Cu toții vorbim de calorii, uneori chiar prea mult, căci nu doar caloriile contează atunci când e vorba de menținerea siluetei, ci sunt implicați mulți alți factori. Totuși, caloriile sunt importante atunci când alegem alimentele pe care le consumăm – cu cât sunt mai puține calorii (de fapt, kilocalorii, prescurtat kcal) la 100 de grame, cu atât e mai bine.
Există, de asemenea, termenul calorii negative. Ce sunt acestea? Dacă un aliment are o balanță energetică negativă, adică dacă el conține mai puține calorii decât are nevoie organismul nostru pentru a-l digera, atunci spunem că are calorii negative.
Îți prezentăm mai jos o listă cu 100 de alimente care au un nivel scăzut de calorii. Unele au calorii negative, altele stimulează metabolismul, dar toate sunt excelente în efortul de a scăpa de kilogramele în plus!
1. Afine – Normalizează glicemia și au calorii negative.
2. Agar – Numit și geloză, este un produs organic, un agent de legare și de gelifiere extras dintr-o algă. Se găsește sub formă de pulbere. Ajuns în organism, agarul absoarbe lichidele și își mărește volumul, captând grăsimile și zaharurile. Nu e digerat de organism, ci e eliminat cu tot cu grăsimile și zaharurile pe care le captează. Cantitatea optimă este de 3 grame pe zi. Se poate folosi la supe și la sosuri.
3. Alge marine – Conțin multe fibre.
4. Ananas – Conține enzime care dizolvă grăsimile.
5. Anason – Degresează organismul.
6. Andive – Au calorii negative, stimulează secreția biliară.
7. Anghinare – E diuretic și scade colesterolul.
8. Ardei iute – Intensifica metabolismul.
9. Avocado – Conține proteine vegetale ușor de digerat.
10. Broccoli – Are calorii negative.
11. Busuioc – Degresează organismul, are calorii negative.
12. Caise – Sunt laxative, ajută digestia.
13. Cardamon – Este un condiment tradițional arab, numit si hell. Câteva semințe luate înainte cu 10 minute de masă stimulează digestia, iar puse în cafea neutralizează toxicitatea acesteia.
14. Carne de curcan – Are puține calorii și puține grăsimi.
15. Cartof – Se consumă fără grăsimi și doar împreună cu alte legume.
16. Castane – Ard grăsimile.
17. Castravete – Are calorii negative, elimină toxinele.
18. Căpșune – Elimină anumite toxine din organism, au calorii negative.
19. Ceapă – Degresează organismul, are calorii negative.
20. Chimen – Reglează secreția de enzime.
21. Cicoare – Stimulează digestia.
22. Cimbru – Degresează organismul.
23. Cireșe – Sunt depurative.
24. Coacăze negre – Reechilibrează metabolismul.
25. Coada-calului – Intensifică procesele de eliminare a toxinelor.
26. Conopida – Are calorii negative.
27. Coriandru – Reduce balonarea.
28. Creson – Se poate consuma ca salată, suc, supă sau pentru condimentarea cărnii și a legumelor. Are efect antibiotic fără a afecta flora stomacală, întărește sistemul imunitar, e un bun diuretic și detoxifiant și ajută la eliminarea grăsimilor. Ceaiul de creson e bun și contra tusei. Atenție: planta uscată își pierde puterile curative!
29. Cuișoare – Au calorii negative.
30. Dafin – Are proprietatea de a dizolva și de a elimina grăsimile, iar pentru asta nu trebuie consumat în cantități mari, câteva frunzulițe puse în mâncare sunt suficiente, însă trebuie folosit frecvent pentru ca efectul să fie vizibil.
31. Dovlecel – Are calorii negative.
32. Fasole pătată – Este purgativă.
33. Fasole verde – Are calorii negative.
34. Ghimbir – Intensifică metabolismul.
35. Ginseng – Elimină toxinele.
36. Graham – Are multe fibre.
37. Grepfrut – Conține enzime care dizolvă grăsimile.
38. Gulie – Reglează nivelul glucozei.
39. Hrean – Degresează organismul.
40. Kiwi – Este un puternic antioxidant.
41. Lămâie – Degresează organismul, are calorii negative.
42. Lemn dulce – Stimulează ficatul și secreția vezicii biliare și îmbunătățește digestia. Se folosește rădăcina și se consumă sub formă de ceai, infuzie: 2 lingurițe la o cană. Se bea după masă. Atenție: crește fertilitatea, iar consumul pe o durată mai mare de câteva săptămâni poate duce la hipertensiune sau la edeme!
43. Izma – Are efect răcoritor.
44. Mandarine – Reduc indigestia.
45. Mango – Are calorii negative.
46. Măceșe – Alunga oboseala.
47. Măcriș – Este detoxifiant.
48. Mărar – Degresează organismul, are calorii negative.
49. Mei – Are multe fibre.
50. Mentă – Are calorii negative, este diuretică.
51. Mere – Au calorii negative.
52. Miere – Scade pofta de mâncare.
53. Migdale – Scad colesterolul.
54. Morcovi – Au calorii negative.
55. Mure – sunt laxative.
56. Mușețel – Ușurează digestia.
57. Nap – E diuretic și purifică sângele.
58. Nectarine – Au puține calorii.
59. Oregano – Intensifică funcțiile hepatice.
60. Orez basmati – Intensifică digestia, e răcoritor.
61. Orez brun – Intensifică digestia.
62. Orz – Intensifică funcțiile hepatice.
63. Papaya – Reglează glicemia.
64. Păducel – Reduce aciditatea gastrică.
65. Păpădia – Intensifică arderile.
66. Păstârnac – Este diuretic.
67. Pătrunjel – Are calorii negative, elimină grăsimea.
68. Pepene roșu – Este diuretic.
69. Pește – Reduce colesterolul, conține grăsimi bune.
70. Piper – Degresează organismul, ajută digestia.
71. Portocale – Au calorii negative.
72. Ridichi – Au calorii negative.
73. Rodie – Scade colesterolul.
74. Rozmarin – Este diuretic.
75. Roșii – Degresează organismul.
76. Salată verde – Stimulează metabolismul.
77. Salvie – Are calorii negative.
78. Schinduf – Se consumă semințele sau frunzele, pisate și amestecate în mâncare. Ajută la digestie și scade nivelul colesterolului. Sub formă de ceai (2 lingurițe la o cană cu apă), are efect antitusiv și laxativ, se bea călduț după 3 ore de infuzare.
79. Scoici – Reglează funcția tiroidiană.
80. Scorțișoară – Degresează organismul.
81. Secară – Grăbește procesele de descompunere a alimentelor la nivel intestinal.
82. Semințe de dovleac – Au efect de purificator intestinal.
83. Semințe de floarea-soarelui – Au grăsimi bune, nu îngrașă.
84. Semințe de in – Drenează intestinul.
85. Semințe de susan – Previn osteoporoza.
86. Sfecla – Are calorii negative.
87. Șovârf – Este tonic gastric.
88. Spanac – Are calorii negative și multe fibre.
89. Sparanghel – Are calorii negative.
90. Șofran – Accelerează metabolismul.
91. Tapioca – Este o făină obținută din tuberculii maniocului, care ajută la scăderea colesterolului și la reducerea stratului adipos.
92. Tarhon – Dizolvă grăsimile.
93. Tofu – Conține fibre.
94. Țelina – Are calorii negative.
95. Urzica – E detoxifiantă și laxativă.
96. Usturoi – Degresează organismul, are calorii negative.
97. Varză – Este diuretică și purgativă.
98. Varză chinezească – Are calorii negative și este foarte sățioasă.
99. Varză de Bruxelles – Are calorii negative.
100. Vinete – Conțin multe fibre.
Sursă foto: 123rf.com