Finanțele personale sunt întotdeauna importante. Indiferent dacă ești angajată, ai propria afacere sau lucrezi pe cont propriu, ca freelancer, este mereu bine să cauți să îți suplimentezi sursele de venit. Pe de o parte pentru că vei avea mai mulți bani pe care să îi poți investi sau cheltui după bunul plac, pe de altă parte, pentru că este mai sigur ca veniturile tale să nu vină doar dintr-o singură sursă. Atunci când te gândești la metode de a face bani în plus, trebuie să ai în vedere timpul alocat activității respective, flexibilitatea programului, precum și aptitudinile de care ai nevoie pentru a o îndeplini. Iată câteva dintre cele mai uzuale modalități de a câștiga venituri suplimentare.
Vinde obiectele pe care nu le mai folosești
Un principiu de viață sănătos este: ”Redu, refolosește, reciclează”. În acest spirit, obiectele pe care nu le mai folosești nu ar trebui să ajungă la gunoi ci la alți oameni care le-ar putea refolosi. Cu siguranță ai multe haine bune pe care nu le mai porți pentru că nu mai sunt măsura ta sau, pur și simplu, te-ai săturat de ele. La fel și obiecte de decor etc. Le poți vinde la târgurile organizate special în acest scop. Urmărește paginile asociaților care organizează târguri vintage și înscrie-te ca expozant. Vei plăti o taxă de participare care îți dă dreptul să aduci marfa și să o expui la târg. De obicei, chiar dacă sumele pentru care vinzi obiectele sunt modice, îți vei recupera taxa și vei face și profit.
Deschide-ți un magazin online
Dacă ai talent la desen, la croitorie sau la recondiționat mobilă veche, poți vinde produsele pe care le realizezi pe internet. Investiția inițială nu este foarte mare. Ea constă în punerea la punct a unui site pe care îți vei prezenta produsele și de pe care clienții le vor putea cumpăra. Realizarea unui site pe platformele cele mai folosite costă în jur de 2-300 de euro. Poți lua un credit nebancar pentru această sumă, pe care o vei returna la primele produse vândute. Este simplu, pentru că totul se întâmplă online. După ce pui la punct site-ul, promovează-ți produsele pe rețelele de socializare.
Completează chestionare online
Chiar dacă nu este o activitate extrem de motivantă, completarea unor chestionare pe internet îți poate rotunji veniturile lunare. Există mai multe site-uri care oferă recompense bănești pentru completarea unor chestionare. Acestea se pot acorda în bani sau în tichete valorice sau cadou. Vei câștiga în funcție de timpul alocat acestei activități. Pentru completarea unui chestionar de 10 minute de exemplu, poți obține între 2 și 15 lei.
Fă curse pe platformele de rideshare
Dacă ai carnet de șofer și mașină și îți place să conduci, te poți înscrie ca șofer pe platformele de ridesharing, precum Uber, Bolt sau Clever. Trebuie să ai minimum 21 de ani și să deții permisul de conducere de cel puțin 2 ani. Mașina ta trebuie sa nu fie mai veche de 15 ani și să aibă ITP-ul făcut mai recent de 6 luni. Ai nevoie de câteva acte: un certificat de atestare profesională de la Registrul Auto Român, cazierul judiciar și auto și copie după cartea ta de identitate. În plus, este nevoie să ai propria firmă sau un PFA, pentru a primi banii din aplicație. Odată realizate toate acestea, te poți apuca de treabă. Poți face câteva curse zilnic, în drumul tău, spre și dinspre serviciu sau poți aloca mai mult timp acestei activități. Veniturile vor fi pe măsură.
Caută job-uri pe platformele pentru freelanceri
Dacă îți place să faci fotografii, să scrii texte sau să faci graphic design, poți căuta job-uri pe platformele dedicate activităților freelance. Sunt multe astfel de platforme, precum upwork.com sau fiverr.com pe care odată înscris poți accepta joburi de la persoane care au nevoie de ajutor punctual pe proiecte. În funcție de complexitatea proiectului pe care îl primești poți câștiga de la 5 dolari în sus. Avantajul acestei metode este că nu necesită decât un calculator conectat la internet și talentul pe care îl posezi, astfel că poți face aceasta activitate de oriunde. Ai grijă însă să respecți mereu termenul limită agreat cu clientul, pentru că asta te va ajuta să ai o reputație bună pe platformele dedicate liber întreprinzătorilor.
Acestea sunt doar 5 dintre metodele la îndemână pentru a face venituri suplimentare într-un timp destul de scurt. Gândește-te la ce abilități ai și poți exploata și fii creativă! Asta-i tot!
Sursă foto: 124rf.com