihnitor, e posibil să suferi de tulburări ale somnului. Cum somnul suficient este vital pentru corp și minte, apare oboseala constantă. Cauzele sunt numeroase, de la cele psihologice (griji, neliniști) la cele medicale (anumite medicamente, unele boli) la cauze care țin de stilul de viață (fumat, consum de cofeină, sedentarism).

Hipotiroidism

Cu o subfuncție tiroidiană (hipotiroidism), organismului nu-i sunt furnizați suficienți hormoni tiroidieni. Apar simptomele tipice: oboseala și diminuarea performanțelor. Subfuncția tiroidiană este o perturbare a echilibrului hormonal care poate apărea din diverse motive. Manifestările debutează, de regulă, lent și, inițial, hipotiroidismul nu provoacă niciun disconfort. Acesta este motivul pentru care boala este diagnosticată târziu. În plus față de mărirea în volum a glandei tiroide, apar nevoia crescută de somn, oboseala, lipsa de putere și de concentrare, slăbiciunea musculară.

Tratamentul hipotiroidiei este în funcție de cauză. Dacă boala este cauzată de deficiența de iod, poate fi suficientă suplinirea acestui mineral, sub formă de medicație sau ca o componentă alimentară.

Deficit de vitamine și minerale

O dietă unilaterală duce la lipsa în organism a nutrienților importanți. Aceștia includ vitamine, minerale și oligoelemente. De exemplu, carența de magneziu sau vitamina B12 duce la slăbirea sistemului muscular și apare astfel oboseala. Dar și sistemul nervos suferă și apare o scădere a performanțelor, atât fizice, cât și mentale. Dacă există un deficit de potasiu, apar crampele musculare și

oboseala. Un nivel scăzut de potasiu împiedică celulele musculare să-și refacă depozitele de energie. Astfel, mușchii se contractă mult mai greu. Slăbiciunea, spasmele musculare și furnicăturile ori amorțelile la nivelul mușchilor indică faptul că nivelul de potasiu continuă să scadă.

Lipsa apei afectează creierul

Mai mult de două treimi corpul este format din apă. Astfel, avem nevoie de o cantitate suficientă de lichid în fiecare zi. Când organismul excretă mai mult fluid decât absoarbe, nu numai că pierde săruri esențiale, ci, de asemenea, celulele lui nu mai pot efectua multe funcții necesare. Sângele devine mai gros și, astfel, circulația acestuia se îngreunează. Creierul primește prea puțin oxigen. Apar oboseala, dificultățile de concentrare, durerile de cap, problemele de memorie, amețelile, pielea uscată. Nu uita: e necesar să te hidratezi, chiar dacă afară e frig, cu cel puțin un litru și jumătate de lichide pe zi!

Sursă foto: iStock

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies